ΠΕΝΕΝ

Δελτίο Τύπου

Η προκλητική αδιαφορία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης και ειδικότερα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στα δίκαια αιτήματα των Ναυτεργατών στα Ω/Κ πλοία του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, πυροδοτούν την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων ως μονόδρομο πλέον για την επίλυση των ώριμων Ναυτεργατικών προβλημάτων.

Ανάλογη απόφαση για νέα 48ωρη απεργία στο Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ» αποφάσισε επίσης το Δ.Σ του Ε.Κ. Πειραιά για το πλήρωμα του πλοίου που δεν καλύπτεται από την ΠΕΝΕΝ.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αποφάσισαν την κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας

Ακολουθεί το κείμενο του εξώδικου:

ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Εξωδικη Δηλωση Γνωστοποιηση

Της Πρωτοβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης με την επωνυμία «Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού» (ΠΕΝΕΝ) που εδρεύει στον Πειραιά, οδός Κολοκοτρώνη 132, και εκπροσωπείται νόμιμα.

Προς:

  1. Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  2. Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
  3. Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
  4. Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας
  5. Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)

Κοινοποίηση:

  1. ΓΣΕΕ
  2. ΠΝΟ

Μετά από πρωτοβουλία τριών Ναυτεργατικών σωματείων, της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά και των συνδικαλιστικών φορέων στα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Η συνάντηση αυτή με ευθύνη της κυβέρνησης κατέστη άκαρπη διότι από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προετοιμασία, απάντηση και δέσμευση για τα επίμαχα προβλήματα που απασχολούν τα πληρώματα των Ω/Κ πλοίων.

Κατόπιν των παραπάνω η Διοίκηση της «Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού» (ΠΕΝΕΝ) σε έκτακτη συνεδρίαση της που έγινε σήμερα, στον Πειραιά, στις 4/6/2024 αποφάσισε την κλιμάκωση της απεργίας για 48 ακόμη ώρες για τους Ναυτεργάτες – μέλη του πληρώματος που ανήκουν στο πλήρωμα καταστρώματος του Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ»

Ειδικότερα η νέα απεργία που αποφασίζουμε στο Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ» θα αρχίσει στις 5/6/2024 και ώρα 00:01 έως τις 24:00 μεσάνυχτα της 6/6/2024.

Όπως γνωρίζουμε τόσο στο Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ» όπως και στα υπόλοιπα πλοία που ανήκουν στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. καταργήθηκε η ΣΣΕ από το έτος 2008 η οποία ήτανε αυτή της Ακτοπλοΐας.

Η μεταβολή αυτή ανέτρεψε το σύνολο των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών που ίσχυαν έως τότε για τα αναφερόμενα πλοία.

Η μεγάλη επίπτωση σημειώθηκε στους καταβαλλόμενους μισθούς και αποδοχές με αποτέλεσμα την ραγδαία πτώση της αγοραστικής τους δύναμης.

Υπογραμμίζουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι ΣΣΕ στην κατηγορία της Ακτοπλοΐας όχι μόνο διατηρήθηκαν, αλλά υπήρξαν και σχετικές αυξήσεις στους μισθούς των Ναυτεργατών που ξεπέρασαν το 25%.

Το γεγονός αυτό διεύρυνε τις μισθολογικές διαφορές τους σε σύγκριση με τα ισχύοντα της Ακτοπλοΐας με τα αναφερόμενα πλοία.

Θεωρούμε άδικο και ανεπίτρεπτο μέλη συγκροτημένου πληρώματος σε πλοίο να έχουν άνιση μεταχείριση ή να λαμβάνεται υπόψιν γι’ αυτούς τα ισχύοντα στον χερσαίο χώρο.

Παράλληλα οι Ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι στο Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ» είναι αντιμέτωποι και μ’ ένα ακόμη επιπλέον πρόβλημα αφού διαχωρίζονται ανάμεσα σε αυτούς που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και στους νέους προσληφθέντες που η σύμβαση τους είναι ορισμένου χρόνου. Οι διαφορές αυτές στην διάρκεια των συμβάσεων τους έχουν ως συνέπεια να έχουν διαφορετικές μισθολογικές αποδοχές, με υποδεέστερους μισθούς για τους νέους προσληφθέντες.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ στην ίδια σημερινή συνεδρίασή της απεφάσισε την επέκταση της απεργίας με 48ωρη απεργία για το πλήρωμα καταστρώματος του Ω/Κ «ΦΙΛΙΑ» από 5/6/2024 και ώρα 00.01 έως 6/6/2024 και ώρα 24.00 με τα ίδια ακριβώς αιτήματα που προαναφέρονται.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Την άμεση επέκταση των συμβάσεων των Ναυτεργατών στα Ω/Κ πλοία σύμφωνα με τα ισχύοντα μισθολόγια της Ακτοπλοΐας.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και κατάργηση όλων των μισθολογικών ανισοτήτων και διαφορών.

Με επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μας.

Για την Διοίκηση

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης Κισκήρας Φώτης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το