Η άγνωστη ιστορία τεσσάρων καπνεργατών από την Καβάλα  που συνελήφθησαν στη γενέτειρά τους το 1934, φυλακίστηκαν στην Ακροναυπλία και στο Χαϊδάρι μέχρι το 1944 και εκτελέστηκαν μαζί με άλλους 196 κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή

Στις 25/04/1934 το «κόκκινο» Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας  σέρνονται για τρίτη φορά στο δικαστήριο (με το Ιδιώνυμο) μέσα σε ατμόσφαιρα στρατοκρατίας σ’ όλη την πόλη. Το κτίριο του δικαστηρίου και τα καπνομάγαζα είναι ζωσμένα από αστυνομικές δυνάμεις.

Παρά την κατάρρευση του κατηγορητηρίου, οι δικαστές καταδίκασαν τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένη Μακέδο και τέσσερις άλλους δημοτικούς συμβούλους σε δύο χρόνια φυλακή και ένα χρόνο εξορία, μετατρέποντας την «κόκκινη» πλειοψηφία σε μειοψηφία και ανατρέποντας ουσιαστικά την βούληση του Καβαλιώτικου λαού που είχε υπερψηφίσει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ δύο μήνες πριν. Τέσσερις από τους «κόκκινους» δημοτικούς συμβούλους, που καταδικάστηκαν με το Ιδιώνυμο τον Απρίλη του 1934, παραδόθηκαν από τις Ελληνικές Αρχές στις δυνάμεις Κατοχής (μαζί με τους υπόλοιπους πολιτικούς κρατούμενους). Έτσι, οι Δημοσθένης ΜακέδοςΓιάννης ΕυθυμιάδηςΝικόλαος Νεγρεπόντης και ο Μπαρμπαλέξης παρέμειναν στη φυλακή σχεδόν 10 χρόνια. Την Πρωτομαγιά του 1944 βρέθηκαν ανάμεσα στους 200 κομμουνιστές, οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στην Καισαριανή.

Δείτε το αφιέρωμα της ΕΡΤ [εδώ]

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το