ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ

Η διάλυση του Δημόσιου Σχολείου καλά κρατεί!!!

Την Τρίτη 04 Οκτώβρη 2022, το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου αποφάσισε την εγκατάσταση συστήματος τηλεπαρακολούθησης στο 5ο Δημ Πύργου. Μπαίνουν λοιπόν κάμερες σε σχολείο του νομού και δηλώνουν ότι έπεται και συνέχεια…

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας με άμεση παρέμβαση, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του όπως άλλωστε αντίθετα έχει εκφραστεί και το σύνολο των εκπαιδευτικών μέσω των ομοσπονδιών τους, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

Όταν χρόνια τώρα ετοιμάζουν ένα σχολείο Α.Ε., ένα σχολείο επιχείρηση, είναι φανερό ότι δεν προσλαμβάνουν και απολύουν σχολικούς φύλακες μόνο και μόνο για να παραδώσουν τη φύλαξη των σχολείων σε ιδιωτικές εταιρείες security.

Την ώρα που τα σχολεία έχουν εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους, με την καθαριότητα-απολύμανση να είναι ελλιπέστατη, με τους σχολικούς φύλακες να αποτελούν ανάμνηση του παρελθόντος και τις κτιριακές υποδομές να υπολείπονται των σύγχρονων αναγκών, εκτιμήθηκε από τη Δημοτική Αρχή ότι είναι προτιμότερο να δαπανηθεί ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την εγκατάσταση καμερών και την παρακολούθηση της σχολικής ζωής.

Η τοποθέτηση όμως καμερών ανοίγει το δρόμο για την παρακολούθηση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, μετατρέπει το σχολείο σε τηλεριάλιτι και νομιμοποιεί στη συνείδηση όλων ότι είναι πολύ φυσιολογικό να παρακολουθούνται. Οι κάμερες δεν συνεισφέρουν σε τίποτα στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων παρά μόνο στην παραβίαση της ιδιωτικότητας της σχολικής ζωής.

Και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στη γνωμοδότηση της αναφέρει χαρακτηριστικά: ‘Η ύπαρξη και μόνο καμερών όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται.’

Σε χώρες επίσης που δεν στερούνται τεχνολογικών μέσων, οι κάμερες δεν απέτρεψαν δυσάρεστες καταστάσεις. Τα παραδείγματα της

διεθνούς εμπειρίας είναι αποκαλυπτικά! Όλοι θυμόμαστε τα τραγικά πολύνεκρα περιστατικά σε ΗΠΑ, Καναδά κ.α.

Επιπλέον κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί τη χρηστή λειτουργία και κανείς δεν πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στους χειριστές τους. Ο εκπαιδευτικός κόσμος άλλωστε, εναντίον του οποίου σκόπιμα αφήνονται υπόνοιες από τη δημοτική αρχή ότι αδιαφορεί για τα κρούσματα βίας, έχει την πικρή εμπειρία της τηλεκπαίδευσης όπου διέρρευσαν τα χιλιάδες προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Η εγκατάσταση των καμερών γίνεται με λογικοφανή επιχειρήματα (η λειτουργία τους θα ξεκινάει με το πέρας των μαθημάτων, δε θα βιντεοσκοπείται το εσωτερικό των σχολείων κ.α.) και στο τέλος καταλήγει σε σκληρή αστυνόμευση και σε καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικού δικαιώματος στρεφόμενη πάντα ενάντια στους λαϊκούς αγώνες.

Η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης στα σχολεία δεν πρόκειται να λύσει το ζήτημα της φύλαξης και προστασίας των σχολικών κτιρίων όπως και το πρόβλημα δε θα λυθεί με την παράδοση της ασφάλειας των δημόσιων σχολείων σε ιδιωτικές εταιρείες security.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί όπως αρνηθήκαμε την εγκατάσταση καμερών μέσα στη τάξη μας έτσι και θα εναντιωθούμε στην εγκατάσταση καμερών και στον περιβάλλοντα χώρο των σχολείων.

Η Δημοτική Αρχή μπορεί να προβεί σε άλλα πιο ήπια μέτρα όπως βελτίωση της περίφραξης, τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού και συναγερμού αλλά κυρίως στην πρόσληψη σχολικών φυλάκων.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΜΙΑ ΚΑΜΕΡΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΔΕ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Πύργος, 09/10/2022

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας

Αναστασίου Στέλλα Αλεξία Λιάγκουρα

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το