Δημοτική αρχή επιπέδου… γηπέδου!

«…για να δίνουν νόημα στη μηδαμινότητά τους» -Με ένα κείμενο που διαπνέεται από αυτό το ύφος επέλεξε ο Δήμος Ικαρίας να απαντήσει σε κείμενο-κριτική της Κατερίνας Πετράκη

Είναι πραγματικά πρωτόγνωρο, η Δημοτική Αρχή ενός τόπου να απαντάει σε κριτική που δέχτηκε από δημότη, με υβριστικά σχόλια, ειρωνίες,  κατασυκοφάντηση και με φανερή διάθεση στοχοποίησης. Ένα κείμενο που το πνεύμα και το ήθος του αντιστοιχεί σε γηπεδικές  θύρες.

Κάτι έχασε η Δημοτική Αρχή. Και αυτό είναι το μέτρο. Μάλλον την συνεπήρε ο ενθουσιασμός από την πολιτική της στοχοποίησης, του κοινωνικού αυτοματισμού και κανιβαλισμού που γνωρίζει ιστορικές δόξες. Ζήλεψαν οι αρχοντες του Ανατολικού Αιγαίου το «γεωργιαδικό» ύφος και το ακροδεξιάς πνοής κυβερνητικό αφήγημα… το οποίο άλλωστε αφομοίωσαν, χειροκρότησαν και χειροκροτούν, όσο λίγοι αυτά τα δύο χρόνια.( Δεν ξεχνάμε τη σπουδή του δημάρχου να μηνύσει ασθενή  που είχε την ατυχία να διαγνωστεί με κορονοϊό στο νησί μας… Όταν ως μπροστάρης των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών «ιδεών» εγκαινίαζε το δόγμα της «ατομ ικής ευθύνης» στην Ικαρία στην πιο ακραία εως απάνθρωπη εκδοχή του!)

Χωρίς να υποτιμούμε την «ποιότητα» του περιεχομένου, στο οποίο μας συνηθίζει η δημοτική αρχή, αυτό που πραγματικά ξεπερνάει κάθε όριο είναι το ύφος. Το οποίο καταλήγει να γίνεται ουσία.

Για να τα βάλουμε σε σειρά…

  • Επειδή οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την φίμωση και τον κοινωνικό εκφασισμό ακόμη δεν έχουν γίνει πραγματικοτητα, οι πολίτες σε αυτόν το τόπο διατηρούν το δικαίωμα λόγου και κριτικής, ειδικά προς τους άρχοντες της εξουσίας. Με αυτού του «είδους την ιδιότητα» κάνει κριτική που τόσο σας ενόχλησε  η  Κατερίνα Πετράκη. Η εκάστοτε εξουσία μπορεί να απαντά ή όχι σε αυτήν. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει, είναι να βρίζει τους δημότες.

Σχόλια για «μηδαμινότητες» και «άναρθρες κραυγές», ειρωνίες για «σωτήρες που διεκδικούν χειροκροτήματα», αυθαίρετες κατηγορίες για «εκπροσώπους», ένα άθροισμα ανοησιών βγαλμένες από το κεφάλι του συντάκτη, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση απάντηση αλλά μια άθλια επίθεση. Αυτό είναι που ο καθένας, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης αντιλαμβάνεται από το κείμενο της Δημοτικής Αρχής. Ένα κείμενο που υποτίθεται γράφτηκε με αφρομή το γηροκομείο για να εξπηρετήσει εντελώς άλλες σκοπιμότητες.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και ξεφεύγει απο τα όρια της διαφωνίας και αντιπαράθεσης της Δημοτικής Αρχής με έναν δημότη. Δεν γνωρίζουμε αν το κείμενο που εκδοθηκε με την υπογραφή του δήμου, είναι του δημάρχου, της πλειοψηφούσας παράταξης, ή ακόμα χειρότερα έχουν συμφωνήσει και άλλοι σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση η σιωπή δεν έχει θέση σε αυτό το ολίσθημα.

  • Φανερή και σε αυτό το κείμενο η απέχθεια της Δημοτικής Αρχής προς τους αγώνες. Με διαρκείς ειρωνικές και υποτιμητικές αναφορές στην «αγωνιστικότητα» και στους «δήθεν αγώνες» που 11 χρόνια δεν πέτυχαν τίποτα, πιστοποιούν για μια ακόμη φορά αυτό που όλος ο κόσμος έχει καταλάβει. Όχι απλά δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με αυτούς, αλλά τους ενοχλεί αφόρητα πλέον ακόμη και η όποια αναφορά στους αγώνες. Εδώ εκτός από το ύφος αντιγράφουν ακόμη και ως προς το περιεχόμενο τον Γεωργιάδη. 

