Την έντονη διαφωνία τους με τη σχεδιαζόμενη υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εκφράζουν οι ερευνητές και το προσωπικό του ΕΑΑ, που έχουν δρομολογήσει κινητοποιήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Όπως τονίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο Σύλλογος Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με την κυβερνητική απόφαση συντελείται αποκοπή του ΕΑΑ από το φυσικό του περιβάλλον, γεγονός που αποτελεί άμεσο κίνδυνο για το ίδιο το Αστεροσκοπείο ως Ερευνητικό Κέντρο, αλλά και για την πρόοδο της έρευνας στη χώρα.

Οι Σύλλογοι υπογραμμίζουν με νόημα ότι «η υλοποίηση της κύριας αποστολής του ΕΑΑ απαιτεί ακαδημαϊκή ελευθερία» και προειδοποιούν ότι «ο ξεριζωμός ερευνητικού κέντρου από την εποπτεία της ΓΓΕΚ είναι πρωτοφανής στην Ελλάδα, και θα έχει δραματικές οργανωτικές, οικονομικές, διοικητικές και θεσμικές συνέπειες».

Παράλληλα, στέλνουν το μήνυμα ότι η ΓΓΕΚ και ολόκληρη η ελληνική επιστημονική κοινότητα, καθώς και πάνω από δύο χιλιάδες επιστήμονες από το εξωτερικό, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και Φορείς, έχουν δηλώσει επισήμως τη διαφωνία τους με την κυβερνητική απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Σύλλογοι καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο για την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς και σε συγκέντρωση στη Βουλή για την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου.

→ Να μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ζητά η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, που στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ακολουθούν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Η ανακοίνωση των Συλλόγων

Ο Σύλλογος Ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο Σύλλογος Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκφράζουν την πλήρη διαφωνία τους με την αποκοπή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) από το φυσικό του περιβάλλον, αυτό της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), και από το πλαίσιο λειτουργίας του, αυτό του Νόμου για την Έρευνα (4310/2014, 4386/2016).

Αυτή η αποκοπή σηματοδοτείται από την υπαγωγή του ΕΑΑ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υπ. ΚΚ&ΠΠ) που εισάγεται σε λίγες μόνο γραμμές στο Άρθρο 19 του σχεδίου νόμου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών», που έχει κατατεθεί από 15/11 και έως 29/11 προς δημόσια διαβούλευση. Το ΕΑΑ είναι το πρώτο Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο της νεότερης Ελλάδας (181 χρόνια ιστορίας) και αποτελείται από τρία επιμέρους Ερευνητικά Ινστιτούτα:

go_learn_eidiki_agogi_elmepa_prokat_300x250
1. Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, 2. Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, και 3. Γεωδυναμικό.

Το ΕΑΑ έχει ως βασική και θεμελιώδη αποστολή του την συλλογή επιστημονικών δεδομένων και την εκπόνηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε μια πληθώρα διαφορετικών επιστημονικών τομέων, με σκοπό την παραγωγή νέας γνώσης, την εφαρμογή νέων καινοτόμων τεχνολογιών, την εκπαίδευση νέου επιστημονικού προσωπικού και τη μεταφορά της γνώσης στην ίδια την κοινωνία. Κάποιες από τις βασικότερες θεματικές του περιλαμβάνουν την Αστρονομία, την Αστροφυσική, τις Διαστημικές εφαρμογές, το Περιβάλλον, την Ατμοσφαιρική Φυσική και Χημεία, την Ενέργεια, τη Μετεωρολογία, τη Σεισμολογία και τη Γεωφυσική.

Η κίνηση αυτή παραβλέπει κατάφωρα το γεγονός ότι μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του ερευνητικού προσωπικού του ΕΑΑ μπορεί να συνεισφέρει στην αποστολή της πολιτικής προστασίας. Αποτελεί άμεσο κίνδυνο για το ΕΑΑ ως Ερευνητικό Κέντρο, αλλά και για την ίδια την πρόοδο της έρευνας στη χώρα, καθώς ο φυσικός χώρος, ο μόνος με τις απαιτούμενες διοικητικές και θεσμικές δυνατότητες, για τα Ερευνητικά Κέντρα είναι η ΓΓΕΚ.

1. Η υλοποίηση της κύριας αποστολής του ΕΑΑ απαιτεί ακαδημαϊκή ελευθερία.

2. Τα εθνικά Ερευνητικά Κέντρα συνεργάζονται συχνά με υπουργεία, περιφέρειες και δημόσιους φορείς μέσω καθιερωμένων και δοκιμασμένων διαδικασιών, χρησιμοποιώντας μνημόνια συμφωνίας ή προγραμματικές συμφωνίες. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ του ΥΚΚΠΠ και του ΕΑΑ μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και επιτυχώς μέσω τέτοιων διαδικασιών.

3. Ο ξεριζωμός ερευνητικού κέντρου από την εποπτεία της ΓΓΕΚ είναι πρωτοφανής στην Ελλάδα, και θα έχει δραματικές οργανωτικές, οικονομικές, διοικητικές και θεσμικές συνέπειες.

4. Η ΓΓΕΚ και ολόκληρη η ελληνική επιστημονική κοινότητα, καθώς και πάνω από δύο χιλιάδες επιστήμονες από το εξωτερικό, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και Φορείς, έχουν δηλώσει επισήμως τη διαφωνία τους με την παραπάνω απόφαση.

Ο Σύλλογος Ερευνητών και ο Σύλλογος Προσωπικού του ΕΑΑ αποφασίζουν:

(1) Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. ΚΚ&ΠΠ την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 10:00, ημέρα που λήγει η διαβούλευση του νέου νόμου.

(2) Συγκέντρωση στη Βουλή την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 10:00, ημέρα που θα συζητηθεί ο νέος νόμος στην Ολομέλεια, και παράδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας.

Οι Σύλλογοι του ΕΑΑ καλούν όλους τους Συλλόγους Ερευνητών και Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, την ΕΕΕ, την ΠΟΕΕΚ-Ι, την ΠΟΣΔΕΠ, Επιστημονικούς Συλλόγους και Σωματεία, και την ΑΔΕΔΥ, να συμμετάσχουν.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

«Να μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη μεταφορά του Εθνικού  Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας»

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων (29/11 & 5/12) που έχουν αποφασιστεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Ερευνητικά Κέντρα και Ιδρύματα (ΠΟΕΕΚ-Ι) και τα πρωτοβάθμια σωματεία των ΝΠΔΔ Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, απαιτώντας να μην προχωρήσει η  σχεδιαζόμενη μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) από τη Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΥΚΚΠΠ).

Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους και απαιτούμε:

  • Την απόσυρση του άρθρου 19 από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο με τίτλο «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας», που προβλέπει την απαράδεκτη και αντιεπιστημονική αυτή μεταφορά του ΕΑΑ, που μόνο σκοπιμότητες υπηρετεί αφού εκτός των άλλων η δραστηριότητα του εκτείνεται – κατά 85% περίπου – σε τομείς που δεν έχουν συνάφεια με το έργο του ΥΚΚΠΠ.
  • Να αντιμετωπιστεί η διαχρονική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των Ερευνητικών Κέντρων, η απαξίωση των υποδομών τους. Να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση.
  • Να σταματήσει το συνεχές χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και η ευελιξία των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων σε αυτά. Να ενισχυθεί άμεσα με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό
  • Γενικότερα να μην προχωρήσουν αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα Ερευνητικά Κέντρα, που έχουν απώτερο στόχο τον διαμελισμό τους και τον ασφυκτικό έλεγχο του ερευνητικού έργου.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το