Ισραηλινοί διαδηλωτές μπλόκαραν τη Δευτέρα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζονταν για τη Γάζα, πετώντας πακέτα τροφίμων στο δρόμο και σκίζοντας σακούλες με σιτηρά.

Τα φορτηγά δέχθηκαν επίθεση στο σημείο ελέγχου Tarqumiya δυτικά της Χεβρώνας, προέρχονταν από την Ιορδανία και κατευθύνονταν στη Λωρίδα της Γάζας. Ανεπιβεβαίωτο υλικό που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε διαδηλωτές να ρίχνουν κιβώτια από φορτηγά στο έδαφος και να τα ποδοπατούν μόλις πέσουν.

Η ομάδα που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη διαμαρτυρία δήλωσε ότι διαδήλωνε κατά της συνεχιζόμενης κράτησης ισραηλινών ομήρων στη Γάζα.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η ομάδα ακτιβιστών Tzav 9 ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση της διαμαρτυρίας. Οι αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης την περιγράφουν ως μια δεξιά ομάδα που επιδιώκει να σταματήσει τις μεταφορές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ενώ εκεί κρατούνται Ισραηλινοί όμηροι.

Σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλείται η Jerusalem Post, η Tzav 9 απέρριψε ορισμένες από τις ενέργειες των διαδηλωτών, λέγοντας ότι «σήμερα διαπράχθηκαν πράξεις που δεν συνάδουν με τις αξίες του κινήματός μας. Το μπλοκάρισμα των φορτηγών είναι ένα αποτελεσματικό και πρακτικό βήμα με το οποίο φωνάζουμε ότι “καμία βοήθεια δεν περνάει μέχρι να επιστρέψει και ο τελευταίος όμηρος”».

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντας την «απόλυτο αίσχος».

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι οι Παλαιστίνιοι στη βόρεια Γάζα βιώνουν «πλήρη λιμό». Ενώ στο νότο, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι, η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται.

πηγή: thepressproject.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το