Για εμάς τα βασικά ιστορικά διδάγματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Με αυτούς τους αγώνες που απεχθάνονται προχώρησε η ιστορία, με αυτούς κερδήθηκε η κάθε μικρή και μεγάλη κατάκτηση. Για την δημοτική αρχή οι αγώνες αποτελούν ιστορικά απολιθώματα, τα οποία αφορούν μόνο τους πανηγυρικούς των επετείων. Με κάθε ευκαιρία προσπαθούν να παρουσιάσουν κάθε κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας ως αποτέλεσμα παραγοντισμών και υπεύθυνων χειρισμών των αρχόντων, είτε αφορά το γηροκομείο, είτε το νοσοκομείο είτε οτιδήποτε άλλο. Πρόκειται για ένα μύθευμα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να καταγράψουμε τη δαφωνία μας, αλλά δεν θα δεχτούμε ποτέ την κατασυκοφάντηση των αγώνων του ικαριακού λαού για το γηροκομείο όπως και όποιου άλλου αγώνα.

Το Γηροκομείο υπάρχει σήμερα και μπορεί να προχωράει ή να μην προχωράει η εκάστοτε δημοτική αρχή στα αναγκάια βήματα νομιμοποίησης και λειτουργίας του, επειδή ακριβώς έγινε ένας μεγάλος πολυετής αγώνας. Ο αγώνας αυτός είχε στον πυρήνα του τους εργαζόμενους που παρέμειναν στη θέση τους, την επιτροπή αγώνα που πλαισίωσε αυτούς και την επιλογή τους και στηρίχθηκε από φορείς και συλλογικότητες του νησιού, καθώς και από ανενταχτο κόσμο που έκρινε αναγκαία την ενεργή συμμετοχή του. Ποτέ και πουθενά δεν αναφέρει στο κείμενο της η σ. Κατερίνα Πετράκη ότι αυτή ήταν που αγωνίστηκε. Σας βολεύει όμως να κατασκευάσετε έτσι την «αλήθεια» την οποία υποτίθεται προσφέρετε στον ικαριακό λαό, για να την χτυπήσετε. Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση πριν 11 χρόνια η σ. Κατερίνα Πετράκη ήταν εκεί, πήρε μέρος μαζί με πολλούς συντοπίτες στη συγκρότηση και στήριξε ενεργά την επιτροπή συμμετέχοντας σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες. Και με αυτή την ιδιότητα αναφέρεται και έχει κάθε δικαίωμα να αναφέρεται σε αυτούς. Όχι ως «εκπρόσωπος», αλλά ως σταθερό μέλος μιας προσπάθειας και ενός αγώνα που με όλες μας τις δυνάμεις στηρίξαμε.

Ο τόπος είναι μικρός και γνωριζόμαστε όλοι. Το που ήταν και τι έκανε η Κατερίνα Πετράκη πριν 11 χρόνια και για 11 χρόνια, το γνωρίζει ο καθένας. Αυτό που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε είναι που ήταν ο συντάκτης του κειμένου πριν 11 χρόνια. Ο οποίος σύμφωνα με τα γραφόμενα του δικεδικεί τα εύσημα για τον εαυτό του και για την παράταξη του.

Όλα αυτά τα γνωρίζετε καλά. Αλλά επιδίωξη σας είναι η στοχοποίηση της σ. Κατερίνας Πετράκη και του χώρου στον οποίο ανήκει και μέσω αυτής της στοχοποίησης να σταλεί ένα γενικότερο μήνυμα φίμωσης. Από αυτή την άποψη για το ζήτημα της επίθεσης της Δημοτικής Αρχής, οφείλουν να πάρουν καθαρή θέση όλοι.

  • Ο λίβελος του μίσους ήδη έχει κριθεί και απαντηθεί και από την τοπική κοινωνία. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τις πολιτικές σας επιδιώξεις και σκοπιμότητες. Πίσω από τις επικλήσεις της ακομμάτιστης υποτίθεται «ενότητας για την Ικαρία» κρύβεται το δεξιό μένος το οποίο αποτυπώνεται στο κείμενο. Που στόχο έχει την ισοπέδωση κάθε φωνής κριτική ς και αντίστασης. Σας λέμε ότι τα μετρήσατε λάθος. Η προσπάθεια σας να αντιγράψετε τόσο άτσαλα, την ρητορική της στοχοποίησης  και του κοινωνικού αυτοματισμού από την κεντρική εξουσία δεν μπορεί να έχει καμία τύχη στο νησί.

Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

                                                         Μ-Λ ΚΚΕ, Κομματική Οργάνωση Ικαρίας (16/12/2021)

Δείτε την Επιστολή της Κατερίνας Πετράκη ΕΔΩ

Δείτε την απάντηση της Δημοτικής Αρχής Ικαρίας ΕΔΩ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το