Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον δρόμο

Συνεχίζονται τα «λουκέτα» σε όσα εργοστάσια έχουν απομείνει στη χώρα, καθώς πριν λίγες ημέρες η Νηματουργία «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα κατέβασε ρολά, πετώντας στον δρόμο και τους τελευταίους 130 εργαζόμενους που είχαν απομείνει στη γραμμή παραγωγής.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τα προβλήματα στην επιχείρηση έκαναν την εμφάνισή τους εδώ και αρκετά χρόνια, όμως από το 2019 και έπειτα οξύνθηκαν. Έτσι το εργοστάσιο που κάποτε απασχολούσε 250 εργαζόμενους σταμάτησε την παραγωγή και απέλυσε και τους τελευταίους που απέμειναν. Οι υποσχέσεις της εργοδοσίας για προσπάθειες εξεύρεσης επενδυτή, αλλά και οι μεγαλόσχημες δηλώσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδείχτηκαν σκέτη κοροϊδία.

Την ίδια ώρα, η εργοδοσία χρωστάει στο προσωπικό -τόσο σε αυτούς που είχαν απομείνει μέχρι πριν λίγες ημέρες όσο και σε άλλους που είχαν απολυθεί παλαιότερα ή έφυγαν με «οικειοθελή αποχώρηση»- εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στα δεδουλευμένα χρόνων. Μάλιστα, έως σήμερα δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την καταβολή τους.

Έτσι οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε γενική συνέλευση, ενώ συμμετείχαν και στην απεργία της Πρωτομαγιάς. Παράλληλα, στις 9 Μάη πραγματοποίησαν κινητοποίηση στη ΔΥΠΑ και στις 10 συγκέντρωση έξω από τη ΔΕΗ στη Βέροια. Διεκδικούν να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις, να δοθεί άμεσα επίδομα 4.000 ευρώ από τη ΔΥΠΑ σε όλους τους απολυμένους, να μη γίνει πλειστηριασμός σπιτιού απλήρωτου – απολυμένου και να μην κοπούν ρεύμα – νερό. Ακόμα, οι εργαζόμενοι ζητούν να παγώσουν οι λογαριασμοί σε ρεύμα – νερό καθώς και δάνεια, δημοτικά τέλη κ.ά, να προστατευτούν οι άνεργοι και ο χρόνος ανεργίας να υπολογιστεί ως συντάξιμος.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία της κλωστοϋφαντουργίας εδώ και χρόνια προχωρούσε σε περικοπές μισθών, ομαδικές απολύσεις, απασχολούσε «ενοικιαζόμενους» εργάτες, ενώ από το 2019 άρχισε να καθυστερεί δεδουλευμένα, ακόμα και να μη τα καταβάλλει. Επιπλέον, προχωρούσε σε αντισυνδικαλιστικές πρακτικές και εκφοβισμούς, κατά όσων κατήγγειλαν την όλη κατάσταση.

Το νέο «λουκέτο» στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος» προστίθεται στη μακρά λίστα των επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα που έρχονται να κατεβάσουν ρολά ή να ξεπουληθούν στα ξένα μονοπώλια, με μια σειρά επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τον λαό. Για μία ακόμα φορά δεκάδες οικογένειες σε μία επαρχιακή περιοχή βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς μέλη τους έχασαν τις δουλειές τους και δεν έλαβαν την αποζημίωση και τα δεδουλευμένα τους έως σήμερα.

Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι προχωρά ακόμα περισσότερο η αποβιομηχάνιση της χώρας, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο να κάνει απροκάλυπτα πλάτες στην εργοδοσία, αλλά και να συναινεί στην περαιτέρω απώλεια θέσεων από τον δευτερογενή τομέα. Μία τέτοια κίνηση εξυπηρετεί άλλωστε το κυβερνητικό αφήγημα ότι πλέον ο τουρισμός αποτελεί την περιβόητη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, την ώρα που οι περιβόητες «επενδύσεις» αφορούν κυρίως εταιρίες του τριτογενούς τομέα και αμφιλεγόμενες «start ups» που έρχονται να ενσωματώσουν πλήρως τον αντιδραστικό νόμο Χατζηδάκη στα εργασιακά και όλο το αντεργατικό πλέγμα νομοθετημάτων στα οποία προχωρά η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στο ίδιο πλαίσιο, μία ακόμα επαρχιακή πόλη απογυμνώνεται από εκατοντάδες θέσεις εργασίας, με όποιο αντίκτυπο έχει αυτό για τον εργαζόμενο λαό της Νάουσας. Αποκαλύπτεται έτσι ότι η περιβόητη «στήριξη της επαρχίας» που ευαγγελίζεται ο Μητσοτάκης λίγο πριν της ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη όχι μόνο ρίχνει στάχτη στα μάτια λαού και νεολαίας, αλλά παράλληλα αποκαλύπτει το απατηλό αυτό αφήγημα, καθώς καμία ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι τώρα για τη στήριξη των εργαζομένων της Νηματουργίας «Βαρβαρέσος».

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η εργασιακή ζούγκλα και η εργοδοτική αυθαιρεσία, το φόρτωμα του κόστους των «λουκέτων» εργοστασίων και επιχειρήσεων στην πλάτη του λαού και των εργαζομένων αποτελούν πάγια πολιτική της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεων που λειτουργούν ως πολιτικοί εκφραστές της.

Μόνο η οργανωμένη μαζική πάλη του λαού και της νεολαίας, η συσπείρωση στα σωματεία και στα συνδικάτα και η συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου αντίστασης θα μπορέσει να βάλει φρένο στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το