ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ  

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ  

Να σε καίω 
να σε γεννάω
ξανά και ξανά 
μέχρι να μου κάνεις  
κόσμε 

Αστικά Δίστιχα, Δημ. Γκιούλου 

Πιστό στα κρατικά ήθη και νεο-έθιμα που καθιέρωσαν τον Αύγουστο ως μήνα ανεξέλεγκτων καταστροφικών πυρκαγιών, «ασύμμετρων απειλών», εκκενώσεων κοινωνικών χώρων, το Υπουργείο Πολιτισμού παραμονές Δεκαπενταύγουστου με την Υπουργική Απόφαση 388268/11.8.2023 επιτίθεται εκδικητικά στον ιστορικό Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων ανακαλώντας την παραχώρηση του κτηρίου της Ερμού 134-136. Αφορμή: η φιλοξενία στον κήπο του κτηρίου της εκδήλωσης «Δικαιοσύνη στο Έγκλημα της Πύλου» που διοργανώθηκε στις 18 Ιουλίου από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18Άνω, την κατάληψη στέγης προσφύγων Νοταρά, τις Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την ποδοσφαιρική ομάδα Αστέρας Εξαρχείων και την συλλογικότητα “Αντισώματα”.  

Οι πραγματικές αιτίες της ανάκλησης παραχώρησης πλήττουν θεμελιώδεις δημοκρατικές ελευθερίες έκφρασης, λόγου και συνδικαλιστικής λειτουργίας, που θεσμοθετήθηκαν μετά από αιματηρούς αγώνες και διεκδικήσεις κατά τη διάρκεια του 20ου αι. Οι πραγματικές αιτίες σχετίζονται με την ευσυνειδησία, τη μαχητικότητα και την παρρησία των μελών του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.  Ως Ομάδα Παραδοσιακού Χορού του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων λειτουργούμε αδιάλειπτα από το 2013 ως σταθερή δράση του ΣΕΑ, ανοιχτή τόσο σε μέλη του όσο και στο ευρύτερο κοινό, με πλήρη συναίσθηση της φυσιογνωμίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Χαράζουμε μια νέα μουσικοχορευτική γεωγραφία, με αρωγούς την ιστορία και τη λαογραφία, επανοικειοποιούμαστε την παράδοση στο αστικό πεδίο. Συμπράττουμε με φορείς όπως το Κέντρο Έρευνας και Προβολής Εθνικής Μουσικής, το σύλλογο Περπερούνα, το Chepkalo Project, την ορχήστρα +banda, την εθελοντική κατασκήνωση Χαρούμενα Παιδιά Χαρούμενα Νιάτα, καθώς και τα ΤΕΦΑΑ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τη διοργάνωση εκδηλώσεων (παρουσιάσεις ερευνητικών δράσεων, εκδόσεων, Θερινό 

Σχολείο Παραδοσιακού Χορού, μουσικά σεμινάρια και συνακόλουθες συναυλιακές δράσεις). 

Διοργανώνουμε σεμινάρια μουσικοχορευτικής προσέγγισης περιοχών, όπως η Κάλυμνος, η Φλώρινα, οι Σέρρες, η Λέρος, η Πάρος, η Ικαρία, ο Πόντος, τα χωριά του Έβρου κλπ. Συμπλέουμε με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων σε δράσεις του για σοβαρά θέματα της σύγχρονης ζωής (σύμφωνα με το καταστατικό του), όπως η καμπάνια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης και συμπαράστασης κατά τις μεταναστευτικές ροές του 2016, η συμπαράσταση στους πυροπαθείς του 2021 με δράσεις με την  ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜΑΛ και την Πρωτοβουλία Αγώνα Πυροπαθών στα Βασιλικά Εύβοιας.  

Σε αυτή τη δύσκολη και άδικη στιγμή, στεκόμαστε δίπλα στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που μάχεται με πάθος και γνώση για το δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των μνημείων μας.  

Συστρατευόμαστε σε όλες τις δράσεις του, ώστε η εμβληματική στέγη του ΣΕΑ στην Ερμού να παραμείνει κυψέλη δημοκρατικών ιδεών, δημιουργίας, πολιτισμού, κόμβος συνάντησης επιστημόνων, καλλιτεχνών, ενεργών πολιτών, τοπόσημο ανοιχτωσιάς για την πόλη κόντρα στις δυστοπικές εκδοχές της πραγματικότητας που μας ζώνουν επικίνδυνα.  

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους συλλόγους και τις συλλογικότητες για την άμεση απόσυρση της τιμωρητικής απόφασης ανάκλησης παραχώρησης του κτηρίου της Ερμού 134-136.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το