Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ, δηλώνοντας ότι οι αποτυχίες στις έρευνες του Μουσείου για τις κλοπές αντικειμένων από τις συλλογές του «πρέπει επί της ουσίας να αποδοθούν» σε αυτόν.

«Είναι προφανές ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν ανταποκρίθηκε τόσο εκτενώς όσο θα έπρεπε», τόνισε. «Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μουσείο είναι εξαιρετικά σοβαρή. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα ξεπεράσει αυτό το επεισόδιο και θα βγει πιο δυνατό από αυτό, αλλά δυστυχώς κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η παρουσία μου προκαλεί σύγχυση», πρόσθεσε.

Η παραίτηση έχει άμεση ισχύ.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε στις 16 Αυγούστου ότι εκλάπησαν αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα, υπογραμμίζοντας πως απέλυσε έναν υπάλληλο που θεωρείται υπεύθυνος. Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».

Πριν από μία εβδομάδα, ο Φίσερ είχε δηλώσει ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό. Ξέρω ότι εκφράζω όλους τους συναδέλφους μου, λέγοντας ότι θεωρούμε πολύ σοβαρή υπόθεση τη διαφύλαξη όλων των αντικειμένων που φροντίζουμε». Πρόσθεσε ότι «το Μουσείο ζητά συγγνώμη για αυτό που συνέβη» και τόνισε πως έχει κινηθεί νομικά εναντίον του υπαλλήλου που απολύθηκε.

Το Μουσείο είναι ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό φυλάσσονται μεταξύ άλλων τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου (Met) ανακοίνωσε ότι ανέκρινε έναν άνδρα σχετικά με την αναφερόμενη κλοπή.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το