Πρόταση ενοχής του πρώην υφυπουργού Γιάννη Ανθόπουλου, αλλά και τριών ακόμη προσώπων έκανε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η εισαγγελέας στην εισήγηση της δήλωσε πεπεισμένη για την διάπραξη του αδικήματος από τους κατηγορούμενους καθώς, όπως είπε, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, «αποδεικνύεται κατά τρόπο αναμφισβήτητο ότι τελέστηκε το αδίκημα».

Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός, οι κατηγορούμενοι δεν πίστεψαν ότι η εταιρία καπνεμπορίου σε βάρος της οποίας φέρεται ότι έγινε η τοκογλυφία, θα τους κατήγγειλε στη δικαιοσύνη.

Στην αγόρευσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε μάρτυρα που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως «αδερφικός φίλος» του Γιάννη Ανθόπουλου. Ο συγκεκριμένος αν και κατέθεσε ότι δεν είχαν βγει ποτέ έξω μαζί, θυμόταν ωστόσο για την παθούσα ότι πήγαινε στο γραφείο του και τον έλεγε «σωτήρα» και πως εκείνη ήταν που του πρόσφερε 7.000 ευρώ που δεν τα δέχθηκε.

Συμφωνά με το παραπεμπτικό βούλευμα ο Γιάννης Ανθόπουλος ήταν ο ενδιάμεσος ώστε η εταιρία καπνεμπορίου να λάβει τοκογλυφικό δάνειο, ενώ ο ίδιος θα εισέπραττε για τις υπηρεσίες του το 10% του ποσού.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά την καταγγελία της εταιρίας και έρευνα στους λογαριασμούς του Γ. Ανθόπουλου αλλά και της συζύγου του. Ο πρώην υφυπουργός υποστήριξε στην απολογία του ότι δανείστηκε 650.000 ευρώ για την ανέγερση του σπιτιού του στη Βούλα από την ιδιοκτήτρια της εταιρίας, κατόπιν πιέσεων της. Κατά την εισαγγελική λειτουργό όμως, ο ισχυρισμός Ανθόπουλου δεν ευσταθεί, καθώς είναι απίθανο μία επιχειρηματίας να εκλιπαρεί για δανεισμό για να κρατήσει όρθια την εταιρία και παράλληλα να δανείζει χρήματα στον κατηγορούμενο για να χτίσει σπίτι.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

Απειλούσε με απολύσεις όσους αγωνίζονται!

Ο Γιάννης Ανθόπουλος ήταν βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ από το 1989 ως το 2004. Το ίδιο διάστημα διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1993-1994 και 1996-2000) καθώς και υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (1994-1996).

Εποχή άφησε στο υπουργείο Παιδείας το δίδυμο Αρσένη – Ανθόπουλου στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με την κατάργηση της επετηρίδας των εκπαιδευτικών και τις μεγάλες μάχες του κινήματος έξω από τα εξεταστικά κέντρα το 1998 σε όλη τη χώρα, με τραυματίες μέχρι και από σφαίρες, καθώς και με τα μαθητικά συλλαλητήρια και τις χιλιάδες καταλήψεις σχολείων κατά της περίφημης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Οι διόσκουροι του υπουργείου Παιδείας αναδείχθηκαν τότε στα πιο μισητά πρόσωπα στο χώρο των καθηγητών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Με απειλές, που έφταναν μέχρι και την απόλυση, προσπάθησε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος το 1998 (Υπουργός Γερ. Αρσένης – Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην κατάργηση της Επετηρίδας και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, αλλά και στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα γενικότερα, με πρώτα “θύματα” τους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους.

Σε εγκύκλιο, την οποία υπέγραφε προβλέπονταν πως η “αδικαιολόγητη αποχή προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τα διδακτικά τους καθήκοντα, λόγω επικείμενης εφαρμογής ή λόγω εφαρμογής νόμου της πολιτείας, θεωρείται σπουδαίος λόγος καταγγελίας της σύμβασής τους και απόλυσής τους”.

Στην εγκύκλιο, η οποία φέρει ημερομηνία 9 Μάρτη 1998, αναφέρονταν τα εξής:

Αδικαιολόγητη αποχή προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τα διδακτικά τους καθήκοντα, λόγω επικείμενης εφαρμογής ή λόγω εφαρμογής νόμου της πολιτείας, θεωρείται σπουδαίος λόγος καταγγελίας της σύμβασής τους και απόλυσής τους.

Παρακαλούμε, εφόσον διαπιστωθεί η αδικαιολόγητη αποχή, κατά τα ανωτέρω από προσωρινούς αναπληρωτές ή ωρομίσθιους, που υπάγονται στην αρμοδιότητά σας, να προβείτε σε καταγγελία της σύμβασής τους, αφού προηγουμένως τους ενημερώσετε για την πρόθεση της υπηρεσίας”.

Στις 12/3/1998 μετά από Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Κανταρτζή, ο οποίος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που προωθεί, θέλει να χειραγωγήσει και να πειθαναγκάσει τους εκπαιδευτικούς, ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος αντί να απαντήσει επί της ουσίας της κριτικής εξετράπη σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά του Α. Κανταρτζή.

Συγκεκριμένα Γ. Ανθόπουλος είπε: «με την αξιολόγηση επιδιώκεται η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και τη βελτίωση όλων την εκπαιδευτικών παραγόντων…»

Στο ίδιο στιλ και στη δευτερολογία του ο Γ. Ανθόπουλος επιχείρησε την κατασυκοφάντηση των εκπαιδευτικών. Λέγοντας ότι αναφέρεται σε ελάχιστες και μεμονωμένες περιπτώσεις εκπαιδευτικών εν τούτοις έριξε την κορόνα του για τη δημιουργία εντυπώσεων, “καταγγέλλοντας” ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί “που εισπράττουν μόνο τον μισθό τους και δεν εμφανίζονται ούτε καν στο λύκειό τους και έχουν απειλήσει το διευθυντή τους και του έχουν βάλλει και φωτιά στο αυτοκίνητο”

Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Ανθόπουλος τερμάτισε άδοξα την πολιτική του καριέρα το 2004, οπότε διαγράφηκε από το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όταν παραδέχτηκε ότι πλαστογράφησε τις υπογραφές των συναδέλφων του βουλευτών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Γιώργου Κίρκου και Κώστα Διαμαντή στην διαβόητη τροπολογία Πάχτα για το Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το