Η τύχη φαίνεται ότι χαμογέλασε τελικώς στον Κ. Ζουράρι, ο οποίος είχε ξεκινήσει μάλλον άσχημα τη χρονιά του, δεδομένου ότι στις αρχές του 2018 είχε υποχρεωθεί από τον Πάνο Καμμένο σε παραίτηση από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, για τα …υβριστικά σχόλια που επέλεξε μάλιστα να επαναλαμβάνει σε βάρος οπαδών του Ολυμπιακού και του Άρη.

Ένας άλλος Καμμένος μπαίνει κάπου εδώ στην ιστορία: ο Δημήτρης Καμμένος,  διεγράφη από την ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στα μέσα Ιουνίου του 2018, έπειτα από την επιλογή του να ψηφίσει θετικά στην πρόταση δυσπιστίας ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αφορμή το ζήτημα της ΠΓΔΜ. Αρχικά ο Δ. Καμμένος δεν ήθελε ούτε να παραιτηθεί ούτε να παραδώσει την Αντιπροεδρία της Βουλής, αλλά τελικά υποχρεώθηκε και αυτός σε παραίτηση (ας σημειωθεί ωστόσο ότι πολύ γρήγορα ξεπέρασε τον πόνο τής απομάκρυνσής του, και ήδη από τις 10 Ιουλίου 2018, ο Δ. Καμμένος μαζί με το πρώην στέλεχος της ΝΔ, τον επίσης διαγεγραμμένο Τ. Μπαλτάκο, ίδρυσε κόμα «ενάντια στην παράδοση του ονόματος Μακεδονία σε Σλάβους» κηρύσσοντας ταυτόχρονο αγώνα ενάντια στην αριστερή (!) κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ).

Πάνω που νομίζεις ότι ο σουρεαλισμός έχει τελειώσει, ή ότι έχει δώσει όσα περισσότερα μπορούσε να δώσει σε μια υπόθεση, του κύκλου τα γυρίσματα, και η σχετική λειψανδρία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, υποχρέωσε Τσίπρα και Π. Καμμένο να αποδεχτούν για νέο Αντιπρόεδρο της Βουλής τον …Κωνσταντίνο Ζουράρι!

Ο «Ανεξάρτητος Έλληνας» Ζουράρις (με θητεία στο ΚΚΕ, στο ΚΚΕ εσωτερικού, στο Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο με τον Παπαθεμελή, και, στη δική του …«Πυρίκαυστο Ελλάδα») βρέθηκε από την αφάνεια, στην επιφάνεια, ξεπερνώντας τον προκάτοχό του σε αυτό το ιδιότυπο come-back (ο Δ. Καμμένος είχε οριστεί υφυπουργός στην κυβέρνηση Τσίπρα τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά έμεινε στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μόλις …μία ημέρα (σημειώνοντας νέο σχετικό ρεκόρ ελάχιστου χρόνου θητείας) πριν υποχρεωθεί -καταντά κουραστικό- σε εσπευσμένη αντικατάσταση λόγω γενικευμένων αντιδράσεων σε βάρος του).

 Τέλος πάντων, ο Ζουράρις τίμησε τον νέο ρόλο του και πριν συμπληρώσει καλά καλά έναν μήνα στην ιδιαιτέρως κολακευτική θέση τού Αντιπροέδρου της Βουλής, έδωσε το …ενωτικό στίγμα που επιβάλλει η θέση του. Απευθυνόμενος (σε διάρκεια εκδήλωσης του ΥΠΕΞ, εκτός Βουλής) στον υπουργό εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είπε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (θυμίζουμε ότι τα δύο κόμματα συνεργάζονται στον κυβερνητικό σχηματισμό): «Εμάς τους Μακεδόνες μάς ακρωτηριάσατε στο καθ’ ολοκληρίαν …Ακρωτηριάσατε το όνομά μας που είναι τμήμα της ταυτότητάς μας».

Ευτυχώς η σύρραξη αποφεύχθηκε με μεγάλη υποχώρηση του Ν. Κοτζιά, ο οποίος, ενοχλημένος μεν, περιορίστηκε να πει «Δεν είναι εδώ Βουλή, η συζήτηση ολοκληρώθηκε», και να κλείσει το θέμα.

