Ο Banksy επανέρχεται με νέο έργο, δίνοντας μια λύση για το τι μέλλει γενέσθαι με το άδειο βάθρο του αγάλματος που αποκαθήλωσαν την Κυριακή οι διαδηλωτές.

Κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής διαμαρτυρίας, με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από λευκό αστυνομικό της Μιννεάπολης στις ΗΠΑ, που έχει ξεσηκώσει διαδηλώσεις και αντιδράσεις εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε ολόκληρο τον κόσμο, διαδηλωτές στo Μπρίστολ, στη Μεγάλη Βρετανία, γκρέμισαν άγαλμα του δουλέμπορου Edward Colston και το πέταξαν στο λιμάνι της πόλης.

Αν και ο δήμαρχος της πόλης, που είναι και η πατρίδα του Banksy, δήλωσε ότι «δε νιώθει καμία απώλεια» για την απoκαθήλωση του αγάλματος, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «προσβολή», ο πρωθυπουργός της χώρας, Boris Johnson, χαρακτήρισε την πράξη «εγκληματική», προοσθέτοντας σε επίσημη δήλωσή του ότι υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται, και ότι όποιος θέλει μπορεί να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει την απομάκρυνση ενός αγάλματος.

Ο Banky, λοιπόν, που πριν τρεις μέρες δημοσίευσε έργο του αφιερωμένο στη μνήμη του George Floyd, το οποίο μάλιστα συνόδευσε με σχόλιο ότι είναι ευθύνη των λευκών να αντιμετωπίσουν ένα χαλασμένο σύστημα, σήμερα σχολιάζει το γκρέμισμα του αγάλματος του δουλέμπορου, κάνοντας μια πρόταση:

«Τι πρέπει να κάνουμε με το άδειο βάθρο στη μέση του Μπρίστολ;

Να μια ιδέα που μεριμνά τόσο για εκείνους στους οποίους λείπει το άγαλμα του Colston, όσο και για εκείνους που δεν τους λείπει.

Τον βγάζουμε από το νερό, τον βάζουμε πίσω στο βάθρο, δένουμε ένα σύρμα γύρω από τον λαιμό του και παραγγέλνουμε την καρασκευή μερικών μπρούντζινων αγαλμάτων των διαδηλωτών σε φυσικό μέγεθος τη στιγμή που τον αποκαθηλώνουν. Όλοι είναι χαρούμενοι. Μια διάσημη μέρα τιμάται».

Πάντως, ο αντιδήμαρχος έχει ήδη δηλώσει ότι η μαύρη κοινότητα θα βρίσκεται στην καρδιά των συζητήσεων και των αποφάσεων για το μέλλον του μνημείου.

πηγή: OZONweb

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το