Με ανέμους που σε ταχύτητα αγγίζουν τα 285 χλμ / ώρα ο τύφωνας Ντόριαν χτύπησε ήδη τα νησιά Άμπακος στις Μπαχάμες, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Πρόκειται για τον πιο ισχυρό τυφώνα που χτυπά τις Μπαχάμες και τον δεύτερο ισχυρότερο στον Ατλαντικό απ’ το 1950, όπως σημειώνει το CNN.

Ο τυφώνας, που αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 5, την υψηλότερη της κλίμακας, χτύπησε αρχικά το μεσημέρι της Κυριακής τις περιοχές Elbow Cay και Marsh Harbour στα νησιά Άμπακος, που βρίσκονται στις βόρειες Μπαχάμες.

View image on Twitter

Απ’ το πέρασμα του τυφώνα ξηλώθηκαν στέγες και σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στις βόρειες Μπαχάμες και εκατοντάδες άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο σε σχολεία και εκκλησίες.

«Καταστροφικές συνθήκες» αναφέρονταν στα νησιά Άμπακος και η καταιγίδα αναμένεται στη συνέχεια να χτυπήσει το Γκραντ Μπαχάμα, σύμφωνα με το κέντρο για τους τυφώνες.

Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες πρόκειται για ένα επικίνδυνο φαινόμενο που αναμένεται να επηρεάσει τα νησιά Άμπακος για αρκετές ώρες. «Οι άνθρωποι στα Αμπάκο πρέπει να παραμείνουν στις εστίες τους» προειδοποίησε. 

Ο τυφώνας κινείται δυτικά με ταχύτητα 11 χλμ / ώρα και ήδη βρίσκεται σε συναγερμό και η Φλόριντα.

Περίπου 16.000 εργαζόμενοι στην εταιρεία ηλεκτροδότησης Florida Power & Light προετοιμάζονται για διακοπές ρεύματος λόγω του τυφώνα και οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η καταιγίδα, συνοδευόμενη από ισχυρούς ανέμους, θα αρχίσει να κινείται προς τη χερσόνησο της Φλόριντα το πρωί της Δευτέρας, με το Παλμ Μπιτς να υποδέχεται πρώτο τα έντονα φαινόμενα.

Όπως μετέδιδε το CNN, γύρω στις 8 το πρωί της Δευτέρας το«μάτι» του Ντόριαν αναμένεται να βρίσκεται περίπου 100 μίλια απ’ το δυτικό Παλμ Μπιτς και ο τυφώνας θα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κατηγορία 5.

Εκατομμύρια άνθρωποι απ’ τη Φλόριντα έως την Καρολίνα βρίσκονται επί ποδός για τον Ντόριαν, καθώς οι Αρχές προειδοποίησαν πως ακόμη και αν ο πυρήνας του τυφώνα δεν περάσει απ’ τις ΗΠΑ είναι πιθανό να σαρώσει την ακτή καταιγίδα με ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με το AP.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το