Η νομική ομάδα της Νότιας Αφρικής υποστήριξε πως η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση αποτελεί τμήμα ενός σχεδίου γενοκτονίας με σκοπό την καταστροφή του παλαιστινιακού λαού. Η Πρετόρια ζήτησε από το Δικαστήριο της Χάγης να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την εισβολή του στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Οι δικηγόροι της Πρετόρια δήλωσαν την Πέμπτη ενώπιον του Δικαστηρίου πως “η γενοκτονία” που διαπράττει το Ισραήλ έχει φθάσει σε “φρικτό επίπεδο” αναφερόμενοι κυρίως σε μαζικούς τάφους, βασανιστήρια και μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

“Η Νότια Αφρική είχε ελπίσει, κατά την τελευταία εμφάνισή μας ενώπιον αυτού του δικαστηρίου, πως θα υπήρχε ένα τέλος σε αυτή τη διαδικασία γενοκτονίας προκειμένου να προστατευθεί η Παλαιστίνη και ο λαός της”, δήλωσε ο Βουσιμούζι Μαντονσέλα, ο εκπρόσωπος της Πρετόρια. “Αντ’ αυτού, η γενοκτονία του Ισραήλ συνεχίστηκε με σταθερό ρυθμό και έχει φθάσει σε ένα φρικτό επίπεδο”, πρόσθεσε.

Σε απόφασή του τον Ιανουάριο, το Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας και να επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Όμως το Δικαστήριο δεν έφθασε μέχρι του σημείου να διατάξει κατάπαυση του πυρός. Για την Πρετόρια η εξέλιξη της κατάστασης επί του πεδίου -κυρίως η επιχείρηση στη Ράφα- απαιτεί μια νέα διαταγή του δικαστηρίου.

Η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα “είναι το τελευταίο στάδιο της καταστροφής της Γάζας και του παλαιστινιακού λαού της”, είπε ο Βόγκαν Λόου, μέλος της νομικής ομάδας της Νότιας Αφρικής.

“Είναι η Ράφα που έφερε τη Νότια Αφρική ενώπιον του δικαστηρίου. Όμως είναι όλοι οι Παλαιστίνιοι ως εθνική, εθνοτική και φυλετική ομάδα που έχουν ανάγκη την προστασία από τη γενοκτονία την οποία μπορεί να διατάξει το δικαστήριο”, πρόσθεσε.

Οι διαταγές του Δικαστηρίου, που επιλύει διαφορές μεταξύ χωρών, είναι νομικά δεσμευτικές όμως δεν έχει κανέναν τρόπο να επιβάλει την τήρησή τους.

Η Πρετόρια ζητάει από το Δικαστήριο τρία νέα επείγοντα μέτρα εν αναμονή της ετυμηγορίας του για την ουσία της υπόθεσης, την κατηγορία σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1948 περί γενοκτονίας.

Η Νότια Αφρική επιθυμεί το δικαστήριο να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει “αμέσως” όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, περιλαμβανομένης της Ράφας, να επιτρέψει την ανθρωπιστική πρόσβαση και να λογοδοτήσει για τα μέτρα που έλαβε για την εφαρμογή αυτών των διαταγών.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το