Παραλείψεις και αδιαφορία των ελεγκτικών αρχών καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και ζητούν απόδοση ευθυνών στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς

Σε συλλαλητήριο σήμερα στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Καβάλας καλούν σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, απαιτώντας να αποδοθούν ευθύνες στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς για το τραγικό εργατικό δυστύχημα, που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στη Βιομηχανία Λιπασμάτων στην Ν. Καρβάλη και κόστισε την ζωή ενός 30χρονου εργαζόμενου.

Όπως αναφέρουν τα σωματεία:

Οι φορείς και τα σωματεία της πόλης έχουμε καταγγείλει πολλές φορές τις συνθήκες εργασίας στις εγκαταστάσεις, την κατάσταση που έχει επιβληθεί από την εργοδοσία, την εντατικοποίηση της δουλειάς, το καθεστώς της εργολαβοποίησης, την απουσία ουσιαστικών ελέγχων, τους κινδύνους για το περιβάλλον, την υγεία, την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Πρόκειται για την ίδια εργοδοσία που, για να προωθήσει όλες αυτές τις αντεργατικές μεθοδεύσεις, έχει πετάξει από το εργοστάσιο έμπειρο δυναμικό, με κατοχυρωμένα δικαιώματα. Που δεν εκτελεί δικαστικές αποφάσεις που την καταδικάζουν.

Η κυβέρνηση έχει βαριά ευθύνη. Ο κ. Χατζηδάκης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν ενημερωθεί προσωπικά για το πλήθος των παρένθετων εταιρειών και τον τρόπο που αυτές λειτουργούν το εργοστάσιο. Δυστυχώς όμως ο Λαυρεντιάδης και τα συμφέροντα του είναι πάνω από όλους και όλα… και έτσι αφήνεται στα πλαίσια της “επενδυτικής ελευθερίας” να λειτουργεί με παρένθετες εταιρείες, να χρωστάει όπου θέλει, να διαμορφώνει συνθήκες γαλέρας, να αξιοποιεί τους νόμους για τις ομαδικές απολύσεις, να συγκαλύπτει εργατικά ατυχήματα.

Δεν θα αφήσουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα να περάσει έτσι!».

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες Ελλάδας, καταγγέλλει την διοίκηση των Λιπασμάτων Καβάλας για επικίνδυνες ενέργειες και παραλείψεις, υπενθυμίζει τις ομαδικές απολύσεις έμπειρου τεχνικού προσωπικού και καταλογίζει αδιαφορία του εργοδότη για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, καθώς και την έλλειψη τακτικών ελέγχων, ενώ κάνει λόγο και για ανοχή των κρατικών δομών, στις παραβατικές συμπεριφορές της διοίκησης του εργοστασίου.

Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα τόσο, όχι μόνο δεν θα τερματίζεται ο μακάβριος και ντροπιαστικός κατάλογος, αλλά αντίθετα θα γιγαντώνεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Καβάλας καλώντας όλες τις υπεύθυνες αρχές να εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους και σε καθημερινή βάση να ελέγχουν την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας».

Το τραγικό περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο 30χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ εργαζόταν σε εν λειτουργία μηχάνημα της μονάδας Φωσφορικού Οξέος.

Εκτιμάται ότι ο θάνατός του προήλθε από πνιγμό. Σήμερα θα γίνει νεκροψία- νεκροτομή ενώ η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το