Σε έκθεση 213 σελίδων που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα σήμερα στη δημοσιότητα, η οργάνωση Human Rights Watch κατηγορεί Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι διαπράττουν εγκλήματα που παραπέμπουν σε πρακτικές απαρτχάιντ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας επιβάλει συντριπτική πολιτική για να διατηρήσει την «κυριαρχία των Εβραίων στους Παλαιστίνιους».

Η HRW που έχει τη βάση της στη Νέα Υόρκη, είναι η πρώτη μεγάλη οργάνωση που προβαίνει σε τόσο βαριές κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι μετά από δεκαετίες προειδοποιήσεων, τα όρια έχουν, πλέον ξεπεραστεί.

«Αυτά είναι τα πιο σκοτεινά συμπεράσματα στα οποία έχει φτάσει η Human Rights Watch έπειτα από μελέτη τριάντα ετών της συμπεριφοράς των ισραηλινών αρχών» δηλώνει ο Ομάρ Σακίρ, επικεφαλής της HRW για θέματα Ισραήλ-Παλαιστίνης, προσθέτοντας ότι η οργάνωση δεν έχει κατηγορήσει ποτέ το Τελ Αβίβ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η έκθεση προέκυψε από καταγραφή γεγονότων, ανάλυση νόμων, δηλώσεων αξιωματούχων και κυβερνητικών εγγράφων.

Η Human Rights Watch συνέκρινε πολιτικές και πρακτικές απέναντι στα 7 εκατομμύρια Παλαιστινίων στα κατειλημμένα εδάφη, αλλά και εντός Ισραήλ με εκείνες που αφορούν στους Εβραίους που κατοικούν στις ίδιες περιοχές. Συμπέρανε ότι η σημερινή κατάσταση αναδεικνύει ότι «μια αρχή, η κυβέρνηση του Ισραήλ συστηματικά δίνει προνόμια στους Εβραίους κατοίκους, ενώ καταπιέζει τους Παλαιστίνιους, ιδιαίτερα στα κατειλημμένα εδάφη». 

«Βάσει αυτών η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, απαρτχάιντ και διώξεις», όπως αυτά ορίζονται από την Διεθνή Σύμβαση για την Καταστολή και Τιμωρία του Εγκλήματος του Απαρτχάιντ του 1973 και του Καταστατικού της Ρώμης του 1998.

Παράλληλα η νομοθεσία του 2018 που προβλέπει ότι μόνο οι Εβραίοι στο Ισραήλ έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, «προσφέρει τη νομική βάση για να ακολουθηθούν πολιτικές υπέρ των Εβραίων Ισραηλινών» και εις βάρος του 21% του πληθυσμού της χώρας που είναι Άραβες.

Η απόφαση της HRW να χρησιμοποιήσει τον όρο «απαρτχάιντ» αλλά και να χαρακτηρίσει “διώξεις” την ισραηλινή πολιτική απέναντι στην αραβική μειονότητα και τους Παλαιστίνιους λαμβάνεται μερικές εβδομάδες αφού το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άνοιξε έρευνα για τα εγκλήματα που φέρεται να διαπράττει το Ισραήλ από το 2014 στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το