Με άμεση αντίδραση οι σπουδαστές/τριες δραματικών σχολών καλούν σήμερα, 23 Δεκεμβρίου, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 το μεσημέρι, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικώντας την άμεση ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο η κυβέρνηση προχώρησε στην εξίσωση του πτυχίου όλων των απόφοιτων Δραματικών Σχολών, αναγνωρισμένων από το υπουργείο Πολιτισμού, με απολυτήριο λυκείου. Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου σε συντονισμό και με άλλες σχολές αναγνωρισμένες από το υπουργείο, προχωρούν σε κινητοποιήσεις επειδή διεκδικούν «τη μη περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών, των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των ζωών μας εν γένει». Επίσης, από χθες οι σπουδαστές/στριες έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της σχολής του Εθνικού εναντιωνόμενοι στο μέτρο που υποβαθμίζει τις σπουδές τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση – κάλεσμα του Συλλόγου Σπουδαστών/τριών της Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου:

«ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Η κυβέρνηση με βάση το προεδρικό διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) αποφασίζει να υποτιμήσει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματά μας με απολυτήρια λυκείου.

Το συντονιστικό της κατάληψης της “Ανωτέρας” Δραματικής Σχολής του Εθνικού θεάτρου καλεί αύριο 23/12 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 μ.μ, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 15, Αθήνα) όλους/ες όσοι/ες θέλουν να στηρίξουν τη διεκδίκηση της μη περαιτέρω υποβάθμισης των σπουδών, των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των ζωών μας εν γένει.

Διεκδικούμε όχι μόνο την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος αλλά και την άμεση θεσμική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, με περαιτέρω στόχο την εξίσωση τους με τις σπουδές των ΑΕΙ και την αύξηση της χρηματοδότησής τους.

Δικαιούμαστε εδώ και τώρα ανώτατες, αναγνωρισμένες σπουδές, που θα βάλουν τέλος στην λογική του χομπισμού, της εργασιακής επισφάλειας και της αντιμετώπισης της τέχνης ως πάρεργου.

Το διάταγμα αυτό εκδόθηκε την ίδια περίοδο που διαπράττονται κρατικές δολοφονίες, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση εντείνει την εργασιακή εκμετάλλευση των πολιτών, την οικονομική εξαθλίωση της χώρας και θεμελιώνει με κάθε τρόπο την αυθαιρεσία στο πεδίο της θεσμικής δικαιοσύνης.

Το συντονιστικό της κατάληψης της “Ανωτέρας” Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου, με την παρουσία σπουδαστών, σπουδαστριών και αποφοίτων των κάτωθι Δραματικών Σχολών:

Ανώτερη Δραματική Σχολή Θεάτρου «Δήλος»
Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη
Πειραϊκός Σύνδεσμος
Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης»
Ανώτερη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν»
Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης «Βεάκη»
Ανώτερη Δραματική Σχολή «Πράξη Επτά»
Ανώτερη Δραματική Σχολή Τέχνης «ΑΡΧΗ»

22/12/22
Σχολείον Ειρήνης Παπά, Πειραιώς 52»

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το