Αφωνία στα κανάλια από τις 25-28 Γενάρη! Αλήθεια γιατί; Ενώ έναν ολόκληρο σχεδόν χρόνο μας είχαν πρήξει για την αύξηση που θα πάρουμε το 2023, από τις πρωινές «ενημερωτικές» εκπομπές μέχρι τα δελτία ειδήσεων.

Βέβαια κάπου το Σεπτέμβρη -όταν είδαν ότι δε θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο- άρχισαν οι εκπτώσεις. Ναι, το 2023 αλλά όχι από Γενάρη αλλά το Μάρτη και τους προηγούμενους μήνες αναδρομικά.

Τώρα που έφτασαν οι εκλογές, ήρθε η μεγάλη ώρα! Θα δοθούν οι αυξήσεις με τις συντάξεις του Φλεβάρη. Είχε προηγηθεί το «καλάθι του νοικοκυριού» και θα ακολουθήσει το «επίδομα συσσιτίου»-food pass, όπως λένε και στο χωριό μου σε άπταιστα αρχαία ελληνικά του υπουργού της Αναπτύξεως.

Άρα έχουμε 7,5% + καλάθι νοικοκυριού + επίδομα συσσιτίου = 0%.

Αλήθεια, θυμάστε εσείς οι παλιότεροι εκείνο το αλήστου μνήμης 0%+0%=14% ΑΤΑ; Έχει βάθος ο ακραίος φιλελευθερισμός. Άξιο τέκνο ο σημερινός πρωθυπουργός του μπαμπά του.

Βέβαια να μην αδικήσουμε και το ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου, που ήρθε να διορθώσει ατέλειες των προηγούμενων χρόνων, δηλαδή πολλά παίρνατε, ας βάλουμε την «προσωπική διαφορά» για να διορθώσουμε τις αδικίες. Αλήθεια, πώς το είπαν τότε; Επαναπροσδιορισμός των συντάξεων.

Όπου ακούτε τέτοιες λέξεις -όπως μεταρρυθμίσεις, επαναπροσδιορισμός, εξορθολογισμός, διαφάνεια- να ανησυχείτε και να τρέμετε, γιατί άλλα μαθαίναμε και άλλα διδάσκαμε εμείς στα σχολεία.

Και φτάνουμε μ’ αυτά και μ’ αυτά στο σωτήριον έτος 2019, υπουργός Εργασίας ο Βρούτσης με νέο νόμο για τον εξορθολογισμό των συντάξεων. Μετά από δύο χρόνια, το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης -αυτός που δεν έχει δουλέψει μια μέρα, αφού είναι ευρωβουλευτής από τα 25 του και αυτός που τα πρώτα χρόνια της ΝΔ ξεπούλησε τη ΔΕΗ και πλούτισε τους γνωστούς παρόχους, πατώντας πάντα στους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ- να εξορθολογίσει πάλι τις συντάξεις. Έβαλε και ιδιώτες στον ΕΦΚΑ για να ολοκληρώσουν το θεάρεστο έργο του. Μας ανακοινώνει, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για αυξήσεις σε όλους, σε απόλυτη συγχορδία, βέβαια, μ’ όλον το θίασο, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό αναπτύξεως, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη κλπ.

Υπάρχει, όμως, χώρος για αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στα βασικά είδη διατροφής, γενικά σ’ ό,τι πρέπει να αγοράσει ένα λαϊκό νοικοκυριό.

Ενώ δεν υπάρχει χώρος -τώρα θυμήθηκα- για τους εγκλωβισμένους πέρυσι της Αττικής Οδού που δεν πήραν ακόμη τα 2000 που τους είχαν υποσχεθεί, για τα καμένα ανά τη χώρα, αλήθεια οι πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας πήραν τις αποζημιώσεις τους;

και ενώ υπάρχει χώρος για προσλήψεις 600 ειδικών φρουρών, δεν υπάρχει χώρος για προσλήψεις γιατρών και εκπαιδευτικών. Ερώτηση αφελούς: χρειαζόμαστε γιατρούς, χρειαζόμαστε δασκάλους;

Κονδύλια δεν υπάρχουν για να μαζέψουν τα νερά και να μην πλημμυρίζουν τα σχολεία. Κονδύλια βρέθηκαν, όμως, από την κ. Μενδώνη, υπουργό Απολιτισμού για να φτιάξουμε τον τάφο του τέως -θα τρίζουν τα κόκαλα των δικών μας γονιών. Τα κρατικά ασθενοφόρα είτε δεν επαρκούν είτε είναι παροπλισμένα -τα ιδιωτικά ανθούν. Ενώ έχουν αντικαταστήσει το στόλο των περιπολικών, για να μην αναφερθούμε στους εξοπλισμούς (φραγάτες, Raffal, κλπ).

Και σε όλο αυτό που ζούμε με τα απανωτά χαστούκια που μας έρχονται από παντού, οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ-ΟΛΜΕ κ.ά. προκήρυξαν μια απεργία στις 9 Νοέμβρη και από τότε μούγκα στη στρούγκα, άκρα του τάφου σιωπή. Τρομοκρατημένοι, αδύναμοι, μοιραίοι από την επιτυχία εκείνης της απεργίας και των μετέπειτα πορειών (Πολυτεχνείου) λούφαξαν στις καρέκλες τους.

Αλλά, αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι, συναγωνιστές, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο παρατεταμένος εξωκοινοβουλευτικός αγώνας, η πάλη για την ανάπτυξη μαζικών διεκδικητικών αγώνων για να μπει φραγμός στη βαρβαρότητα, για να ανατραπεί η πολιτική διάλυσης των λαϊκών εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Χρυσάνθη Αθανασίου

Συνταξιούχος Φιλόλογος

Μέλος του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το