-Παλεύουμε ενάντια στην κατάργηση των ΣΣΕ, διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς

– Απαιτούμε λύση στα οξυμένα εργασιακά και συνταξιοδοτικά προβλήματα

Έναρξη απεργίας στις 24/9/2020 από 00.01 έως 24.00

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες όλων των κλάδων,

Κυβέρνηση και εφοπλιστές στο διάστημα της υγειονομικής κρίσης κλιμάκωσαν την επίθεση ενάντια στα ναυτεργατικά δικαιώματα με αποκορύφωμα την επαίσχυντη και αντιδραστική τροπολογία που έφερε στην Βουλή κατ’ εντολή της ΕΕΕ ο Πλακιωτάκης και ψήφισε η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με την οποία επιχειρούν την κατάργηση της ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία ανοίγοντας παράλληλα διάπλατα τον δρόμο αυτή η αντεργατική μεταβολή να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και για όλους τους Ναυτεργάτες.

Η κυβερνητική αυτή απόφαση συνιστά θεμελιακής σημασίας αρνητική εξέλιξη αφού με αυτή μεθοδεύεται η κατάργηση όλων των ΣΣΕ, η ριζική ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων που θεσπίζονται στις ΣΣΕ και κατ’ επέκταση στην ναυτική νομοθεσία.

Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τα Ναυτεργατικά δικαιώματα!!!

Η στρατηγική κυβέρνησης – εφοπλιστών με αυτό το αντιδραστικό τερατούργημα είναι σαφείς, θέλουν τους Ναυτεργάτες με εργασιακές συνθήκες γαλέρας και με διαλυμένα δικαιώματα έτσι ώστε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η εφοπλιστική κερδοφορία , η ανταγωνιστικότητά τους και στην κατεύθυνση αυτή αδίστακτα και βάζοντας μπροστά τα δικά τους συμφέροντα καταργούν την 76χρονη ΣΣΕ που αποτέλεσε τον θεσμό πάνω στον οποίο θεσπίστηκαν – κατοχυρώθηκαν με αγώνες δεκαετιών τα ναυτεργατικά δικαιώματα στους μισθούς και την ναυτική εργασία.

Την ίδια στιγμή οι εφοπλιστές αξιοποιώντας την υγειονομική κρίση ακινητοποιούν και αποδρομολογούν δεκάδες πλοία από την Ακτοπλοΐα, τις διεθνείς γραμμές και στα Πορθμεία οδηγώντας σε μαζική ανεργία τους Ναυτεργάτες ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση με διαδοχικά πακέτα εκατομμυρίων ευρώ τους στηρίζει και τους ενισχύει γενναιόδωρα με ζωντανό κρατικό χρήμα ενώ για τους Ναυτεργάτες που τους αναστέλλεται η σύμβαση επιφυλάσσει τα ψίχουλα των 534 ευρώ και για τους ανέργους η κατάσταση και το σχετικό επίδομα είναι σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα!!!

Παράλληλα οι εργασιακές συνθήκες και τα προβλήματα αυξάνονται και γιγαντώνονται και η παραβατικότητα των ναυτιλιακών εταιριών χτυπάει κόκκινο μέσα στα πλοία. Περικοπές σε υπερωρίες, επιδόματα, έξτρα εργασίες, μπόνους, εκτεταμένες παραβιάσεις στα ωράρια εργασίας και στις ώρες ανάπαυσης, τα δρομολόγια των πλοίων αυξάνονται και η εντατικοποίηση αυξάνεται δραματικά, τα ναυτικά ατυχήματα το ίδιο, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και άλλα, αποδείχνουν μεταξύ των άλλων ότι οι μειώσεις των συνθέσεων και η αριθμητική ανεπάρκεια στην επάνδρωση θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο την ζωή των Ναυτεργατών, οι ΣΣΕ και τα εργασιακά δικαιώματα έχουν κυριολεκτικά κουρελιαστεί ενώ οι λιμενικές αρχές και οι υπηρεσίες του ΥΕΝ σιωπούν, αδρανούν δείχνοντας ξεκάθαρα ποιανού συμφέροντα εξυπηρετούν.

