Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας, με την ονομασία Vostok – 2018 (Ανατολή – 2018) ξεκίνησαν σήμερα στην περιοχή κοντά στα ρωσοσινικά σύνορα. Στην άσκηση συμμετέχουν και η Κίνα και η Μογγολία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει από το 1981, καθώς περιλαμβάνει περίπου 300.000 στρατιώτες διαφόρων ειδικοτήτων και πάνω από 1.000 αεροσκάφη και 36.000 οχήματα διαφόρων τύπων (από άρματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού μέχρι συστοιχίες πυροβολικού) και με τη συμμετοχή πάνω από 3.200 Κινέζων στρατιωτών. Σε αυτή συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις των κεντρικών και ανατολικών περιοχών καθώς και ο Βόρειος Στόλος και η Αεροπορία, σε μια τεράστια έκταση, ουσιαστικά στο πεδίο της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου προωθούνται διάφορα ανταγωνιστικά σχέδια και από την πλευρά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός του δυναμικού του ρωσικού στρατού φτάνει το 1,9 εκατομμύριο στρατιώτες.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια Vostok – 2018 θα διαρκέσουν έως τις 17 Σεπτέμβρη και θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει δύο ημέρες και η δεύτερη πέντε.

Κύριος στόχος των γυμνασίων, όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είναι να ελεγχθεί το επίπεδο ετοιμότητας των στρατιωτικών διοικήσεων κατά το σχεδιασμό και την αναδιάταξη δυνάμεων σε μεγάλες αποστάσεις, η συνεργασία μεταξύ του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού, όπως και να αποκτήσουν εμπειρίες οι στρατιωτικοί διοικητές και στρατιωτικές διοικήσεις στη διοίκηση των δυνάμεων κατά την προετοιμασία και τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το Κρεμλίνο συσχετίζει την διεξαγωγή των στρατιωτικών αυτών γυμνασίων ευρείας κλίμακας με την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων και την ασφάλεια της χώρας. Αυτή ήταν και η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την κλίμακα των γυμνασίων: «Είναι μια συνήθης ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία είναι αναγκαία για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας μας» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μετέδωσε εικόνες που δείχνουν στρατιωτικά οχήματα να μεταφέρονται με τρένα, κολώνες αρμάτων μάχης, στρατιωτικά οχήματα και πολεμικά πλοία, όπως ελικόπτερα και αεροπλάνα που να απογειώνονται

Τα γυμνάσια Vostok-2018 πραγματοποιούνται σε μια περίοδο έντασης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, ενώ το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ότι θα παρακολουθεί τα γυμνάσια καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν να έχουν μια σημαντική παρουσία στην περιοχή της Ασία και του Ειρηνικού.

Η Ρωσία έχει προγραμματίσει ναυτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο αυτό τον μήνα.

Μερικοί αναλυτές θεωρούν την διεξαγωγή των γυμνασίων ως ένα μήνυμα προς την Ουάσιγκτον, για τους δεσμούς Μόσχας και Πεκίνου που ενισχύονται. «Με τα γυμνάσια Vostok-2018 Ρωσία στέλνει ένα μήνυμα που θεωρεί τις ΗΠΑ ως έναν εν δυνάμει εχθρό και την Κίνα ως έναν εν δυνάμει φίλο» , έγραψε ο Ντμίτρι Τρένιν, πρώην αξιωματικός και διευθυντής σήμερα του Carnegie Moscow Center.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το