Μεγαλύτερη πρόσδεση στο άρμα του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

11 Ιουλίου 2019

Κλειδιά:

Μοιραστείτε το άρθρο
Με συντονισμένες κινήσεις, οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές εκδήλωσαν το έντονο ενδιαφέρον και τις πιέσεις τους για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, μετά τις εθνικές εκλογές. Στο συγχαρητήριο, μακροσκελές τηλεφώνημα του Τραμπ, προς τον Μητσοτάκη, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Μαξίμου, ο Μητσοτάκης ανέφερε στον Τραμπ «ότι προτεραιότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η τόνωση των επενδύσεων». Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι αυτοί ήταν και οι δικοί του στόχοι, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Αμφότεροι, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο Τύπου, συμφώνησαν «για την ανάγκη συνέχισης και εμβάθυνσης των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Τηλεφωνική επικοινωνία και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πενς τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για την εκλογή του. Στο τηλεφώνημα, συζητήθηκαν σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, «ουσιαστικά ζητήματα και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω εμβάθυνση των ούτως ή άλλως πολύ καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ».

Όχι με ένα, αλλά με δυο μηνύματα στο Τουίτερ, συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πολυπράγμων πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα, Πάιατ.

Στο πρώτο μήνυμά του στο Twitter, στις 8 Ιούλη, τον συνεχάρη για τη νίκη του στις εκλογές και εξέφρασε «την ελπίδα του να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη από τη θέση του ως νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας». Στο δεύτερο μήνυμά του στο Twitter, στις 9 Ιούλη, έγραψε: «Συγχαρητήρια κύριε Πρωθυπουργέ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εύχονται σε εσάς και την κυβέρνησή σας κάθε επιτυχία στον σημαντικό σας νέο ρόλο».

Η οικογένεια Μητσοτάκη, μια από τις ισχυρότερες οικονομικά οικογένειες στην Ελλάδα, έχει μακρόχρονους «φιλικούς» δεσμούς με διευθυντικά κέντρα της αμερικανικής υπερδύναμης. Ας θυμηθούμε την επίσκεψη του Τζορτζ Μπους (πατέρα), στην Ελλάδα και τη φιλοξενία του από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Ιούλιο του 1991. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα, ύστερα από 32 χρόνια και μίλησε στην Ελληνική Βουλή, με τα γνωστά «ντολμαδάκια» να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος των δημοσιογραφικών αναφορών.

Σε μια φλεγόμενη από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ευρύτερη περιοχή, η νέα κυβέρνηση της δεξιάς, από την πρώτη κιόλας μέρα της ύπαρξής της, πιέζεται στα πλαίσια «των ούτως ή άλλως πολύ καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ», να ακολουθήσει πολιτική μεγαλύτερης ακόμα υποταγής στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Σε παρόμοια κατεύθυνση πίεσης, αλλά προς όφελος των Γερμανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, είναι και το τηλεφώνημα συγχαρητηρίων της Γερμανίδας καγκελαρίου, Μέρκελ, όπου αφού συνεχάρη τον Κ.Μητσοτάκη «για τη μεγάλη του νίκη», του ζήτησε να πάει στο Βερολίνο άμεσα και ορίστηκε ημερομηνία επίσκεψης, στο τέλος του Αυγούστου.

Οι …φίλοι μας Αμερικανοί δεν ήρθαν γιατί μας …αγαπάνε, όπως έλεγε ο Δήμος Σταρένιος στην ταινία «Χαραυγή της Νίκης» για τους Γερμανούς, τότε. Χρειάζονται ένα ακόμα πιόνι στη σκακιέρα του αίματος που απλώνουν στην περιοχή.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το
Go to Top