Στις 14/5/24 ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε ότι «διακόπτεται η σύμβαση έργου που απασχολούνται οι 45 εργαζόμενοι στην συντήρηση του εργοστασίου και θα συνεχίσει να διακόπτει συμβάσεις και με τις υπόλοιπες ειδικότητες που είναι υπό αυτό το καθεστώς. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει στάση πληρωμών σε διάφορες υποχρεώσεις, ακόμη και στην καταβολή της εξόφλησης της μισθοδοσίας Μαΐου για το σύνολο των εργαζομένων. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τις απαιτήσεις που χρειάζονται για τα λειτουργικά έξοδα, όχι γιατί δεν έχει χρήματα, έχει 20 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της ΛΑΡΚΟ, αλλά γιατί παρά τις προτάσεις και τα αιτήματα που έχει κάνει στα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, δεν έχει λάβει έγκριση αξιοποίησης των χρημάτων αυτών».
Από τις 14/5/24 έως και σήμερα οι 45 εργαζόμενοι της συντήρησης των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ είναι εκτός εργοστασίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των επικίνδυνων εγκαταστάσεων και τη ζωή όλων των κατοίκων σε οικισμό και Λάρυμνα. Ούτε εργασία στη ΛΑΡΚΟ μέχρι 18/6 όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, ούτε ταμείο ανεργίας και «προγράμματα».
Θυμίζουμε ότι με μια προκλητική κίνηση, αρχές Μαΐου, μια μέρα πριν την προγραμματισμένη κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να εκδώσει την υπουργική απόφαση που οδηγεί επίσημα τους εργαζόμενους της επιχείρησης είτε στο ταμείο ανεργίας είτε στα «κοινωφελή» ψευτοπρογράμματα κατάρτισης-ανεργίας. Ώστε να παραδώσει την επιχείρηση στον «επενδυτή» καθαρή από υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης έγινε μάλιστα την ώρα που εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων προκειμένου να ανακοπεί η προειλημμένη απόφαση για απόλυσή τους στις 12 Μαΐου, ώστε να αποδυναμωθεί η θέση τους.
Στις 13/5/24 υπήρξε συνάντηση μεταξύ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατά τη συνάντηση ο Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου (…)».
Λίγες μέρες πριν, στις 11/5/2024, η Υπουργός Εργασίας κ. Μιχαηλίδου δήλωσε επίσης πως «Μιλάμε για το σύνολο των εργαζομένων (…) οι οποίοι εργάζονται απευθείας στη ΛΑΡΚΟ και (…) σε υποεργολαβίες που εργάζονται και πάλι εμμέσως στη ΛΑΡΚΟ (…) οπότε ερχόμαστε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο και δε μένει κανένας μα κανένας στον δρόμο (…)».
Μετά την ανακοίνωση του Ειδικού Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ για διακοπή τη σύμβασης των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και στάση πληρωμών στη μισθοδοσία για μια ακόμα φορά, φάνηκε ο ωμός εμπαιγμός και η υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ προς τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.
Κι όλα αυτά όταν υποτίθεται πως επίκειται η μεταβίβαση της εταιρείας στον «προτιμητέο» επενδυτή στην εξευτελιστική τιμή των περίπου 6 εκ. ευρώ και όταν μόνο τα αποθέματα σιδηρονικελίου ανέρχονται σε 2 εκ. τόνους αξίας 60 δισ. ευρώ. Το σκανδαλώδες αυτό ξεπούλημα έχει κολλήσει στο ΣτΕ καθώς έχει προσφύγει η άλλη διεκδικήτρια εταιρεία.
Οι δραματικές εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ είναι αποτέλεσμα του κυβερνητικού σχεδιασμού ώστε να μπει λουκέτο, ολοκληρώνοντας το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων, της επιχείρησης, των τοπικών κοινωνιών που δραστηριοποιείται η εταιρεία και της εθνικής οικονομίας. Ενός σχεδίου που στο όνομα της «εξυγίανσης» σταμάτησε εδώ και τέσσερα χρόνια την παραγωγική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, την ώρα που εκτοξεύονταν η τιμή του νικελίου, βουλιάζοντας ακόμη περισσότερο την εταιρεία και σπρώχνοντας τους εργαζόμενους στην έξοδο.
Κυρίως όμως, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που επέβαλε το ξεπούλημα, τον τεμαχισμό και τη διάλυση της μεγαλύτερης παραγωγού σιδηρονικελίου στην Ευρώπη και μιας από τις πέντε μεγαλύτερες του κόσμου προς όφελος των ξένων μεταλλευτικών πολυεθνικών, των μονοπωλίων ανοξείδωτου χάλυβα και των ντόπιων μεταπρατών τους που θέλουν να μετατρέψουν το εργοστάσιο σε scrap και να ξεπουλήσουν τον ορυκτό πλούτο της πατρίδας μας.
Ας θυμηθούμε εδώ ότι, τον Μάρτιο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι διάφορα δημόσια μέτρα (υπό μορφή εισφορών κεφαλαίου και κρατικών εγγυήσεων) υπέρ της ΛΑΡΚΟ παρείχαν στην εταιρεία αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων (!!!) της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Η Επιτροπή διέταξε την Ελλάδα να ανακτήσει την ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους. Την ίδια ημερομηνία, η Επιτροπή εξέδωσε επίσης απόφαση στην οποία προέβαινε στη διαπίστωση ότι το σχέδιο που πρότεινε η Ελλάδα για την πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να εφαρμοστεί, χωρίς ο αγοραστής να υποχρεούται να επιστρέψει οποιαδήποτε ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση που χορηγήθηκε στη ΛΑΡΚΟ (!!!).
Παραστάσεις διαμαρτυρίας, συσκέψεις σωματείων προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα ώστε να αποφασιστούν νέες κινητοποιήσεις γιατί ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος και στην περίπτωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ εξέδωσε η Κ.Ο. Φθιώτιδας του Μ-Λ ΚΚΕ, δηλώνοντας τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων της.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το