Πολλά εύλογα ερωτηματικά και μεγάλες αντιδράσεις και προκαλεί η απόφαση της ΕΛΑΣ να τεθούν υπό διοικητική κράτηση οι εννέα Αιγύπτιοι επιζήσαντες από το ναυάγιο της Πύλου παρά την αθώωση τους την Τρίτη 21/05 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.

Η ελληνική αστυνομία, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα αυθαιρεσίας, με το πρόσχημα ότι υπάρχει κίνδυνος διαφυγής τους επειδή στερούνται μόνιμου καταλύματος, έθεσε τους εννέα Αιγυπτίους σε καθεστώς διοικητικής κράτησης.

Σε ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι των εννέα επιζώντων του τραγικού ναυαγίου της Πύλου που “κρατούνται εκδικητικά” παρότι αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας σημειώνουν:

«Οι εντολείς μας, εννέα επιζώντες του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, κρατήθηκαν άδικα επί έντεκα μήνες στις φυλακές κατηγορούμενοι για βαριές πράξεις και στιγματισμένοι από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, που από την πρώτη στιγμή όχι μόνο δεν σεβάστηκαν το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά δημοσιοποίησαν φωτογραφίες τους ακόμα και μέσα από το νοσοκομείο, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την συγκάλυψη των πραγματικών αιτίων για το πολύνεκρο ναυάγιο. Ο στόχος, περαιτέρω, ήταν η εξυπηρέτηση του αφηγήματος, περί καταστολής των υπευθύνων της παράνομης μετανάστευσης και των ναυαγίων που συμβαίνουν στο ελληνικό SAR.
Φαίνεται ότι η αθώωση των εντολέων μας από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν εξυπηρετεί τις ανωτέρω στοχεύσεις  Γι’ αυτό το λόγο, το ελληνικό κράτος, αντί να επανορθώσει για την άδικη πολύμηνη στέρηση της ελευθερίας τους, …επιμένει να τους αντιμετωπίζει με σκληρότητα και απανθρωπιά. Αντί να αφεθούν ελεύθεροι, κρατούνται διοικητικά!  […] Η απόφαση κράτησης δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο, επιβάλλεται εντελώς αυθαίρετα και καταχρηστικά, …Η αίτηση διεθνούς προστασίας των εννέα έχει ήδη καταγραφεί και δεν υφίσταται κανένας τυπικός ή ουσιαστικός λόγος για να κρατούνται…».

Επίσης, οι συνήγοροι καλούν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να ανακαλέσουν τις παράνομες αποφάσεις της διοικητικής κράτησης και να διασφαλίσουν τα δικαιώματα που η κείμενη νομοθεσία προβλέπει, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμης παραμονής μέχρι την εξέταση της αίτησής τους.

Καλούν, επίσης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να μην επιτρέψει στις ελληνικές αρχές να εκθέσουν τους εννέα επιζώντες του ναυαγίου σε σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων με μια ακόμα πρακτική αυθαίρετης κράτησης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το