Ήδη με το τυπικό κλείσιμο της καλοκαιρινής περιόδου οι εφοπλιστές έχουν βάλει ρότα να αποδρομολογήσουν την πλειοψηφία των πλοίων τους και το φάσμα της ανεργίας είναι και πάλι υπαρκτό μπροστά σε χιλιάδες Ναυτεργάτες.

Επίσης η κατάσταση των συνταξιούχων Ναυτεργατών και ιδιαίτερα όσων έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης τα τελευταία χρόνια, αυτοί βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά, αφού πέρα από τις δρακόντειες περικοπές που υπέστησαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της μνημονιακής επέλασης βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην απονομή των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, έως και 10 μήνες η καθυστέρηση στις προσωρινές συντάξεις, έως 2 χρόνια η κύρια σύνταξη, πάνω από τα 4 χρόνια το επικουρικό, 5 χρόνια το εφάπαξ και ακόμη περισσότερο η αναβάθμιση και η εξαγορά!!!

Από όλα τα παραπάνω που συνοπτικά παραθέτουμε βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι τα προβλήματα των Ναυτεργατών τόσο των εν ενεργεία όσο και των απόμαχων αντικειμενικά είναι περισσότερο από ποτέ οξυμένα και αυτό οφείλεται στην συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης – εφοπλιστών.

Από την άλλη αυτή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης η κατάσταση στο Ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα εμφανίζεται παραλυτική, εκφυλιστική και διαλυτική, φαινόμενο το οποίο αξιοποιούν στο έπακρο κυβέρνηση και εφοπλιστές εντείνοντας την επίθεσή τους ενάντια στα εναπομείναντα ναυτεργατικά δικαιώματα.

Ο Χαλάς αφού απώλεσε εδώ και 10 μήνες την εμπιστοσύνη των δυνάμεων που τον στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια στον δρόμο του ξεπουλήματος των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, παραμένει αγκιστρωμένος στην καρέκλα της ΠΝΟ και στα προνόμια που αυτή του εξασφαλίζει και με τον τρόπο αυτό βάζει άλλη μια φορά το “λιθαράκι” του στην καταβαράθρωση των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών.

Οι 9 όλο αυτό το διάστημα εκείνο το οποίο παράγουν είναι η ανακύκλωση της ίδιας αδιέξοδης και χρεοκοπημένης τακτικής που ακολουθούσαν και την περίοδο που ήταν απόλυτα προσκολλημένοι στον Χαλά και την γραμμή του.

Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι ακόμη δεν έχουν πάρει δημόσια θέση για την κατάργηση της ΣΣΕ ενώ κατέστησαν σαφές ότι δεν επιθυμούν αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω θέρους για να μην προκληθεί πρόβλημα στις Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες!!!

Παρόμοια ήταν και η θέση του Χαλά στην σχετική πρόταση της ΠΕΝΕΝ…

Οι τρεις του κομματικού συνδικαλισμού (ΠΑΜΕ) ΠΕΜΕΝ – Στέφενσων – ΠΕΕΜΑΓΕΝ απέρριψαν όλες τις προτάσεις και πρωτοβουλίες της ΠΕΝΕΝ για αγωνιστική δράση (με ή χωρίς τον Χαλά) και την οργάνωση απεργιακής απάντησης!

Και όχι μόνο αυτό, ανοιχτά υπονόμευσαν και επέβαλαν (μαζί με τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού) στο Ε. Κ. Πειραιά αυτό να απέχει από οποιαδήποτε αγωνιστική και απεργιακή απόφαση και με τον τρόπο αυτό απέδειξαν ποιά ήταν η αξία των φανφαρονισμών και της “επαναστατικής” ρητορικής τους περί ναυτεργατικού συναγερμού και αγωνιστικών δράσεων……

Το έργο τους ήταν να παρουσιαστούν 2 μέρες στο λιμάνι και ακολούθως εξαφανίστηκαν, σιώπησαν αναδιπλώθηκαν και τελικά με την στάση τους έβαλαν πλάτη το ιδιότυπο μορατόριουμ των άλλων δυνάμεων ενάντια σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση να το προσυπογράψουν και αυτοί!!!

