Οι εργαζόμενοι της VW στο Τενεσί ψήφισαν υπέρ της ένταξής τους στους United Auto Workers σε μια ιστορική νίκη του συνδικάτου στο Ντιτρόιτ

  • Οι εργαζόμενοι της Volkswagen στο Τενεσί ψήφισαν να ενταχθούν στους United Auto Workers – σηματοδοτώντας την πρώτη επιτυχία οργάνωσης του συνδικάτου σε μια ξένη αυτοκινητοβιομηχανία.
  • Οι ηγέτες και οι υποστηρικτές της UAW αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τη νίκη ως σημείο εκκίνησης για την άνευ προηγουμένου συνδικαλιστική εκστρατεία της ένωσης που δραστηριοποιείται σε 13 αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ.
  • Η UAW είχε αποτύχει να οργανώσει το εργοστάσιο της Volkswagen το 2014 και το 2019.

Οι εργαζόμενοι της Volkswagen στο Chattanooga του Τενεσί, ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ένταξης στους United Auto Workers – σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για το σωματείο και την πρώτη επιτυχημένη συνδικαλιστική ένταξη μιας αυτοκινητοβιομηχανίας εκτός των Τριών Μεγάλων του Ντιτρόιτ.

Η ένταξη στο συνδικάτο πέρασε με το 73% των ψήφων, ή 2.628 εργαζομένους, υπέρ του UAW, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων, το οποίο επέβλεψε τις εκλογές. Συνολικά περίπου 3.620, ή περίπου το 84%, από τους 4.326 εργαζόμενους της VW ψήφισαν στις εκλογές.

Ο Πρόεδρος της UAW Shawn Fain και άλλοι συνδικαλιστές θεωρούν ότι το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για δημιουργία συνδικάτου στο εργοστάσιο της VW στο Τενεσί ήρθε μετά τις νικηφόρες απεργίες πέρυσι και τα συμβόλαια ρεκόρ στις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ, δηλαδή στη General Motors, τη Ford Motor και τη μητρική εταιρεία της Chrysler, Stellantis. Οι συμφωνίες αυτές περιελάμβαναν σημαντική αύξηση μισθών, επαναφορά των προσαρμογών του κόστους ζωής και άλλα οφέλη.

Μάλιστα, με αυτό το θετικό αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι ήρθαν σε ρήξη με έξι Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες των νότιων πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη του Τενεσί Μπιλ Λι, οι οποίοι λίγες μέρες πριν  δημοσίευσαν κοινή δήλωση με την οποία καταδίκαζαν τις ενέργειες της UAW να οργανώσει συνδικάτο στις πολιτείες τους.

Η UAW είχε αποτύχει να οργανώσει συνδικάτο στο εργοστάσιο της Volkswagen το 2014 και το 2019. Οι εργαζόμενοι είχαν απορρίψει τη συμμετοχή σε συνδικάτα με μόλις 833 ψήφους έναντι 776 ψήφων πριν από πέντε χρόνια.

Τώρα το συνδικάτο θα επικεντρωθεί  στη διαπραγμάτευση με τη VW. Θα προσπαθήσει επίσης να υπάρξει νικηφόρο αποτέλεσμα και στην ψηφοφορία που θα κάνουν οι εργαζόμενοι στη Mercedes-Benz στην  Αλαμπάμα, καθώς έχουν καταθέσει έγγραφα με τα οποία ζητούν να γίνουν επίσημες εκλογές για ένταξη στο UAW. Η ψηφοφορία για 5.200 εργαζόμενους θα διεξαχθεί από τις 13 Μαΐου έως τις 17 Μαΐου.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να κερδίσετε είναι να πιστέψετε ότι μπορείτε να κερδίσετε», είπε ο Fain στους εργαζόμενους της Mercedes-Benz τον περασμένο μήνα. «Ότι αυτή η δουλειά μπορεί να είναι καλύτερη. Ότι η ζωή σας μπορεί να είναι καλύτερη. Και για αυτά τα πράγματα αξίζει να παλέψεις. Γι’ αυτό στεκόμαστε όρθιοι. Γι’ αυτό είστε εδώ σήμερα. Γιατί κατά βάθος πιστεύετε ότι είναι δυνατό».

 

με πληροφορίες: cnbc.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το