Κατάληψη πραγματοποιούν γονείς και μαθητές στα Λύκεια της Πελασγίας στη Φθιώτιδα, Αράχωβας και Διστόμου στη Βοιωτία καθώς, φέτος, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, δεν θα λειτουργήσουν τμήματα ολιγομελή σε κάποιες κατευθύνσεις με αποτέλεσμα οι μαθητές να είναι αναγκασμένοι ή να αλλάξουν κατεύθυνση ή να πάνε σε άλλο Λύκειο.

Στην Πελασγία από την αρχή της σχολικής χρονιάς δεν έχει λειτουργήσει το σχολείο, καθώς δεν έχει επιτραπεί η λειτουργία του τμήματος ανθρωπιστικών σπουδών και οι μαθητές καλούνται να μετακινηθούν στο Λύκειο Στυλίδας. Μαθητές και γονείς του σχολείου επιμένουν στην κατάληψη μέχρι τελικής δικαίωσης, όπως σημειώνουν.

Στην Αράχωβα, οι μαθητές υποστηρίζουν πως με βάση την υπουργική απόφαση καταργείται το τμήμα Οικονομίας -Πληροφορικής και οι μαθητές θα πρέπει να μετακινούνται στο Δίστομο. Αντίθετα οι μαθητές του Μπάρλειου Λυκείου Διστόμου που με τη συμπαράσταση και των γονέων τους προχώρησαν σε κατάληψη διαμαρτύρονται για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει το Τμήμα Θετικών Σπουδών του και να «μετακομίσει» τους μαθητές που το δήλωσαν, στο Γενικό Λύκειο Αράχωβας.

Οι μαθητές ισχυρίζονται ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, αλλάζει τα δεδομένα των σπουδών τους, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ίδιους και τις οικογένειές τους καθώς όπως αναφέρουν:

– Δυσκολεύει την επικέντρωσή τους στην φοίτηση κατά την κρίσιμη για το μέλλον τους Γ’ Λυκειου – λίγους μήνες πριν τις καθοριστικές γι αυτούς εξετάσεις για την είσοδο τους σε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα

– Δημιουργεί αυξημένους κινδύνους με την καθημερινή μετακίνηση τους

– Φαλκιδεύει το δικαίωμα επιλογής των μαθητών όχι μονό του σχολικού περιβάλλοντος, αλλά ακόμα για μερικούς και της κατεύθυνσης σπουδών για να αποφύγει την “μετακόμιση”.

– Αδιαφορεί για την αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους από τα δρομολόγια των μεταφορικών μέσων.

Στα Λύκεια αυτά οι πόρτες έχουν κλείσει και οι μαθητές ανήρτησαν πανό με το οποίο γνωστοποιούν την απόφαση τους και δηλώνουν την θέλησή τους να παραμείνουν στα σχολεία μέχρι να δικαιωθούν.

Κατάληψη για τρίτη συνεχόμενη μέρα στη ΔΔΕ Λάρισας για την έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ

Υπό κατάληψη τελούν και σήμερα Τετάρτη τα γραφεία της διεύθυνσης β/βαθμιας εκπαίδευσης Λάρισας, από εκπαιδευτικούς και μαθητές των 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας και του ΕΠΑΛ Αγιάς που διεκδικούν την έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων στα σχολεία τους

Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων βρέθηκαν και σήμερα μέλη του δ.σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας, ενώ χθες στο 6ο ΕΠΑΛ πραγματοποιήθηκε συνέλευση όπου αποφασίστηκε η συνέχιση και της κατάληψης του σχολείου.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί αναμένεται να συναντηθούν σήμερα και με την περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης για να ζητήσουν και νέα παρέμβασή της στο υπουργείο.

Όπως επισήμανε το μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας Παπαδόπουλος Δημήτρης το υπουργείο οφείλει να προχωρήσει στην έγκρισή τους γιατί, στον μεν τμήμα της Αγιάς, οι μαθητές θα αναγκαστούν στην Γ΄ Λυκείου να μετακινηθούν για πολλά χιλιόμετρα, ενώ στο σχολείο υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό όπως και στην περίπτωση του 6ΟΥ Εσπερινού, όπου όμως έχουμε επιπρόσθετα ζήτημα ύπαρξης του σχολείου μιας και το υπουργείο δεν εγκρίνει την Ά τάξη και όχι απλά ένα τμήμα και μάλιστα με 17 μαθητές!

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το