Στη λίστα αναμονής βρίσκονται παιδιά με χρόνια σοβαρά νοσήματα τα οποία πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αλλά και παιδιά που πρέπει να υποβληθούν σε μικροεπεμβάσεις, ωστόσο λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων ακόμη περιμένουν.

Λόγω της δραματικής κατάστασης, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» προχώρησαν σε κινητοποίηση, διεκδικώντας την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας, ειδικά αναισθησιολόγων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, στο νοσοκομείο Παίδων πριν το 2011 υπήρχαν 24 αναισθησιολόγοι και σήμερα υπηρετούν 10. Ακόμα, παλαιότερα γίνονταν μέχρι και 40 χειρουργεία την ημέρα, ενώ πλέον ανέρχονται σε 25 με 30 την εβδομάδα.

Δικηγόροι αποφάσισαν να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος και έκθεση σε κίνδυνο ζωής κατά συρροή, όσον αφορά στη λίστα ντροπής με τα 3.000 παιδάκια που περιμένουν να χειρουργηθούν.

Μιλώντας στο OPEN ο δικηγόρος Αγαμέμων Τάτσης, ανέφερε ότι η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς υπάρχει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής κατά συρροή.

Όπως είπε ο Αγαμέμνων Τάτσης, το υπουργείο Υγείας ήταν απολύτως ενήμερο για το πρόβλημα και με έγγραφες αναφορές και είναι υπόλογοι καθώς θα έπρεπε να έχουν λύσει το πρόβλημα. «Όταν δεν βρίσκεις αναισθησιολόγους, τους επιτάσσεις» ανέφερε ο δικηγόρος επισημαίνοντας ότι δεν αφορά τους χιλιάδες γονείς που αγωνιούν πώς θα βρεθούν αναισθησιολόγοι.

Ο Αγαμέμνων Τάτσης επεσήμανε ότι ακριβώς εξαιτίας της πανδημίας θα έπρεπε, ήδη, να έχουν ενισχυθεί όλοι οι δημόσιοι φορείς υγείας ενώ άφησε ευθέως αιχμές για το πώς προέκυψε το πρόβλημα λέγοντας χαρακτηριστικά «εκτός εάν ο στόχος είναι να ενισχυθούν τα ιδιωτικά παιδιατρικά κέντρα».

Πηγή: thepressproject.gr, rosa.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το