Εργασίες εν όψει της ανέγερσης νέων κατοικιών ξεκίνησαν Ισραηλινοί έποικοι στην πόλη της Χεβρώνας, πόλη που έχει χαρακτηριστεί και πυριτιδαποθήκη, λόγω των συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. 

Μέχρι σήμερα, περίπου 1.000 έποικοι ζουν υπό αυστηρή ισραηλινή στρατιωτική προστασία, στο κέντρο της πόλης που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης και κατοικείται από 200.000 Παλαιστίνιους. Στη Χεβρώνα βρίσκεται το Σπήλαιο των Πατριαρχών ή Τζαμί Ιμπραχίμι, ιερός τόπος τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους μουσουλμάνους.

Τον Οκτώβριο του 2020, η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στη χορήγηση οικοδομικών αδειών για 31 νέες μονάδες στέγασης στην Παλιά Πόλη της Χεβρώνας, για πρώτη φορά την τελευταία 20ετία και σήμερα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές ξεκίνησαν οι εργασίες.

Το γεγονός επιβεβαίωσαν η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα», που είναι κατά της εποικιστικής δραστηριότητας, αλλά και Ισραηλινοί έποικοι στην πόλη.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Ειρήνη Τώρα», που έδωσε στο φως και φωτογραφίες, οι εργασίες άρχισαν αυτή την εβδομάδα. Η ΜΚΟ έκανε έκκληση στις αρχές να σταματήσουν τις εργασίες που ενέκρινε η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των εποίκων της Χεβρώνας, Γισάι Φλέισερ, που αν και απέφυγε να πει τι πρόκειται να γίνει στην περιοχή, δήλωσε ότι «Καθαρίζουμε το μέρος για την έναρξη του νέου έργου».

Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής ‘Ισα ‘Αμρο, που κατοικεί στη Χεβρώνα, εκφράζει στο Γαλλικό Πρακτορείο τον φόβο η ανέγερση νέων μονάδων στέγασης για τους εποίκους, όπου η πρόσβαση απαγορεύεται εν μέρει στους Παλαιστινίους, θα οδηγήσει σε νέες εντάσεις. «Αυτό σημαίνει αύξηση της βίας, αυτό σημαίνει περισσότερους περιορισμούς για τους Παλαιστίνιους, αυτό σημαίνει αλλαγή στην ταυτότητα της πόλης μας που θα γίνει ισραηλινή», επισημαίνει.

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες αρχίζουν την ώρα που η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία έθεσε τέλος σε 12 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, άρχισε συνομιλίες με την Παλαιστινιακή Αρχή προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων χωρίς να θιγεί το θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Περισσότεροι από 675.000 Ισραηλινοί ζουν σήμερα στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ μέσα στους παράνομους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οικισμούς, ενώ λίγο πάνω από τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι κατοικούν σε αυτά τα εδάφη που έχει καταλάβει το Ισραήλ από το 1967.

Στη φωτογραφία: Ισραηλινό φυλάκιο στα σύνορα του Ισραήλ με τη Δυτική Όχθη, AP Photo/Nasser Nasser

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το