Στην αυγή του 2024 χώρες καταστρέφονται, λαοί αιματοκυλούνται,
τα σύννεφα του πολέμου απλώνονται και τα κύματα της προσφυγιάς δυναμώνουν

Καθώς αρχίζει το 2024 , οι διεθνείς και οι εσωτερικές συνθήκες χαρακτηρίζονται από μεγάλη αστάθεια και επικινδυνότητα. Η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία εξακολουθεί να είναι σε περιδίνηση και η πολιτική και κοινωνική κρίση απλώνεται -με διαβαθμίσεις και τις σχετικές ιδιαιτερότητες- σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες μέχρι τις πιο αδύναμες και φτωχές.

Η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, που ξεσπούν με μανία πάνω στις εξουθενωμένες κοινωνίες σε όλο τον πλανήτη, σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές και την περιβαλλοντική κρίση, αφήνουν ένα δραματικό αποτύπωμα στη ζωή και τα δικαιώματα των λαών. Η καπιταλιστική εκμετάλλευση εντείνεται και η φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του παγκόσμιου πληθυσμού βαθαίνει και διευρύνεται, με τους λαούς των φτωχών χωρών της Αφρικής και της Ασίας να αντιμετωπίζουν συνθήκες λιμού.
Την ίδια στιγμή, ο πλούτος των λίγων εκατοντάδων δισεκατομμυριούχων εκτοξεύεται.

Η μισή ανθρωπότητα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας (6,85 δολάρια την ημέρα), με το 25% να είναι κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας (3,65 δολάρια την ημέρα), όταν κάθε μέρα -κατά το 2023- οι μεγιστάνες έβαζαν «στην άκρη» 14 εκατομμύρια δολάρια! Οι ταξικές αντιθέσεις οξύνονται και η καπιταλιστική βαρβαρότητα εκδηλώνεται στην πιο άγρια μορφή κατά τα μεταπολεμικά χρόνια. Ο παγκόσμιος καπιταλισμός σαρώνει, παράλληλα, εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις και έχει περάσει στον ακραίο αυταρχισμό, την ανοιχτή αντιλαϊκή βία και τρομοκρατία, στα στρατοκρατικά καθεστώτα «έκτακτης ανάγκης».

Καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης και το κράτος-εξολοθρευτής σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας, τα σύννεφα του πολέμου, της απειλής πολέμου, των συγκρούσεων και κάθε είδους κρίσης και αναταραχής απλώνονται σε ένα κόσμο όπου οι μεγάλες γεωπολιτικές ανατροπές και αναδιατάξεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ακροβολίζονται σε μια άγρια διαμάχη ενίσχυσης της παγκόσμιας επιρροής και δύναμής τους. Χώρες καταστρέφονται, λαοί αιματοκυλούνται και τα κύματα της προσφυγιάς δυναμώνουν. Και μια ανελέητη, εξωφρενική αστική και ιμπεριαλιστική προπαγάνδα αποκρύπτει, παραπληροφορεί, παραχαράσσει, ψευδολογεί ασύστολα, χειραγωγεί, με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο.

Όπως ιστορικά έχει αποδειχθεί, μόνο οι αγώνες των λαών μπορούν να διαλύσουν αυτά τα σκοτάδια. Η λαϊκή οργή, που απλώνεται σε όλο τον πλανήτη, μετασχηματίζεται σε μαζικές λαϊκές αντιδράσεις, σε μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις και απεργίες, σε μεγαλειώδεις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Είναι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να φρενάρει την καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Ο σκοτεινός αυτός κόσμος είναι ο δικός τους κόσμος. Και μπορεί να αλλάξει. Να γίνει ένας κόσμος όπου διαφεντεύουν οι λαοί, αν αυτοί πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Να γίνει ο δικός μας φωτεινός κόσμος.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το