Μια νέα συμφωνία επισφραγίστηκε πριν από λίγες ημέρες, περνώντας μέσα από διαδρόμους και γραφεία του Ελληνικού Πενταγώνου. Πρόκειται για την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική που αφορά την επέκταση για ένα επιπλέον έτος παραμονής των Αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών «MQ-9 Reaper» που εδρεύουν εδώ και έξι μήνες στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας.

Πριν καν λήξει ο αρχικός χρόνος παραμονής των «Reaper», οι ΗΠΑ “πρότειναν” στην χώρα μας την επέκταση αυτής της συμφωνίας και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δέχτηκαν, ασμένως, την “πρόταση”.

Η αρχική επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών να μετασταθμεύσουν τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη στην Ελλάδα και όχι για παράδειγμα στην βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, σχετίζεται, βεβαίως, με τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί εδώ και αρκετό καιρό ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία με αποκορύφωμα τα τελευταία γεγονότα.

Τα πρώτα «MQ-9» είχαν τροχοδρομήσει στον διάδρομο προσγείωσης της 110 ΠΜ τις πρώτες ημέρες του περασμένου Μαρτίου και είχαν φτάσει από την Αφρικανική Αμερικανική βάση η οποία βρίσκεται υπό ανακατασκευή. Στην πρωτεύουσα του Θεσσαλικού κάμπου θα συνεχίσουν να ζουν και περίπου εκατό Αμερικανοί στρατιωτικοί που υπηρετούν στα MQ-9 και είναι επιφορτισμένοι με τις απογειώσεις και προσγειώσεις των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, ενώ ο χειρισμός τους από τη στιγμή που βρίσκονται στον αέρα, είναι θέμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην Λάρισα, περίπου δυο μήνες μετά τη μεταστάθμευση των «MQ-9», είχαν βρεθεί ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάϊατ με τον Πάνο Καμμένο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε δηλώσει πως «η 110 ΠΜ αποτελεί μια από τις βάσεις συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο κος Πάϊατ, στις αρχές Μαΐου, είχε σημειώσει σε μια δήλωση γεμάτη νόημα πως πρόκειται «Για μία επίδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας σε ασφάλεια και άμυνα, όπως είχαν συζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Όμως επίσης, αποδεικνύει το ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ως ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ως χώρα που διαθέτει εξαιρετική γεωγραφία και εξαιρετικές δυνατότητες. Έτσι κι εμείς, ως κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεσμευόμαστε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το θεμέλιο, σε συνεργασία με τους Έλληνες συμμάχους μας, προκειμένου να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.»

Τα «Reaper» που βρίσκονται στην Λάρισα χρησιμοποιούνται για συλλογή πληροφοριών και αναγνώρισης. Είναι ικανά να ταξιδέψουν με μεγάλη αυτονομία και εμβέλεια και να μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το “αίτημα” των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μεταστάθμευση των MQ-9 Reaper στην Ελλάδα απαντήθηκε ύστερα από μια πενταετία καθώς είχε εμφανιστεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2013 κι’ από τότε έμενε στα συρτάρια. Είναι φανερό ότι η Αεροπορική βάση της Λάρισας μετατρέπεται σ’ ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, με κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς τους σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, καλωσορίζοντας χτες τον πρέσβη Πάιατ στην 110 ΠΜ και τονίζοντας στις επίσημες δηλώσεις του «τη σημασία της παρουσίας του εδώ, που αποδεικνύει τη στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και στο πλαίσιο ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου» στον οποίο η Ελλάδα «παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο» σε δύο, όπως είπε, κατευθύνσεις: Προς τα νότια «με στενές σχέσεις μέσω της Κύπρου με το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (…) τον ιδιαίτερο ρόλο της Σούδας σαν κύριο λιμάνι της Συμμαχίας στη Μεσόγειο, αλλά και τη Λάρισα που πλέον μετατρέπεται σε ένα κέντρο αεροπορικό (…) για τη στήριξη της Συμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή».

Για την άλλη κατεύθυνση του άξονα αυτού, ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναφέρθηκε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στα Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι «ο ίδιος άξονας σταθερότητας προς τα βόρεια επεκτείνεται με τις χώρες της Βαλκανικής, με τις οποίες στήνουμε πλέον στενές σχέσεις σε επίπεδο στρατιωτικό».

Σημειωτέον, ο Π. Καμμένος, κάνοντας σαφές ότι αυτά τα στρατιωτικά σχέδια «κουμπώνουν» με τους στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για να διευρύνουν τις μπίζνες τους, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα σε λίγο καιρό γίνεται μια παραγωγός χώρα φυσικού αερίου – και αργότερα ίσως πετρελαίου – και έχει ιδιαίτερη σημασία η στενή συνεργασία που έχουμε και η ασφάλεια που παρέχει η παρουσία των ΗΠΑ εδώ»!

Η απαράδεκτη αυτή δήλωση του υπουργού Αμυνας της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, περί των ΗΠΑ ως «παρόχου ασφαλείας», γίνεται την ώρα που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους, αιματοκυλούν τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, ενώ στην αντιπαράθεσή τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα καταστρώνουν σχέδια που μόνο κινδύνους προμηνύουν για τους λαούς.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το