Μόνιμα πατριώτης, πάντοτε ο κ. Ζουράρις ήταν αρκετά large στις απόψεις του για τους κινδύνους εδαφικών ακρωτηριασμών, ή εν πάση περιπτώσει εντόπιζε τους κινδύνους αλλού, στην απώλεια όχι υλικού εδάφους, αλλά πνευματικού. Ιδού τι έλεγε στις 14/12/2016, όταν καθησύχαζε τους Έλληνες για τις απειλές του Ερντογάν:

«Νομίζετε ότι γενικώς δεν απειλούμεθα, εκτός από κάποια 16 νησιά που ζητάει ο Ερντογάν. Αυτό είναι άνευ σημασίας. Το να χάσεις νησιά δεν είναι σπουδαίο. Τα ξαναπαίρνεις. (…) Τα νησιά θα τα ξαναπαίρνουμε πάντοτε. Και αν τα πάρουν, τα πήραν. Τη γλώσσα να μας πάρουν οριστικά, τελείωσε».

Φυσικά, εξηγήθηκε: «Προς γνώσιν για τα λυσσάρικα αγράμματα κομματοβριθή: κατά τα τελευταία 2.500 χρόνια, μας τα πήραν τα νησιά, όλα τα νησιά μας, Πέρσες, Ρωμαίοι, Άραβες, Φράγκοι, Βενετσιάνοι, Γενουήνσιοι, Τούρκοι, Γερμανοί. Όχι μερικά νησιά… Όλα! Τι έγινε όλες αυτές τις καμιά πενηνταριά φορές; Τα ξαναπήραμε! Όλα τα νησιά μας!»

Κακοπροαίρετες φήμες θέλουν τον Κ. Ζουράρι να προσέρχεται στη συζήτηση για το ονοματολογικό με πρόταση να ονομαστεί η ΠΓΔΜ «Παιονία», ώστε να μη κινδυνεύσει η πατρίδα μας να πληγεί από την άποψη των λέξεων, των ονομάτων, της γλώσσας. Αυτό είναι ο μόνος κίνδυνος και το αποκλειστικό επίδικο. Η καλλιέργεια μισαλλοδοξίας και εθνικισμού και από τις δύο πλευρές των συνόρων, όσο και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί σε βάρος των λαών και των δύο χωρών, δεν έχουν τόση αξία για τον Κ. Ζουράρι. Το ’χε πει άλλωστε, με σαφήνεια, από την πρώτη στιγμή, ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Και επειδή θα επανέλθουν πάλι οι δυσσεβείς και οι άλλοι Αλεμανοί και ως αρχέκακος όφις, εμείς ξέρουμε ότι θα συμπαραταχθούμε, θα συμπορευθούμε, θα συμπολεμήσουμε τη Υπερμάχω Στρατηγώ, “που ’χει στα μάτια της ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμηοσύνης”. Και βεβαίως εμείς διδάξαμε στην οικουμένη, εμείς διδάξαμε πάντοτε, εσαεί και αείποτε και ξανά και ξανά ότι σ’ αυτόν εδώ τον υπεράχρονο, τον χρονικώς υπεράχρονο τόπον, σ’ αυτόν τον τόπον, στην κορυφήν του Ομήρου και στο ακροθίνιον του Ολύμπου, εμείς οι Ολύμπιοι διδάξαμε εδώ ότι η Έρις γίνεται Έρως. Ναι, η έρις γίνεται έρως, έρως ελευθερίας. Και φυσικά ξέρουμε πολύ καλά ότι ξεκινούμε όπως πάντα εδώ και τρεις χιλιάδες [χρόνια] ηττημένοι, αλλά ως ηττημένοι είμαστε αυτοί οι οποίοι θα ξαναδώσουμε σ’ αυτόν τον πλανήτη των πεπλανημένων πλανητών και των πλανήτων, θα δώσουμε την “καθ’ ημάς καθεστηκυίαν πολιτείαν”. Ποια είναι η “καθ’ ημάς καθεστηκυία πολιτεία”; Μία και μόνη. “Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει”».

Δημήτρης Κουφοβασίλης

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το