Η προεκλογική εκστρατεία έλαβε επισήμως τέλος χθες Τετάρτη στο Μεξικό, τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των μεγαλύτερων εκλογών στην ιστορία της χώρας την Κυριακή. Οι σχεδόν τρεις μήνες που διήρκεσε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία, από την 1η Μαρτίου, αμαυρώθηκαν από τις δολοφονίες 24 υποψηφίων για τοπικά αξιώματα, ενώ σημαδεύτηκαν επίσης από τις σκληρές αντεγκλήσεις της υποψήφιας της κεντροαριστερής κυβέρνησης Κλαούδια Σέινμπαουμ και της αντιπάλου της δεξιάς γερουσιάστριας Σότσιλ Γκάλβες για την προεδρία.

Τα καρτέλ των ναρκωτικών και άλλες συμμορίες επιδιώκουν την «επιβολή υποψηφίων» στις προσεχείς εκλογές. Ο τρόπος δράσης είναι λίγο ως πολύ ο ίδιος: «οι εγκληματίες διαλέγουν υποψήφιο» και κάνουν γνωστό σε άλλους πως «δεν έχουν δικαίωμα» να συμμετάσχουν, απειλώντας ότι θα τους εκτελέσουν αν παραβούν τις εντολές τους.

Ο υποψήφιος δήμαρχος στο χωριό Κογιούκα δε Μπενίτες, Αλφρέντο Καμπρέρα, βρισκόταν ανάμεσα σε υποστηρικτές του όταν ένοπλος τον πυροβόλησε επανειλημμένα στην πλάτη εξ επαφής, όπως καταγράφτηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο. Πρόκειται για τον 24ο υποψήφιο που δολοφονήθηκε.

Οι εκλογές της Κυριακής είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία του Μεξικού καθώς, πέρα από τις προεδρικές εκλογές, την ανανέωση της σύνθεσης της Βουλής και της Γερουσίας, θα εκλεγούν εννέα από τους κυβερνήτες των 32 μεξικανικών πολιτειών και μυριάδες τοπικοί αιρετοί. Συνολικά, είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους 99 εκατομμύρια ψηφοφόροι και διακυβεύονται 20.000 θέσεις.

Η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανήγγειλε την ανάπτυξη 27.000 στρατιωτικών και μελών της Εθνικής Φρουράς, που θα εγγυηθούν την ασφάλεια των εκλογικών τμημάτων την Κυριακή.

Εκλογές Μεξικό: Η Κλαούδια Σέινμπαουμ φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος - CNN.gr

Η Κλαούδια Σέινμπαουμ φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος

«Ναρκωυποψήφια», «υποψήφια των ψεμμάτων»: παρά τη σφοδρότητα των φραστικών επιθέσεων της δεξιάς γερουσιάστριας Γκάλβες εναντίον της πρώην δημάρχου της πόλης του Μεξικού, Σέινμπαουμ, η αντιπολιτευόμενη δεν φάνηκε να κλείνει και πολύ την ψαλίδα.

Η πρώην δήμαρχος της πόλης του Μεξικού, πιστή του απερχόμενου προέδρου Λόπες Ομπραδόρ, φέρεται κατά δημοσκοπήσεις να οδεύει σε νίκη την Κυριακή με το 54% των προθέσεων ψήφου, έναντι 34% της αντιπάλου της.

Ο υποψήφιος του Κινήματος Πολιτών (MC) Χόρχε Άλβαρες Μάινες, 38 ετών, αύξησε το ποσοστό του, παραμένει όμως πολύ πίσω (12%).

«Θα κερδίσουμε τη 2η Ιουνίου και θα συνεχίσουμε τη μεταμόρφωση» της χώρας, επανέλαβε η Σέινμπαουμ απευθυνόμενη σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της στη Σόκαλο, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου. Η υποψήφια λέει πως σκοπό έχει να συνεχίσει την «τέταρτη μεταμόρφωση» του Μεξικού που άρχισε ο πολύ δημοφιλής απερχόμενος πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του με τις θετικές γνώμες για το έργο του να φθάνουν το 66%.

Από την πλευρά της η δεξιά γερουσιάστρια Γκάλβες, υποψήφια ετερόκλιτης συμμαχίας τριών κομμάτων, επέλεξε τη Μοντερέι, κινητήρα της μεξικανικής βιομηχανίας κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, για να ολοκληρώσει τη δική της εκστρατεία. Η Γκάλβες δηλώνει «πεπεισμένη» πως υπάρχει μεγάλο, «αθέατο» ποσοστό των πολιτών που θέλει να πιστεύει ότι θα ψηφίσει εκείνη στην αναμέτρηση της Κυριακής.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το