«Σημαντικό ρόλο» έπαιξε το ζιζανιοκτόνο Roundup της εταιρείας Monsanto, θυγατρικής της Bayer, στην εμφάνιση καρκίνου σε άνδρα από την Καλιφόρνια, αποφάνθηκε το ομοσπονδιακό εφετείο του Σαν Φρανσίσκο, με την απόφαση να χαρακτηρίζεται σταθμός, καθώς αναμένεται να επηρεάσει την έκβαση εκατοντάδων τέτοιων αγωγών.

Ο Εντουίν Χάρντεμαν ήταν ο πρώτος που κατέθεσε αγωγή κατά της κατασκευάστριας του ζιζανιοκτόνου, υποστηρίζοντας ότι αυτό του προκάλεσε λέμφωμα μη Χότζκιν. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Στην επόμενη φάση της διαδικασίας, οι ένορκοι θα αποφασίσουν το ύψος της χρηματικής αποζημίωσης, ενώ οι δικηγόροι του Χάρντεμαν θα παρουσιάσουν στοιχεία για την επιρροή της Monsanto πάνω στις κρατικές ρυθμιστικές υπηρεσίες και την αντικαρκινική έρευνα.

ipa-enoxo-to-zizanioktono-roundup-gia-karkino-se-andra

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο 70χρονος ενάγων κατέθεσε ότι ψέκαζε με Roundup για 30 χρόνια, προτού διαγνωσθεί με καρκίνο. Η υπόθεση του Χάρντεμαν θεωρείται κρίσιμη, καθώς η καταδίκη της Bayer αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για 9.000 εκκρεμείς υποθέσεις κατά του Roundup στα αμερικανικά αστικά δικαστήρια. Η ομόφωνη απόφαση της Τρίτης συμφωνεί με εκείνη του περασμένου Αυγούστου, όταν πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας αποφάσισε ότι ο θανατηφόρος καρκίνος του κηπουρού Ντουέιν Τζόνσον οφειλόταν στη χρήση του ζιζανιοκτόνου και ότι η κατασκευάστρια εταιρεία απέφυγε να προειδοποιήσει επαρκώς τους χρήστες για τους κινδύνους του προϊόντος της. Το δικαστήριο διέταξε τη Monsanto να καταβάλει 289 εκατ. δολάρια αποζημίωση στον Τζόνσον. Ο δικηγόρος του Τζόνσον είχε υποστηρίξει πως η Monsanto είχε προχωρήσει σε εκφοβισμό επιστημόνων και είχε αποσιωπήσει αρνητικές μελέτες για το προϊόν της.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το