Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Δευτέρα πως ορίστηκε ημερομηνία για την έναρξη χερσαίας επίθεσης στη Ράφα.

Για την επίτευξη της νίκης επί του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος «απαιτείται να μπούμε στη Ράφα και να εξαλείψουμε τα τάγματα τρομοκρατών που βρίσκονται εκεί. Αυτό θα γίνει – ορίσαμε ημερομηνία», τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει εδώ και καιρό αποφασισμένη να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις διαφόρων ξένων πρωτευουσών, που εκφράζουν φόβους για το 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη αυτή, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επαναβεβαίωσαν πως έχει καταρτιστεί σχέδιο για την επίθεση μετά την ανακοίνωση προχθές Κυριακή πως αποσύρονται τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Χαν Γιούνις, άλλη πόλη του νότου του θυλάκου όπου μαίνονταν μάχες επί μήνες.

Παράλληλα, συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, αντιπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν στο Κάιρο με τους μεσολαβητές του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Η προοπτική αυτή θέτει υπό πίεση τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, καθώς σύμμαχοί του στην κυβέρνηση προειδοποιούν εναντίον υπερβολικών, κατ’ αυτούς, παραχωρήσεων στον πόλεμο, ο οποίος πλέον διανύει τον έβδομο μήνα του.

«Αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να επιτεθεί στη Ράφα για να νικηθεί η Χαμάς, δεν θα έχει πλέον την εντολή για να συνεχίσει να υπηρετεί ως πρωθυπουργός», διεμήνυσε ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ χθες.

Αντιδράσεις από τις ΗΠΑ

«Έχουμε καταστήσει σαφές στο Ισραήλ πως θεωρούμε ότι μαζική στρατιωτική εισβολή στη Ράφα θα είχε εξαιρετικά βλαπτικές συνέπειες για τους αμάχους» και «θα έπληττε, σε τελευταία ανάλυση, την ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ.

«Τους έχουμε πει καθαρά πως θεωρούμε πως υπάρχει καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί ο θεμιτός στόχος», δηλαδή «να φθαρούν, να εξαρθρωθούν και να νικηθούν» μονάδες της Χαμάς «που βρίσκονται ακόμη στη Ράφα», είπε ο κ. Μίλερ, διευκρινίζοντας πως η αμερικανική πλευρά δεν είναι ενήμερη για την ημερομηνία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Νετανιάχου.

Η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ πιο στοχευμένων επιχειρήσεων εναντίον του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Ράφα, καθώς εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον θα ήταν εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη ενόψει χερσαίας εισβολής.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πρόσφατα πως εάν το Ισραήλ εξαπέλυε ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Ράφα προκαλώντας μαζικές απώλειες στις τάξεις των αμάχων εκεί θα παραβίαζε «κόκκινη γραμμή».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τα «αρχικά μέτρα» που ανακοινώθηκαν από το Ισραήλ για να επιταχυνθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τη δημιουργία οργάνου συντονισμού με ανθρωπιστικούς φορείς. Πρόσθεσε ωστόσο πως «αν και εκφράζουμε ικανοποίηση για αυτά τα πρώτα μέτρα, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε πως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Πολλοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα απειλούνται από λιμό και κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια».

«Αναμένουμε το Ισραήλ να εφαρμόσει γρήγορα το σύνολο των δεσμεύσεών του και θα παρακολουθούμε αυτή την εφαρμογή», συνέχισε ο εκπρόσωπος, επιμένοντας πως «είναι τα αποτελέσματα αυτά που μετράνε και θα τους κρίνουμε με βάση αυτά τα αποτελέσματα».

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν αξίωσε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ να λάβει «γρήγορα» μέτρα για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που διανέμεται στη Γάζα, αφήνοντας να εννοηθεί για πρώτη φορά πως θα μπορούσε να θέσει όρους για τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας στον στενό σύμμαχο της Ουάσιγκτον.

Χαμάς: Η πρόταση του Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν ικανοποιεί κανένα από τα παλαιστινιακά αιτήματα

Η Χαμάς ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι η ισραηλινή πρόταση που της επιδόθηκε από τους μεσολαβητές, το Κατάρ και την Αίγυπτο, δεν ικανοποιεί κανένα από τα αιτήματα των παλαιστινιακών οργανώσεων που συμμετέχουν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Μολαταύτα, το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης πρόσθεσε πως θα μελετήσει την πρόταση, την οποία χαρακτήρισε «αδιάλλακτη», και θα δώσει την απάντησή του στους μεσολαβητές.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το