Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ελαιοπαραγωγών αγροτών έγινε στη Σητεία στις 9 Οκτωβρίου  κάτω από την ασφυκτική πίεση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες: οικονομικά προβλήματα, προβλήματα στην παραγωγή, εμπαιγμός των μεγαλεμπόρων στις τιμές του ελαιολάδου που είναι το βασικό και κύριο εισόδημα της περιοχής. Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης -εισαγωγές και πρόσμιξη με λάδι αμφίβολης ποιότητας – οδηγούν την περιοχή  στο μαρασμό. Σ’ αυτά πρέπει να συνυπολογήσουμε την καταστροφή της παραγωγής από την κλιματική αλλαγή: λειψυδρία, καύσωνας, αφρικανική σκόνη. Μετά από έντονες προσπάθειες να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς -περιφέρεια, δήμος και ο επίσημος γεωργικός σύλλογος- οι οποίοι έδειξαν την απόλυτη αδιαφορία τους, οι αγρότες αποφάσισαν  αυτή τη διαμαρτυρία μπροστά στο Δημαρχείο Σητείας.

Παραθέτουμε το ψήφισμά τους και σχετικές φωτογραφίες.

Αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί.

prologos.gr

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

Εμείς οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Σητείας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τρίτη 9/10/18 στον χώρο από το δημαρχείο Σητείας διαμαρτυρόμαστε για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου μας.

Είμαστε απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι γιατί μήνα Οκτώβρη το περισσότερο λάδι παραμένει απούλητο, ενώ οι τιμές που δίνονται από τους μεγαλέμπορους είναι χαμηλές κάτω από το κόστος παραγωγής. Επίσης η προοπτική παραγωγής για την επόμενη χρονιά είναι μηδενική.

Από την άλλη και αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες πιστοί στην πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και τους νόμους της Ε.Ε. αφήνει ασύδοτους τους μεγαλοεπιχειρηματίες-μεγαλοκαρχαρίες να κάνουν απανωτές εισαγωγές και προσμίξεις λαδιού για να παίζουν παιχνίδια πίσω από τις πλάτες των παραγωγών και να εκβιάζουν για χαμηλές τιμές.

Είμαστε αντιμέτωποι με τον αγώνα της επιβίωσής μας ενώ καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους, ΕΝΦΙΑ, αυξημένα ασφάλιστρα ΟΓΑ και δάνεια.

Ζητάμε να παρθούν μέτρα για να επιβιώσουμε στον τόπο μας και να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη γη μας.

ΖΗΤΟΥΜΕ:

  1. Προστασία του προϊόντος με κατώτατη εγγυημένη τιμή 3,60 ευρώ ανά κιλό λαδιού που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και ν’ αφήνει ένα εισόδημα για την επιβίωση και τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

Να σταματήσει η πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» της ΕΕ, που είναι ελεύθερη μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Να απαγορευτούν οι εισαγωγές και οι προσμίξεις , εφόσον το δικό μας παραμένει απούλητο στις δεξαμενές.

2. Αποζημίωση από ΕΛΓΑ »που τον χρυσοπληρώνουμε, της καταστροφής της παραγωγής μας που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και την Αφρικανική σκόνη την περίοδο καρπόδεσης,

Να αλλάξει ο νόμος για τις αποζημιώσεις και να συμπεριλάβει τις υψηλές θερμοκρασίες, την Αφρικανική σκόνη κατά την περίοδο ανθοφορίας και καρπόδεσης και την παρατεταμένη ανομβρία.

3. Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

  1. Καμιά κατάσχεση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού. Καμιά κατάσχεση λογαριασμού κάτω των 12.000 ευρώ.
  2. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

6.Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

  1. Να μην ισχύσουν οι περικοπές επιδοτήσεων που προβλέπονται από την ΚΑΠ 2014-2020.

ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΈΝΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

ΣΗΤΕΙΑ 9/10/2018

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το