«Η Ελλάδα δεν θα έχει ποτέ πυρηνική μονάδα γιατί βρισκόμαστε σε μια περιοχή εξαιρετικά σεισμογενή», έλεγε το 2021

Κατά τη διάρκεια του 28ου Ετήσιου Συνεδρίου «Economist Government Roundtable» ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έβαλε στο τραπέζι το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, ως μια κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την επίτευξη του λεγόμενου “κλιματικού στόχου” της ΕΕ, που ζητά οι χώρες της να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 55% ως το 2030.Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η Ευρώπη ήταν και παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια. Επενδύουμε, λοιπόν, ως Ευρωπαίοι, στην επόμενη γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων;».

Αυτή η επιλογή την οποία ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται ως συνέχεια σχετικής απόφασης της ΕΕ, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων η πυρηνική ενέργεια κατατάσσεται πλέον στις «πράσινες μορφές».
Οι ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο την πυρηνική ενέργεια με τους υπέρμαχους να υποστηρίζουν πως ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για μείωση των εκπομπών καυσαερίων κατά 55% μέχρι το 2030 φαίνεται άπιαστος εάν δεν συνδράμει η πυρηνική ενέργεια. Την λογική αυτή πλέον φαίνεται πως ασπάζεται και ο Κυρ. Μητσοτάκης ανοίγοντας τον δρόμο της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Εμείς απλώς να υπενθυμίσουμε ότι, ενώ είχαν δεσμεύσει τη χώρα μας -χωρίς καν να ερωτηθούν οι πολίτες της- να πετύχει τον “κλιματικό στόχο” της ΕΕ μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωνε στις Βρυξέλλες στις 21 Οκτωβρίου 2021: «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν μπορούμε ως Ευρώπη να πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους χωρίς την πυρηνική ενέργεια». Και συνέχιζε: «Η Ελλάδα δεν θα έχει ποτέ πυρηνική μονάδα γιατί βρισκόμαστε σε μια περιοχή εξαιρετικά σεισμογενή».

Τι έχει αλλάξει από το 2021 μέχρι σήμερα;

Έπαψε η χώρα μας να είναι σεισμογενής; Οπότε μπορούμε να έχουμε πυρηνική μονάδα;

Η μπροστά στο να γίνουν μπίζνες με την πυρηνική ενέργεια οι κίνδυνοι από την εγκατάσταση πυρηνικής μονάδας σε σεισμογενή περιοχή παραβλέπονται;

Πάντως με δεδομένο ότι όλα αυτά γίνονται και αποφασίζονται ερήμην των πολιτών, μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι ο Μητσοτάκης «σφυρίζει» στα λυκόρνια της τάξης του να βιαστούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τους έχει ανοίξει καινούριο πεδίο κερδοφορίας!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το