Με την απολογία του πρώην υφυπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ανθόπουλου, συνεχίστηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση τοκογλυφίας, στην οποία εμπλέκεται ο πολιτικός κατόπιν καταγγελιών της καπνεμπόρου Καβάλας, Οδέττης Πετρίδη.

Μαζί με τον πρώην υπουργό δικάζονται για τοκογλυφία από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, τρεις υπεύθυνοι της εταιρείας Namaco -μετέπειτα Gennet- , ενώ ο κ. Ανθόπουλος κατηγορείται για συνέργεια σε τοκογλυφία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Ανθόπουλος φέρεται να υποσχέθηκε βοήθεια στην Οδέττη Πετρίδη και να μεσολαβησε σε 7 συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ώς το 2005.

Ετσι, η εταιρεία καπνού της τελευταίας εμφανίζεται να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ τις επίμαχες ημέρες εμφανίζονται πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς. Η μονοπρόσωπη ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο της καταγγέλλουσας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, το επιπλέον ποσοστό 10% είναι «τοκογλυφικό αντάλλαγμα» για τον Γ. Ανθόπουλο, για τις υπηρεσίες που παρείχε ώστε να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας της κ. Πετρίδη. Συνολικά το εν λόγω αντάλλαγμα προσδιορίζεται σε ποσό που αγγίζει το 1.757.800 ευρώ, καθώς οι εμφανιζόμενες πωλήσεις φέρονται να ήταν εικονικές.

Απολογούμενος ο πρώην υπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε εισέπραξε χρήματα από παράνομη δραστηριότητα, παρά μόνο από τη νόμιμη αμοιβή του από το 2004 και μετά που ήταν νομικός σύμβουλος της καπνεμπόρου. Είπε επίσης και για ένα δάνειο που έλαβε από την καταγγέλλουσα συνολικού ύψους 650 χιλιάδων ευρώ, το οποίο -όπως ανέφερε – ο ίδιος δεν ήθελε αλλά εκείνη… “επέμεινε πολύ”.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

Απειλούσε με απολύσεις όσους αγωνίζονται!

Εποχή άφησε στο υπουργείο Παιδείας το δίδυμο Αρσένη – Ανθόπουλου στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με την κατάργηση της επετηρίδας των εκπαιδευτικών και τις μεγάλες μάχες του κινήματος έξω από τα εξεταστικά κέντρα το 1998 σε όλη τη χώρα, με τραυματίες μέχρι και από σφαίρες, καθώς και με τα μαθητικά συλλαλητήρια και τις χιλιάδες καταλήψεις σχολείων κατά της περίφημης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Οι διόσκουροι του υπουργείου Παιδείας αναδείχθηκαν τότε στα πιο μισητά πρόσωπα στο χώρο των καθηγητών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Με απειλές, που έφταναν μέχρι και την απόλυση, προσπάθησε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος το 1998 (Υπουργός Γερ. Αρσένης – Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην κατάργηση της Επετηρίδας και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, αλλά και στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα γενικότερα, με πρώτα “θύματα” τους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους.

Σε εγκύκλιο, την οποία υπέγραφε προβλέπονταν πως η “αδικαιολόγητη αποχή προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τα διδακτικά τους καθήκοντα, λόγω επικείμενης εφαρμογής ή λόγω εφαρμογής νόμου της πολιτείας, θεωρείται σπουδαίος λόγος καταγγελίας της σύμβασής τους και απόλυσής τους”.

Στην εγκύκλιο, η οποία φέρει ημερομηνία 9 Μάρτη 1998, αναφέρονταν τα εξής:

“Αδικαιολόγητη αποχή προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τα διδακτικά τους καθήκοντα, λόγω επικείμενης εφαρμογής ή λόγω εφαρμογής νόμου της πολιτείας, θεωρείται σπουδαίος λόγος καταγγελίας της σύμβασής τους και απόλυσής τους.

Παρακαλούμε, εφόσον διαπιστωθεί η αδικαιολόγητη αποχή, κατά τα ανωτέρω από προσωρινούς αναπληρωτές ή ωρομίσθιους, που υπάγονται στην αρμοδιότητά σας, να προβείτε σε καταγγελία της σύμβασής τους, αφού προηγουμένως τους ενημερώσετε για την πρόθεση της υπηρεσίας”.

Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Ανθόπουλος τερμάτισε άδοξα την πολιτική του καριέρα το 2004, όταν αποκαλύφθηκε ότι πλαστογράφησε τις υπογραφές των βουλευτών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Γιώργου Κίρκου και Κώστα Διαμαντή στην διαβόητη τροπολογία Πάχτα για το Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής.

prologos.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το