Νέες απειλές κατά της Κίνας εξαπολύει ο Ντόναλντ Τραμπ, υπενθυμίζοντας ότι μετά την επιβολή δασμών σε προϊόντα αξίας συνολικής αξίας 250 δισ. δολαρίων (οι δασμοί σε προϊόντα 50 δισ. είναι σε ισχύ και σε επιπλέον 200 δισ. θα ενεργοποιηθούν τη Δευτέρα), εξακολουθούν να υπάρχουν προϊόντα αξίας περίπου 250 δισ. δολαρίων, στα οποία η Ουάσιγκτον δεν θα διστάσει να επιβάλλει δασμούς.

Σε προεκλογική συγκέντρωση του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή, Τζον Χόλεϊ στο Μισούρι, ο Τραμπ είπε χαρακτηριστικά: «Οδεύουμε προς δασμούς 25% σε κινεζικά προϊοντα αξίας 200 δισ. δολαρίων. Και θα ακολουθήσουν και περισσότεροι δασμοί, εάν προβούν σε αντίποινα. Έχουμε πολύ περισσότερα για να τους χτυπήσουμε».

Συνέχισε λέγοντας πως «θα πατάξουμε τις άδικες εμπορικές πρακτικές της Κίνας… έχουμε ανοικοδομήσει την Κίνα, τους έχουμε δώσει τόσο πλούτο. Και θα το αλλάξουμε αυτό». Αναφερόμενος στο πώς κύλησε η αντιπαράθεση είπε: «Χρεώσαμε αρχικά δασμούς σε προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων και είπαν ότι θα κάνουν το ίδιους. Τους απάντησα: “Ωραία, Έχουμε πολύ περισσότερες σφαίρες».

Το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έναντι των ΗΠΑ είναι μειονέκτημα στον εμπορικό πόλεμο, καθώς τα προϊόντα, που εισάγει είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που εξάγει και επομένως δεν μπορεί να απαντήσει με «ίδιο νόμισμα» στο μέτωπο των δασμών. Μένει να φανεί εάν θα χρησιμοποιήσει άλλα όπλα, όπως αυτό των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, που έχει στην κατοχή της.

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το