Μετά από τους ύμνους του ναζί Ηλία Κασιδιάρη στον «ηγέτη Ιωάννη Μεταξά» για το «Όχι» του και το παραλήρημα μίσους στο οποίο προχώρησε τασσόμενος ακόμη και υπέρ της προοπτικής μιας ελληνικής στρατιωτικής επέμβασης σε γειτονικές χώρες, με ύφος άνδρα των SS που δίνει εντολές και φροντίζοντας να κρύψει τη σβάστικα στο μπράτσο του κάτω από το σακάκι του, η άρνηση του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας να συμμετάσχει στους εορτασμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Γιατί δεν μπορεί οι απόγονοι όσων πολέμησαν τους ναζί να στέκονται δίπλα δίπλα με τους απογόνους των δωσιλόγων και τους ιδεολογικούς τους τιμητές.

Συγκεκριμένα, η απάντηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, όπως δημοσιεύτηκε στο newreport είναι η εξής:

«Προς Δήμαρχο- Δημ. Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Παραλάβαμε την πρόσκλησή σας για συμμετοχή στις εκδηλώσεις που οργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της πόλης από τους Ναζί κατακτητές.

Σας ενημερώνουμε ότι η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις αυτές, γιατί διαφωνεί ριζικά με το χαρακτήρα και το πνεύμα των εκδηλώσεων και γιατί κατά τη γνώμη μας επιχειρείται διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.

Οι πιο βασικές διαφωνίες μας είναι:

Α) Διαφωνούμε ριζικά με τη λογική της Εθνικής ομοψυχίας που δίνεται, τόσο στην Αντίσταση του Λαού μας στη διάρκεια της τριπλής ναζιστικής κατοχής, όσο και σήμερα. Και τότε δεν αντιστάθηκαν όλοι. Αντιστάθηκε ο λαός μας, οι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι απλοί λαϊκοί άνθρωποι, με μπροστάρη την Εαμική Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, τις άλλες μαζικές αντιστασιακές οργανώσεις και βέβαια με μπροστάρη τον βασικό αιμοδότη και καθοδηγητή της αντίστασης, το ΚΚΕ.

Αντίθετα η μεγάλη πλειοψηφία των αστικών πολιτικών δυνάμεων (με φωτεινές βέβαια εξαιρέσεις) είτε συνεργάστηκε αρμονικά και δουλικά με τους κατακτητές, είτε συμβιβάστηκε είτε σιώπησε. Τα Τάγματα Ασφαλείας, οι Γερμανοτσολιάδες και Ταγματαλίτες, οι Χίτες και οι διάφοροι ΠΑΟτζηδες, Δαγκουλαίοι, Πουλικοί, Σούρληδες και άλλοι ήταν η φυσική συνέπεια αυτής της στάσης και της εχθρότητας προς την ΕΑΜική αντίσταση. Αποτελέσματά της ήταν η αιματηρή τρομοκρατία σε βάρος του λαού, τα δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Β) Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της συντριπτικής πλειοψηφίας της χώρας μας δεν έγινε από μόνη της, ούτε ήταν συνέπεια της «συμμαχικής» δράσης. Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από το Λαϊκό Στρατό, τον ΕΛΑΣ, που με βαριές θυσίες κατάφερε απανωτά χτυπήματα στους καταχτητές και τους συνεργάτες του, που κυνηγημένοι και αποδεκατισμένοι καταδιώχτηκαν από την πόλη και τη χώρα μας.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι Άγγλοι και αργότερα οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, αθώωσαν τους συνεργάτες των κατακτητών και τους χρησιμοποίησαν για να αιματοκυλήσουν το λαό μας και να πνίξουν στο αίμα τους αγώνες του για μια καλύτερη ζωή.

Γ) Οι Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης δεν μπορούν να τιμούν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, από τον ΕΛΑΣ, δίπλα-δίπλα με συνεργάτες ή απόγονους συνεργατών των κατακτητών, με δήθεν «αντιστασιακές» οργανώσεις σφραγίδες (όπως «αγωνιστών του ΕΔΕΣ»). Ούτε βέβαια με όλους αυτούς (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αστικές αντιπολιτευτικές δυνάμεις), που σήμερα καπηλεύονται την Εθνική Αντίσταση του λαού μας, την ίδια στιγμή που τον δένουν χειροπόδαρα. Δεν μπορούμε να γιορτάζουμε μαζί με αυτούς που διαλύουν το λαϊκό εισόδημα, καταπατούν ότι έχει απομείνει από τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο.

Τιμή και δόξα στην Αντιφασιστική πάλη του λαού μας.

Τιμή και δόξα στο Λαϊκό Στρατό, τον ΕΛΑΣ, που απελευθέρωσε την Θεσσαλονίκη στις 30 Οκτώβρη του 1944, στο ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ.

Συνεχίζουμε στα βήματά τους.

Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κ. Μακεδονίας»

 

Πηγή: toperiodiko.gr

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το