Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες ζήτησε χθες Τρίτη να διενεργηθεί έρευνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επιθέσεις του Ισραήλ που σκότωσαν 180 εργαζομένους της από την 7η Οκτωβρίου και ζήτησε να αποκατασταθεί η χρηματοδότησή της, μεγάλο μέρος της οποίας έχει παγώσει.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής της (UNRWA, σε συνέντευξή του δήλωσε πως ζήτησε «από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» να διενεργηθεί «ανεξάρτητη έρευνα για την απόδοση ευθυνών όσον αφορά την κατάφωρη περιφρόνηση για τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, το προσωπικό του ΟΗΕ και τις επιχειρήσεις του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας». «Ως σήμερα, 180 εργαζόμενοι του UNRWA έχουν σκοτωθεί (…) και πάνω από 160 εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς», τόνισε.

Η υπηρεσία του, η οποία απασχολεί πάνω από 30.000 ανθρώπους σε όλη την περιοχή, έχει κατηγορηθεί από το Ισραήλ ότι έχει στις τάξεις της στη Λωρίδα της Γάζας «πάνω από 400 τρομοκράτες».

Στις κατηγορίες του Ισραήλ πως η UNRWA στη Γάζα είναι «σάπιο και δηλητηριώδες δένδρο οι ρίζες του οποίου είναι η Χαμάς» ο Λαζαρινί απάντησε «Ο αληθινός στόχος πίσω από τις επιθέσεις εναντίον της UNRWA είναι πολιτικής φύσης: είναι να στερηθούν οι Παλαιστίνιοι το καθεστώς των προσφύγων, αρχίζοντας από τη Λωρίδα της Γάζας, την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη», ενώ σύμφωνα με έκθεση της ομάδας υπό την Κατρίν Κολονά, τα Ηνωμένα Έθνη «δεν έχουν λάβει αποδείξεις από το Ισραήλ» για την ενδεχόμενη εμπλοκή παλαιστινίων εργαζομένων της UNRWA στην επίθεση ή τη συμμετοχή τους σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Λαζαρινί προειδοποίησε πως σε περίπτωση «διάλυσης» της υπηρεσίας που διευθύνει, θα επιταχυνόταν η εκδήλωση «λιμού» στον παλαιστινιακό θύλακο, όπου πάνω από 34.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου άρχισαν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Πάγωμα χρηματοδοτήσεων

Οι ισραηλινές κατηγορίες προκάλεσαν τον Ιανουάριο την αναστολή της χρηματοδότησης από τουλάχιστον 15 βασικούς χορηγούς της UNRWA, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Έκτοτε, αρκετές από τις χώρες αυτές αποφάσισαν να την αποκαταστήσουν, όπως σκανδιναβικά κράτη, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

Χθες Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση σε όλους τους χορηγούς να αποκαταστήσουν την υποστήριξή τους στην UNRWA.

Όμως ο Λευκός Οίκος απαίτησε «αληθινή πρόοδο» προτού ξανανοίξει το πορτοφόλι που έχει κλείσει ως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2025, διά νόμου για τα δημοσιονομικά που πέρασε τον Μάρτιο κι αναστέλλει οποιαδήποτε χρηματοδότηση της UNRWA από τις ΗΠΑ για έναν χρόνο.

Συνολικά, έχει παγώσει ποσό 450 εκατομμυρίων δολαρίων, τη στιγμή που οι 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας βιώνουν ανθρωπιστική καταστροφή και χρειάζονται επειγόντως βοήθεια, θύμισε ο κ. Λαζαρινί.

Πρόσθεσε πως ευελπιστεί ότι «με την έκθεση (Κολονά) και τα μέτρα που θα θέσουμε σε εφαρμογή, η τελευταία ομάδα των δωρητών θα ανακτήσει επαρκή εμπιστοσύνη» για να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση.

Ο επικεφαλής της UNRWA λογαριάζει πως η χρηματοδότηση επαρκεί «ως τα τέλη Ιουνίου» και τόνισε πως η υπηρεσία του λειτουργεί «προς το παρόν από μέρα σε μέρα», χάρη στη συγκέντρωση «100 εκατομμυρίων δολαρίων», ιδιωτικών δωρεών, «εξαιρετική» ένδειξη έμπρακτης «αλληλεγγύης».

Βοήθεια από τον ΟΗΕ

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ, Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, παρουσίασε στοιχεία για την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει ο ΟΗΕ στους εκτοπισμένους άμαχους Παλαιστίνιους.

Όπως είπε ο OHE και οι συνεργάτες του παρέχουν διατροφική υποστήριξη σε σχεδόν 300 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20 εγκαταστάσεων υγείας, σχεδόν 240 επίσημων και ανεπίσημων καταφυγίων και σε περισσότερες από τρεις δωδεκάδες τοποθεσίες σε κοινότητες υποδοχής.

Η UNICEF (Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά) έχει επεκτείνει την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη για παιδιά με οξύ υποσιτισμό σε 95 διαφορετικές τοποθεσίες στη Γάζα -συμπεριλαμβανομένων 36 στο βορρά και 46 στη Ράφα. Αυτά τα εξωτερικά θεραπευτικά προγράμματα υποστηρίζονται από περισσότερους από δώδεκα συνεργάτες του ΟΗΕ για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τέντρος είπε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια και οι αποστολές στη Γάζα χρειάζονται επειγόντως ασφαλή, διαρκή και ομαλή διέλευση στη Γάζα για να εξυπηρετήσουν ανθρώπους που έχουν κρίσιμη ανάγκη για φροντίδα που θα τους σώσει τη ζωή» είπε ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια που περιορίζουν την κλίμακα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων ενεργών εχθροπραξιών, αδιάβατων δρόμων, πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί, ελλείψεων καυσίμων, καθυστερήσεων στα σημεία ελέγχου και ισραηλινών περιορισμών που τους εμποδίζουν να παραδώσουν βοήθεια.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το