Η ΠΕΝΕΝ, μετά την αντιναυτεργατική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης στην Βουλή, κινήθηκε άμεσα προς την ΠΝΟ, τα 9 Σωματεία καθώς και στους τρεις ζητώντας να συνεδριάσουν τα όργανα και να ληφθούν αποφάσεις απεργιακών δράσεων.

Η πρωτοβουλία αυτή όπως σημειώνουμε παραπάνω συνάντησε την αρνητική θέση όλων αυτών των δυνάμεων, κατόπιν τούτου η ΠΕΝΕΝ μπήκε στον δικό της αυτοτελή αγωνιστικό σχεδιασμό θέτοντας σε προτεραιότητα την ενημέρωση του κλάδου και όλων των Ναυτεργατών γύρω από τις εξελίξεις και τα προβλήματα της περιόδου.

Όλον τον μήνα Αύγουστο κλιμάκια της ΠΕΝΕΝ είχαν καθημερινή επαφή με συσκέψεις καράβι – το καράβι στην Ακτοπλοΐα, σε Ραφήνα, Λαύριο, Πάτρα, Κέρκυρα κ.λπ ακολουθώντας έναν δύσκολο δρόμο, αυτόν της ενημέρωσης – προετοιμασίας και της οργάνωσης του κλάδου για την ανάγκη απάντησης στα σχέδια κυβέρνησης – εφοπλιστών.

Ήμασταν το μοναδικό ναυτεργατικό σωματείο το οποίο έδωσε αμέσως το αγωνιστικό του στίγμα και προσανατολισμό αποστέλλοντας εξώδικο προς ΥΕΝ – εφοπλιστές όπου με τρόπο τεκμηριωμένο, βάσιμο αναπτύσσουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Οι άλλες δυνάμεις επέλεξαν τον Αύγουστο την αυτοπροστασία τους…. από τον Κορωνοϊό, είτε να πάνε τις καλοκαιρινές διακοπές τους….

Η αγωνιστική πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ συνιστά ένα καθοριστικό βήμα μιας συλλογικής συμμετοχικής και δημοκρατικής διαδικασίας από τα κάτω η οποία κατέληξε να εκφράσουν την γνώμη τους όλα τα μέλη της ΠΕΝΕΝ η οποία συμπίπτει με αυτήν της Διοίκησης της ιστορικής μας Ένωσης ότι: η επίθεση κυβέρνησης – εφοπλιστών πρέπει να απαντηθεί οργανωμένα – συντονισμένα σπάζοντας έτσι την βρώμικη συναλλαγή των άλλων δυνάμεων που υποτάσσονται και πειθαρχούν στην αντιλαϊκή πολιτική και στην εφοπλιστική βαρβαρότητα, ότι ο δρόμος της πάλης και της διεκδίκησης είναι ο μόνος που μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές σε αυτή την πολιτική ενώ ο συμβιβασμός και η υποταγή οδηγεί στην διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ μετά από αυτή την επίμονη αλλά και επίπονη προσπάθεια αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης Παμπειραϊκής απεργίας στις 24/9/2020 .

Η σημασία της απεργίας, τα αιτήματα και οι στόχοι της έχουν πολύ ευρύτερη απήχηση και για τον σκοπό αυτό πρέπει να την “αγκαλιάσουν” όλοι οι Ναυτεργάτες όλων των κλάδων και πρακτικά να συνεισφέρουν στην επιτυχία της.

Καλούμε το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα καθώς και κάθε έντιμο συνδικαλιστή να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον αγώνα του κλάδου μας και των Ναυτεργατών και στην απεργία της ΠΕΝΕΝ, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση οργάνωσης – αντίστασης και πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου.

Καλούμε τα μέλη μας που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του Ναυτεργατικού κόσμου μέσα στα καράβια να δώσουν μέχρι τέλους τον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2020

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Πειραιάς 14/9/2020

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το