Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη κατάλογο με πάνω από εκατό ονόματα πανεπιστημιακών και ερευνητών οι οποίοι σκοτώθηκαν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις δολοφονίες από τη δύναμη κατοχής επιστημόνων, πανεπιστημιακών, καθηγητών πανεπιστημίου και ερευνητών, ανθρώπων διακεκριμένων στην παλαιστινιακή κοινωνία της Λωρίδας της Γάζας», υπογράμμισε το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Σκοπός της δύναμης κατοχής είναι να εξαλείψει εντελώς τους επιστήμονες και τους ερευνητές», συνεχίζει το κείμενο.

Ανάμεσα στα 104 ονόματα του καταλόγου απαντάται αυτό του Σουφιάν Τάγεχ, πρώην προέδρου του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, διακεκριμένου ερευνητή στα πεδία της φυσικής και των εφαρμοσμένων μαθηματικών.

Αναφέρεται επίσης το όνομα του χειρουργού και καθηγητή ιατρικής Αντνάν Άχμεντ Ατίγια ας Μπουρς.

Σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστινίων Φυλακισμένων, ο Αντνάν αλ Μπουρς, 50 ετών, πέθανε στη φυλακή τη 19η Απριλίου· συνελήφθη από ισραηλινές δυνάμεις μαζί με άλλους γιατρούς στο νοσοκομείο Αλ Άουντα στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τον Δεκέμβριο.

Ερωτηθείς σχετικά με τον θάνατό του υπό κράτηση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως δεν είναι «ενήμερος για τέτοιο συμβάν».

Η κυβέρνηση της Χαμάς κάλεσε «τις ελεύθερες χώρες του κόσμου και όλες τις οργανώσεις που συνδέονται με την ανώτερη εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο να καταδικάσουν αυτό το ιστορικό έγκλημα και να ασκήσουν πίεση στην κατοχή για να τερματίσει τον γενοκτονικό πόλεμο».

Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε με φόντο τις κινητοποιήσεις φοιτητών σε πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη εναντίον του πολέμου.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το