Σύλλογος ΠΕ Ικαρίας Φούρνων

Με περισσότερους από 30 χιλιάδες συνάδελφους να έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από την εκπαίδευση και μόνο 100 μόνιμους διορισμούς να έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τριετία, τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αναπληρωτές.

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και να μας παραμυθιάζει για το τέλος των μνημονίων, παραμένει πιστή στους μνημονιακούς νόμους για πάγωμα των διορισμών στην εκπαίδευση, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ –ΠΑΣΟΚ. Ως αποτέλεσμα οι ίδιοι αναπληρωτές οι οποίοι απολυθήκαμε πέρσι και πρόπερσι και αντιπρόπερσι… προσληφθήκαμε για να καλύψουμε για άλλη μια φορά τα υποτιθέμενα «έκτακτα λειτουργικά κενά».

Ακόμα και μετά την πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, το «πρώτο κουδούνι» βρήκε τα σχολεία της περιοχής μας με μπόλικες ελλείψεις. Χωρίς εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης έχουν αφεθεί τα δημοτικά σχολεία 2ο Αγίου Κηρύκου και 1ο Ραχών.

Για να λειτουργήσει κανονικά σαν 6θέσιο το Δημοτικό Σχολείο Φούρνων χρειάζεται δύο ακόμα δασκάλους. Αυτή τη στιγμή έχουν συμπτυχθεί δύο τάξεις και το σχολείο λειτουργεί προσωρινά σαν 5θέσιο. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη σχολική χρονιά σηματοδοτήθηκε από την προσπάθεια λειτουργικού υποβιβασμού του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων από 6θέσιο σε 4θέσιο. Μετά, όμως, από την πίεση που άσκησαν οι αγώνες γονιών και εκπαιδευτικών, το σχολείο λειτούργησε σαν 6θέσιο.

Δεν υπάρχουν δάσκαλοι για να στελεχώσουν τα ολοήμερα τμήματα των μονοθέσιων δημοτικών σχολείων Ξυλοσύρτη, Χρυσομηλιάς και Καρκιναγρίου, τα οποία κινδυνεύουν να παραμείνουν κλειστά για ολόκληρη τη σχολική χρονιά όπως συνέβη και πέρσι στα δύο από αυτά. Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ικαρίας χρειάζεται Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και συγκεκριμένα ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, ενώ δεν έχει ούτε ειδικότητες όπως γυμναστή ή μουσικό. Σχετικά με τα κενά σε ώρες ειδικοτήτων δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το αν θα καλυφθούν όλες οι ώρες μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των προσληφθέντων εκπαιδευτικών στις κατά τόπους σχολικές μονάδες.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαπατήσει μιλώντας για «κανονικότητα», αλλά κι αυτή ακόμα η δήθεν«κανονικότητα» πατάει πάνω στις διαλυμένες ζωές χιλιάδων συμβασιούχων! Για μας δεν είναι, ούτε θα γίνει «κανονικότητα» να μας υποχρεώνουν να παρουσιαστούμε από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη μέσα σε δύο ημέρες. Δεν είναι «κανονικότητα» να μας στέλνουν αναπληρωτές με συμβάσεις μειωμένου ωραρίου να τα βγάλουμε πέρα στα νησιά με μισθό που δεν καλύπτει ούτε το εισιτήριο. Δεν είναι «κανονικότητα» οι εκπαιδευτικοί να ζούμε μακριά από τα παιδιά μας, τους συζύγους ή τους γονείς μας.

Μιλώντας για τις ελλείψεις των σχολικών μονάδων, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι το Τμήμα Ένταξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κηρύκου δεν έχει αίθουσα, αλλά και το ζήτημα των μεταφορών των παιδιών προς και από το σχολείο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει «βραχνάς» για πολλούς γονείς και μαθητές. Συγκεκριμένα δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των μαθητών που κατοικούν στα μικρότερα χωριά. Υπάρχουν παιδιά που μετακινούνται ασυνόδευτα ή με το λεωφορείο της γραμμής. Την τρέχουσα σχολική χρονιά οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ευδήλου αντί με ταξί θα μεταφέρονται με λεωφορείο κοινό με τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλαδή τα παιδιά του Δημοτικού θα πρέπει να περιμένουν καθημερινά να σχολάσει το Λύκειο, για να ξεκινήσουν για τα σπίτια τους. Ως αποτέλεσμα οι μικροί μαθητές θα χάνουν πολύτιμο ελεύθερο χρόνο. Ταυτόχρονα δημιουργούνται ερωτηματικά για την ασφάλεια των παιδιών, καθώς και τη φύλαξη τους την ώρα αναμονής χωρίς καταπάτηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλες σχολικές μονάδες, για παράδειγμα μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κηρύκου αναγκάζονται να περιμένουν στην πλατεία για να ξεκινήσει το λεωφορείο που τους μεταφέρει μαζί με τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας.

Εδώ και τώρα:

· Να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν ακόμα και τώρα στα σχολεία!

· Δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών από και προς το σχολείο υπό την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας με συνοδό και τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.

Σύγχρονες υποδομές σε όλα τα σχολεία! Άμεσα μέτρα αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής θωράκισης!

· Να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια σε σχέση με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών πρόσληψης των αναπληρωτών! Δυνατότητα ανάληψης υπηρεσίας ηλεκτρονικά. Οι αναπληρωτές να παρουσιάζονται απευθείας στο νησί στο οποίο έχουν προσληφθεί.

· Σε κάθε νομό να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα κενά για τις τοποθετήσεις των συναδέλφων! Δυνατότητα βελτίωσης θέσης.

· Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των αναπληρωτών με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας (να δοθεί επίδομα στέγασης, δωρεάν μετακίνηση και σίτιση)!

· Να διευκολυνθούν οι έγκυες συναδέλφισσες, οι μωρομάνες, οι οικογένειες, οι συνάδελφοι με προβλήματα υγείας. Να εξισωθούν εδώ και τώρα τα δικαιώματα με αυτά των μονίμων!

· Κανένας υποβιβασμός σχολικής μονάδας – κανένα κλείσιμο τμήματος! Όχι στον υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων Κορσέων!

Κάλυψη των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας!

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών!

Εδώ και τώρα 25.000 μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων!

Κινητοποιούμαστε:

Ενημερώνουμε τους Συλλόγους Γονέων για τις ελλείψεις των σχολείων.
Συμμετέχουμε στην ημέρα Πανελλαδικής δράσης για τους διορισμούς στις 28/9.

Σύλλογος ΠΕ Ικαρίας Φούρνων

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το