Εργατικό δυστύχημα με νεκρό σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων («Λιπάσματα Καβάλας») στη Ν. Καρβάλη, όπου 30χρονος βρήκε τραγικό θάνατο από κοχλιοφορο μηχάνημα την ώρα της συντήρησης.

Το θύμα, εργαζόμενος 30 χρονών, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κλήθηκε να κάνει συντήρηση σε ένα μηχάνημα το οποίο αποδείχτηκε ότι ήταν εν λειτουργία. Ο θάνατος του διαπιστώθηκε στο Νοσοκομείο της Καβάλας.

Το Σωματείο Εργαζομένων, όπως υπενθυμίζει σε ανάρτηση του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ, Δ. Καραγεωργόπουλος, προειδοποιεί εδώ και χρόνια για το γεγονός ότι υπολειτουργούν οι εγκαταστάσεις (σ.σ. γίνεται επεξεργασία νιτρικής αμμωνίας που υπό προϋποθέσεις λειτουργεί ως μηχανή έκρηξης) και ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος, που μπορεί να τινάξει την Καβάλα στον αέρα.

Η κατάσταση στα Λιπάσματα Καβάλας έχει καταγγελθεί πολλές φορές, καθώς συνήθως ανειδίκευτο προσωπικό καλείται να εργαστεί μέσω δεκάδων παρένθετων εταιρειών, σε έναν τομέα υψηλής επικινδυνότητας στη βαριά βιομηχανία.

Την οργή και την οδύνη της εκφράζει και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Οργή και οδύνη για την απώλεια του συναδέλφου μας!

Απαιτούμε να καταλογιστούν στους υπαίτιους, χωρίς  εκπτώσεις, οι ευθύνες που τους αναλογούν.

Οι  Εργαζόμενοι θρηνούν!

Ένας ακόμα νέος άνθρωπος, ένα 30χρονο παλληκάρι, ένα νιόπαντρο νέο παιδί με όνειρα, ένας καλός συνάδελφός μας, έχασε, εξαιτίας εργατικού ατυχήματος, άδικα τη ζωή του.
Οι ομαδικές απολύσεις εκπαιδευμένου και έμπειρου προσωπικού και η απόλυτη αδιαφορία για την τήρηση, από τη Διοίκηση της Βιομηχανίας, των προβλεπομένων συνθηκών ασφάλειας, στις εγκαταστάσεις των Λιπασμάτων Καβάλας, είναι τα κύρια αίτια.

Συνθήκες ασφάλειας στη Χημική Βιομηχανία, χωρίς να υπηρετεί έμπειρο τακτικό προσωπικό, είναι αδύνατον να υπάρξουν.

Οι ασυντήρητες εγκαταστάσεις, λόγω της αδιαφορίας από τον εργοδότη και ανυπαρξίας τακτικών ελέγχων, ήταν θέμα χρόνου πότε θα οδηγήσουν σε τραγικές συνέπειες.

Για το λόγο αυτό την ηθική ευθύνη, την έχουν, το ανεξάρτητο-υποτίθεται- από το φετινό Καλοκαίρι ΣΕΠΕ, που δεν βλέπει, δεν ελέγχει, δεν ακούει και οι Κυβερνητικές επιλογές ανοχής, στις μόνιμα παραβατικές επιχειρηματικές συμπεριφορές Λαυρεντιάδη.

Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση των Λιπασμάτων Καβάλας για τις επικίνδυνες ενέργειες και παραλείψεις της.

Διαμαρτυρόμαστε για την ένοχη ανοχή και επί της ουσίας αποδοχή των κρατικών δομών, στις «καραμπινάτες» παραβατικές συμπεριφορές της.

Απαιτούμε από κάθε αρμόδιο, κυρίως όμως, από την Ελληνική Δικαιοσύνη, να σταθούν στο ύψος τους και να καταλογίσουν, έστω και τώρα, τις μεγάλες ευθύνες των φυσικών και ηθικών αυτουργών.

Ως εργαζόμενοι δηλώνουμε συγκλονισμένοι από την απώλεια του συναδέλφου μας και εκφράζουμε τα πιο θερμά και ειλικρινή συλλυπητήριά μας, στην οικογένειά του.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το