prologos.gr: Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά στη διεθνή σκηνή

Αυτό που χαρακτηρίζει τη διεθνή κατάσταση είναι η όξυνση όλων των βασικών αντιθέσεων του σημερινού κόσμου, η ξέφρενη επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, οι ανακατατάξεις στη δύναμη των διεθνών κέντρων που προκαλούν απότομη κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σκοτεινιάζουν το διεθνή ορίζοντα.

Παρά τις ανακατατάξεις που έχουν σημειωθεί στη δύναμη των ιμπεριαλιστικών κρατών,οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παραμένουν ακόμη η πιο ισχυρή δύναμη, σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό, πλην όμως οι δυνατότητές τους εξασθενούν, η παγκόσμια αμερικάνικη ηγεμονία έχει αρχίσει να φθίνει, οι κυρίαρχες δυνάμεις στο εσωτερικό του είναι βαθιά διχασμένες και η στρατηγική τους βρίσκεται σε κρίση.

Αυτή ακριβώς η προοπτική απώλειας της ηγεμονικής του θέσης στην παγκόσμια σκηνή κάνουν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό πιο επικίνδυνο και τυχοδιωκτικό, πηγή πολέμου και επίθεσης.

Στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης Τραμπ, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην παραβίαση και κατάργηση κρίσιμων συνθηκών και συμφωνιών που ρύθμιζαν τις σχέσεις τους με άλλα κράτη, όπως η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, η συμφωνία των ΗΠΑ με τις χώρες του Ειρηνικού στην Ασία, η συμφωνία Ευρώπης – ΗΠΑ, ενώ καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας και αχρηστεύοντας τον ΟΗΕ, προχώρησαν στην καταπάτηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και στη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κλίμα γενικευμένης ανάφλεξης σε όλη τη Μέση Ανατολή και νέας σφαγής των Παλαιστινίων από τους δήμιους Ισραηλινούς.

Την ίδια στιγμή ο Τραμπ στέλνει στα αζήτητα την περιβόητη παγκοσμιοποίηση, κηρύσσει οικονομικό πόλεμο στους ανταγωνιστές του βάζοντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα και απειλεί με οικονομικές κυρώσεις τα ευρωπαϊκά μονοπώλια αν συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο Ιράν.

Και το σημαντικότερο είναι πως με τη “Νέα στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας” και “Άμυνας”, που διακήρυξαν οι ΗΠΑ πριν λίγους μήνες, αναγόρευσαν απροσχημάτιστα την Κίνα και τη Ρωσία σε βασικούς εχθρούς τους απειλώντας ότι “θα εστιάσουμε στην προετοιμασία για πόλεμο και συγκεκριμένα για πόλεμο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων”.

Στρατηγικός σκοπός του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι να φρενάρει την ορμητική άνοδο της Κίνας και τη σταθερή επάνοδο της Ρωσίας, αποτρέποντας με κάθε τρόπο μια συμμαχία ανάμεσά τους, και με την εξαπόλυση πολεμικών απειλών να εξαναγκάσει όλες τις άλλες δυνάμεις στην Ευρώπη και την Ασία να ευθυγραμμιστούν μαζί του σ’ αυτή την αντιπαράθεση, προλαβαίνοντας διαφοροποιήσεις και ρήγματα στις μεταξύ τους σχέσεις.

prologos.gr: Τι γίνεται με την ΕΕ;

Οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, Γερμανοί και Γάλλοι, δεν μπορούν να δράσουν σαν παγκόσμιες δυνάμεις, έξω και ανεξάρτητα από τα πλαίσια μιας ενοποιημένης ΕΕ, που θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει ένα παγκόσμιο κέντρο αμφισβήτησης της αμερικάνικης ηγεμονίας.

Όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα, κι ούτε πρόκειται να προκύψει μια ενοποιημένη ΕΕ. Ύστερα μάλιστα από την απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας, το οικοδόμημα της ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπο με την πιο βαθιά κρίση της ιστορίας του, κλονίζεται η ιμπεριαλιστική του συνοχή και απειλείται με διάσπαση. Απομένει να διαπιστωθεί αν μια νέα κρίση θα ξεσπάσει στην ΕΕ και την Ευρωζώνη με βάση τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία. Στο έδαφος της κρίσης φουντώνουν ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία που σηματοδοτούν την ένταση της πολιτικής αντίδρασης και του εκφασισμού στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Οι Γαλλογερμανοί αντιδρούν στα σχέδια των ΗΠΑ όταν θίγονται οι θέσεις τους, συμμετέχουν και επεμβαίνουν από κοινού για να διαμοιράσουν τη λεία, αναδιπλώνονται και συμβιβάζονται ανάλογα, με γνώμονα την υπεράσπιση των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων.

prologos.gr: Ποια είναι η θέση της Κίνας;

Η Κίνα προχωρεί με ραγδαίους ρυθμούς στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τώρα και τέσσερις δεκαετίες, με μια ταχύτητα, διάρκεια και κλίμακα ανόδου τέτοιας έκτασης που δεν έχει γνωρίσει ποτέ η ιστορία των καπιταλιστικών κρατών. Έχοντας εξασφαλίσει μια τεράστια συσσώρευση κεφαλαίων, με τις συνθήκες καπιταλιστικού κάτεργου που έχει επιβάλλει στην εργατική τάξη και το λαό της, ο κινέζικος καπιταλισμός διεισδύει οικονομικά και επεκτείνει τη δράση του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, ασκώντας ιμπεριαλιστική πολιτική, και αποτελεί τη μόνη κρατική δύναμη που μπορεί να ανταγωνιστεί σε παγκόσμια κλίμακα τις ΗΠΑ στο οικονομικό επίπεδο, ενισχύοντας διαρκώς την οικονομική, πολιτική του επιρροή και τη στρατιωτική του δύναμη.

