Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή σε τοπικό ΜΜΕ, το “Κίνημα για το Σοσιαλισμό” (MAS), του αυτοεξόριστου προέδρου Μοράλες, έρχεται με διαφορά πρώτο, συγκεντρώνοντας 20,7% των προτιμήσεων κι αυτό ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο θα επιλέξει τελικά να κατεβάσει.

Η αυτοανακηρυχθείσα πρόεδρος, Ζανίνε Ανιές, που ήρθε στην εξουσία με τη στήριξη των ΗΠΑ, συγκεντρώνει το 15,7% των απαντήσεων, κι ακολουθούν ο πρώην πρόεδρος της χώρας Κάρλος Μέσα, ο επιχειρηματίας Μάρκο Πουμάρι με 8,2%, ενώ ο ακροδεξιός Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, που πρωτοστάτησε στο πραξικόπημα, δεν ξεπερνάει το 6,9%.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως μόνο 47,1% των ερωτηθέντων απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υποψήφιο του MAS, που σημαίνει πιθανότητες αυξημένης υποστήριξης στο β’ γύρο.

Τη Δευτέρα αναμένεται η προκήρυξη εκλογών από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της Βολιβίας, ενώ ο Μοράλες πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι η επιλογή προεδρικού υποψηφίου του MAS θα γίνει στις 19 Γενάρη.

Η αντιπολίτευση έχει θορυβηθεί από τη δυναμική του MAS, το οποίο επί του παρόντος αδυνατεί να βγάλει εκτός παιχνιδιού με νομιμοφανείς έστω διαδικασίες, κι έτσι η Ζανίνε Ανιές έχει συγκαλέσει “συνάντηση κορυφής πολιτικών ηγετών”, με την οποία ελπίζει να υπάρξει κοινός υποψήφιος ενάντια στους σοσιαλιστές. “Δε θέλουμε διασπορά ψήφων, δε θέλουμε ό,τι έγινε στις 20 Οκτώβρη”, πρόσθεσε η Ανιές, αναφερόμενη στην εκλογική νίκη του Μοράλες στην αναμέτρηση εκείνης της μέρας, που αμφισβητήθηκε με πλαστά στοιχεία από την αντιπολίτευση, η οποία υποκίνησε ταραχές εναντίον της κυβέρνησης, ως προεόρτια του πραξικοπήματος.

(Με πληροφορίες από telesur  μέσω katiousa)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το