Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ νότια της Κρήτης πραγματοποίησε η Ελλάδα, σε μια επιβεβαίωση της στενής συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων σε διάφορους τομείς, από τους οποίους η χώρα μας αντλεί… τεχνογνωσία.

Την ώρα που το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκαζε την αιματοχυσία αμάχων στη Ράφα και ζητούσε ενδεχελή έλεγχο των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις υλοποίησαν το χτύπημα που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου χαρακτήρισε «τραγικό λάθος», οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούσαν άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού με τη συμμετοχή ελληνικών και ισραηλινών δυνάμεων. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα για «λόγους ασφαλείας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ένα ισραηλινό ιπτάμενο τάνκερ παρείχε εναέριο ανεφοδιασμό σε μεγάλο αριθμό –τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα– ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών. Το ισραηλινό τάνκερ εισήλθε στο FIR Αθηνών το πρωί της Δευτέρας και αναχώρησε την Τρίτη, ενώ προσγειώθηκε για λίγες ώρες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Η άσκηση είχε δύο σκέλη, ένα πρωινό και ένα νυχτερινό. Δύο F-16 από κάθε Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν και στα δύο σκέλη της άσκησης και ανεφοδιάστηκαν στον αέρα από το ισραηλινό τάνκερ.

πηγή: topontiki.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το