Ο ορισμός του στρατηγικού κινδύνου για τις ΗΠΑ, που είναι η ανάδειξη μιας δύναμης ή συνδυασμού δυνάμεων που θα κυριαρχήσουν στην Ευρασία, εμφανίζεται απειλητικά στον ορίζοντα. Και καθώς η προοπτική να εκθρονίσει τα επόμενα χρόνια η Κίνα τις ΗΠΑ από την κορυφή φαντάζει σαν κάτι αδιανόητο, που δεν μπορεί να το χωνέψει η αμερικάνικη ηγεσία, αυτή κηρύσσει φανερά και απροσχημάτιστα τον οικονομικό και πολιτικό πόλεμο ενάντια στην Κίνα.

prologos.gr: Και η Ρωσία;

Ο ρώσικος ιμπεριαλισμός, αφού κατάφερε να αναχαιτίσει την επεκτατική πορεία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και τις κυκλωτικές του κινήσεις, προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε δυναμικές κινήσεις που δημιούργησαν νέα δεδομένα στη διεθνή σκηνή. Η πρώτη ήταν η προσάρτηση της Κριμαίας και η ενσωμάτωσή της στη Ρωσία, ύστερα από το φασιστικό πραξικόπημα του Μεϊντάν στην Ουκρανία, και η δεύτερη κίνησή της ήταν η στρατιωτική επέμβαση στον πόλεμο της Συρίας, τον Οκτώβρη του 2015, που είχε ακόμα πιο βαρύνουσα διεθνή σημασία, αφού σηματοδότησε την επάνοδο της Ρωσίας στην κεντρική αρένα του διεθνούς ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Έχοντας εξασφαλίσει ο ρώσικος ιμπεριαλισμός με το αντιδραστικό καθεστώς Πούτιν πολιτική σταθερότητα και σχετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και διαθέτοντας τεράστια γεωστρατηγικά εδάφη και ανεξάντλητα ενεργειακά αποθέματα, με ένα πανίσχυρο στρατιωτικό-πυρηνικό οπλοστάσιο που τον καθιστά παγκόσμια στρατιωτική δύναμη, επανέρχεται με νέους όρους στο τραπέζι των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, προκαλώντας ανακατατάξεις στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και όξυνση του ανταγωνισμού για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής.

prologos.gr: Και το αντιπολεμικό κίνημα;

Όταν κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, οι στρατιωτικές επιθέσεις και οι πολεμικές απειλές, πρέπει να θέσουμε στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της αντιπολεμικής – αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Να ξεσκεπάσουμε την ιμπεριαλιστική υποκρισία και να καταδείξουμε τους πραγματικούς σκοπούς των πολέμων τους. Να σταθούμε στο πλευρό των λαών και των χωρών που γίνονται θύματα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

Οι λαοί, παρά τα αναρίθμητα εμπόδια που υψώνονται μπροστά τους, αντιστέκονται στις στρατιωτικές επεμβάσεις και πολέμους, στα αντεργατικά μέτρα των εκμεταλλευτριών τάξεων και σημαντικοί αγώνες αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες.

Εκτιμούμε, και αυτό είναι σωστό, πως από γενική άποψη οι αγώνες της εργατικής τάξης και των καταπιεζόμενων εθνών και λαών συναντούν μεγάλα προβλήματα και δυσκολίες, εξελίσσονται κάτω από δυσμενείς διεθνείς προϋποθέσεις λόγω του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων και βρίσκονται σε αναντιστοιχία με το μέγεθος της επίθεσης των αντιδραστικών δυνάμεων.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ύστερα από δεκαπέντε χρόνια κατακτητικών πολέμων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή, αυτός όχι μόνο δεν βγήκε νικητής, αλλά βούλιαξε μέσα στο τέλμα των πολέμων του, εξασθένησε η γενική του δύναμη, και αυτό οφείλεται πρωταρχικά στη γενναία αντίσταση, στους ποταμούς αίματος που έδωσαν οι λαοί του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Συρίας, της Παλαιστίνης, της Λιβύης στα ένδοξα πεδία των μαχών, της Φαλούτσα, της Μοσούλης και της Βαγδάτης, της Γάζας, της Ραμάλα, της Ναμπλούς και της Δαμασκού, της Κανταχάρ, της Τρίπολης και σε τόσα άλλα.

Και ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ασίγαστους αγώνες των επαναστατών στις πόλεις και τα βουνά της Τουρκίας, στις ζούγκλες της Ινδίας, στα μονοπάτια της Λατινικής Αμερικής, σε όλα τα πεδία των μαχών που κυματίζει η επαναστατική σημαία των καταπιεζόμενων και υπόδουλων λαών.

Αυτός είναι, σύντροφοι, ο δικός μας κόσμος. Όλοι οι υπόδουλοι λαοί, οι εκμεταλλευόμενες και καταπιεζόμενες τάξεις, οι απολυμένοι εργάτες και η αγροτιά που χτυπιέται, οι εργάτες των καπιταλιστικών χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής που νοιώθουν όλο και πιο βαριά τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Αυτός ο κόσμος αντιπροσωπεύει το μέλλον και την ελπίδα της ανθρωπότητας και θα έρθει, ξανά, η στιγμή που θα βγει στο ιστορικό προσκήνιο για να διεκδικήσει και να πάρει αυτό που του αξίζει.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος είναι στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ

Η συνέντευξη δόθηκε στο prologos.gr τον Σεπτέμβριο του 2018

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το