Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με βάση τις αντιδημοκρατικές διατάξεις απαγόρευσης των συναθροίσεων με πρόσχημα την πανδημία, τους αντιδημοκρατικούς νόμους περί απαγόρευσης των διαδηλώσεων, περί διέγερσης σε ανυπακοή, απείθειας κ.α., προχωρά σε σειρά από δίκες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διώξεις, οι οποίες εντάθηκαν με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που ποινικοποιεί την αντίσταση στους πλειστηριασμούς κατοικιών των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά και οι δίκες τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται ενάντια στα συμφέροντα «επενδυτών» που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον.

Με αυτές τις δίκες στοχοποιούνται ιδιαίτερα λαϊκοί αγωνιστές που πρωτοστατούν στα κινήματα με στόχο τη γενικότερη τρομοκράτηση, παράλληλα με την εκδικητική οικονομική εξόντωση των προστίμων σε βάρος αγωνιστών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και την Αλληλεγγύη (ΚΕΔΔΑ) ξεκινούν από το Σεπτέμβρη οι δίκες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις για τις κινητοποιήσεις που έγιναν στις 17/11/2021 την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στις 6/12 για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες σύρονται στα δικαστήρια, ενώ στους περισσότερους έχουν ήδη καταλογιστεί και εξοντωτικά οικονομικά πρόστιμα.

Ήδη στις 14/9/2021 δικάζονται 6 αγωνιστές για τη διαδήλωσης του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη το 2020 και ο ένας μάλιστα, ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος, ως διοργανωτής.

Στις 13/10 δικάζονται οι 4 από τους 5 αγωνιστές-στριες που συνελήφθησαν στα Σεπόλια για την κινητοποίηση την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Επίσης, στις 29/11 δικάζονται 68 αγωνιστές, για την απόπειρα κινητοποίησης στις 6/12 στο κέντρο της Αθήνας. Ανάμεσα στις εκατοντάδες συλλήψεις, που έγιναν τότε και για τις οποίες ασκήθηκαν διώξεις, βρίσκονται και ανήλικοι, ενώ ήδη για 2 ξένους υπήκοους έχει διαταχθεί και απέλαση.

Παράλληλα, με δίκες στις 20/10, στις 2/12 και στις 7/12 «τιμωρούνται» 5 αγωνιστές που κινητοποιήθηκαν  ενάντια στην υφαρπαγή κατοικιών λαϊκών νοικοκυριών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, σε δράσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2016-18 με τη χρησιμοποίηση πληθώρας κατηγοριών.

Ενώ, στις 7/12 δικάζονται στην Καρδίτσα 4 αγωνιστές που συμμετείχαν σε κινητοποίηση στο δημαρχείο της πόλης για να μην προχωρήσει απόφαση για τη λεηλασία των Αγράφων προκειμένου να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες.

Ηλίας Σμήλιος

Ιδιαίτερη είναι η στοχοποίηση του Ηλία Σμήλιου, συνδικαλιστή δάσκαλου και δημοτικού συμβούλου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, που παραπέμπεται και ως διοργανωτής της κινητοποίησης στις 17/11, ενώ έχει επιβληθεί πρόστιμο ύψους 3.000 € για αυτό και είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους και στις 3 επιπλέον δίκες σε βάρος του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς στη Θεσσαλονίκη.

Η απαίτηση κάθε δημοκρατικού πολίτη της χώρας είναι να μπει τέρμα στην περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών, να καταργηθούν όλες οι αντιδημοκρατικές διατάξεις και νόμοι για τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, να πάψουν οι πολιτικές και κινηματικές διώξεις και να αθωωθούν όλες και όλοι οι κατηγορούμενοι.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το