Διπλωματική Αντιπροσωπία

του Κράτους της Παλαιστίνης

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Δελτίο Τύπου

Η Shireen Abu Akleh, σύμβολο αντίστασης μέσω της δημοσιογραφίας

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την 1η επέτειο της Ισραηλινής δολοφονίας της εμβληματικής Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Shireen Abu Akleh, η οποία φιμώθηκε επειδή μετέδωσε τη βαρβαρότητα της Ισραηλινής κατοχής εναντίον του γηγενούς Παλαιστινιακού λαού στην πατρίδα τους.

Στις 11 Μαΐου 2022, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής πυροβόλησαν και σκότωσαν την Παλαιστίνια – Αμερικανίδα δημοσιογράφο Shireen Abu Akleh καθώς κάλυπτε μια ισραηλινή εισβολή στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Η Shireen φορούσε ένα μπλε γιλέκο που έγραφε «PRESS» και φορούσε μπλε μεταλλικό κράνος για τους δημοσιογράφους την ώρα που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή.

Ήρωας και θρύλος για όλους τους Παλαιστίνιους και τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, η Shireen Abu Akleh ήταν γνωστή ως η φωνή της Παλαιστίνης, μια αφοσιωμένη ρεπόρτερ και μια παθιασμένη, ευγενική, στοργική ψυχή με πλήθος γνώσεων, ήταν μια περιπατητική εγκυκλοπαίδεια του Παλαιστινιακού πολιτισμού, ιστορίας και πολιτικής.

Αν και είχε καλύψει ολόκληρη την Παλαιστίνη, ήταν μεταξύ των λίγων δημοσιογράφων που είχαν παρακολουθήσει την ιστορία της Τζενίν, ενός συμβόλου της Παλαιστινιακής αντίστασης, για τόσο καιρό και με τόση αφοσίωση.

Η Shireen Abu Akleh ανέφερε για τη διαβόητη Ισραηλινή επίθεση στις 9 Απριλίου 2002 στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία χιλιάδων Παλαιστινίων και 20 χρόνια αργότερα, ήταν ακόμα εκεί για να αναφέρει μια Ιραηλινή επιδρομή στον ίδιο καταυλισμό, όπου και δολοφονήθηκε.

Γεννημένη στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ στις 3 Απριλίου 1971, η Shireen ήταν πηγή έμπνευσης για πολλούς Παλαιστίνιους και Άραβες, αγαπούσε τη ζωή και πάντα αναφερόταν με συμπόνια. Αποτέλεσε ιδιαίτερα έμπνευση και πρότυπο για γυναίκες που είχαν σκοπό να ακολουθήσουν καριέρα στη δημοσιογραφία.

«Επέλεξα τη δημοσιογραφία για να είμαι κοντά στον κόσμο. Μπορεί να μην είναι εύκολο να αλλάξω την πραγματικότητα, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσα να φέρω τη φωνή τους στον κόσμο», δήλωσε η Abu Akleh, σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Al Jazeera.

Μετά το θάνατο της Abu Akleh, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι θα μετονομάσουν το ετήσιο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα για Παλαιστίνιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και δημοσιογράφους σε αυτήν.

«55 ρεπόρτερ έχουν σκοτωθεί, είτε από Iσραηλινές δυνάμεις κατοχής από το 2000», είπε ο Naser Abu Baker, Επικεφαλής του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων, και πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός Iσραηλινών επιθέσεων εναντίον Παλαιστινίων δημοσιογράφων αναφέρθηκε στην Κατεχόμενη Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ έχει συλλάβει περισσότερους από 130 δημοσιογράφους το 2022, τη χρονιά που σκοτώθηκε η Shireen Abu Akleh.

Η Abu Akleh εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Radio Monte Carlo και στο Voice of Palestine. Επιπλέον, εργάστηκε για την UNRWA (Οργανισμός Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή) και για την MIFTAH (την Παλαιστινιακή Πρωτοβουλία για την Προώθηση του Παγκόσμιου Διαλόγου και της Δημοκρατίας). Το 1997 άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Al Jazeera.

Τέλος.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το