Έκθεση της Κομισιόν παρουσιάζει ως μονόδρομο την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για να μη μειωθούν οι συντάξεις στο μέλλονΔουλειά μέχρι το θάνατο!

Πρόκειται για την έκθεση για την επάρκεια των συντάξεων – που συνέταξαν η Κομισιόν και η Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας, η οποία, υποστηρίζοντας ότι οι συντάξεις στην Ευρώπη έδειξαν μέχρι σήμερα ανθεκτικότητα στη διάρκεια των κρίσεων, επισημαίνει στη συνέχεια ότι η μείωση τους δεν θα αποφευχθεί αν δεν ληφθούν μέτρα.

Ποια είναι αυτά; Η προώθηση μεγαλύτερης διάρκειας επαγγελματικών βίων, η υγιής γήρανση  καθώς και μέτρα συμπεριληπτικών αγορών εργασίας και μεγαλύτερης ευελιξίας στις πορείες προς τη συνταξιοδότηση. Η έκθεση ζητεί περαιτέρω αλλαγές στα συνταξιοδοτικά καθεστώτα, προκειμένου -όπως ισχυρίζεται- να διασφαλιστούν δίκαιες συντάξεις για τους πάντες και να αποφευχθεί η αύξηση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων όσο μεγαλώνει κανείς, στο πλαίσιο της εν εξελίξει δημογραφικής αλλαγής.

Ωστόσο, η μακρύτερη παραμονή στην αγορά εργασίας δεν σημαίνει και μεγαλύτερη σύνταξη. Στο σημείο αυτό εντοπίζονται ανισότητες που αφορούν και τη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εισφορές του Γάλλου ασφαλισμένου για 40 χρόνια αντιστοιχούν σε συνάξεις 21 ετών ενώ ο Έλληνας, δουλεύοντας 40 χρόνια, λαμβάνει συντάξεις 20 ετών. Την καλύτερη αντιστοιχία έχει το Λουξεμβούργο όπου ο εργαζόμενος μετά από 38 ετών εργασία, λαμβάνει συντάξεις 25 ετών.

Ειδική μνεία κάνει η έκθεση για την ανισότητα στις συντάξεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία σαφώς προέρχεται από την ανισότητα στους μισθούς στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Οι αποδοχές των γυναικών στην ΕΕ  υπολείπονται κατά 20% των εισοδημάτων των ανδρών.

Δουλειά μέχρι το θάνατο: Στα 68,5 το όριο ηλικίας το 2030, στα 70,5 το 2050 και στα 72,5 το 2070!

Η έκθεση του 2024 για την επάρκεια των συντάξεων και η έκθεση του 2024 για τη δημογραφική γήρανση θα συζητηθούν στην επόμενη διάσκεψη για τη μακροβιότητα στην Ευρώπη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη, 27 Ιουνίου. 

Υπενθυμίζουμε ότι και η πρόσφατη έκθεση της ΕΕ ( Eurostat ageing report group 2024) υποδεικνύει αύξηση των ορίων ηλικίας για τη χώρα μας το 2030 στα 68.5 έτη από 67 σήμερα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Eurostat,  η Ελλάδα που το τρέχον έτος 2024 έχει γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 67 -και τα 62 για πρόωρη συνταξιοδότηση- το 2030 θα πρέπει να το αυξήσει κατά ενάμισι έτος στα 68,5 και για την πρόωρη συνταξιοδότηση κατά ένα έτος και τρεις μήνες στα 63,5.

Οι δημογραφικές προβολές δείχνουν ότι το 2050 το γενικό όριο ηλικίας στη χώρα μας θα πρέπει να φτάσει στα 70,5 έτη και με πρόωρη σύνταξη στα 65,5 ενώ το 2070 τα όρια ηλικίας  θα πρέπει να αγγίξουν τα 72,5 και με πρόωρη σύνταξη τα 67,5.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το