Η συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψαν χθες η Ισπανία και η Ουκρανία κατά την επίσημη επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Μαδρίτη περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια της Μαδρίτης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η συμφωνία “περιλαμβάνει δέσμευση για στρατιωτική βοήθεια το 2024 [ύψους] ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να ενισχύσει τις ικανότητες της” άμυνας απέναντι στη ρωσική εισβολή, είπε ο Σάντσεθ σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο. “Θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας όσο καιρό χρειαστεί”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως η Ισπανία θα παραδώσει κυρίως νέα άρματα μάχης Λέοπαρντ στο Κίεβο.

Ήδη έχουν υπογραφεί συμφωνίες με τη Γαλλία, τη Γερμανία ή τη Βρετανία, ενώ -σύμφωνα με τον Σάντσεθ- η συμφωνία αυτή είναι  η δέκατη που υπογράφεται αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η στρατιωτική βοήθεια αυτής της συμφωνίας ξεπερνά κατά πολύ όλες τις προηγούμενες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Κιέλου, που καταγράφει τα όπλα τα οποία έχουν υποσχεθεί και παραδοθεί στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ισπανία είχε δεσμευθεί μέχρι τώρα να παράσχει 330 εκατομμύρια στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Η συμφωνία καλεί για την παροχή σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού για χερσαία, αεροπορική, ναυτική και άλλες χρήσεις, “προτεραιοποιώντας τις κρίσιμες ανάγκες ικανοτήτων της Ουκρανίας”, και δίνει έμφαση σε ναυτικά μέσα ώστε να προστατευθούν οι διαδρομές εξαγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, αλλά δεν εξειδικεύει.

Η εφημερίδα El Pais ανέφερε πως η Ισπανία θα δεσμευόταν για την αποστολή στην Ουκρανία 12 αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικών πυραύλων Πάτριοτ και 19 μεταχειρισμένων γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2A4, καθώς και ισπανικής κατασκευής όπλων, όπως εξοπλισμό κατά drone και πυρομαχικά.

Οι 12 πύραυλοι που θα παραδοθούν στην Ουκρανία δεν θα περιλαμβάνουν πλήρη συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων, ανέφερε η El Pais. Ο Σάντσεθ είπε πως δεν είναι δυνατό να σταλούν εκτοξευτές Πάτριοτ, όμως η Ισπανία παρέχει ήδη τους πυραύλους.

Εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της El Pais.

Η Ισπανία υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει να ενισχυθεί η απόδοση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας και να μελετήσει ευκαιρίες κοινής παραγωγής, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για να επιλύσουν τα προβλήματα στην παροχή αμυντικού υλικού και να αποτρέψουν οποιαδήποτε παράνομη κυκλοφορία αμυντικού υλικού που παρέχεται στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία, που αντιμετωπίζει δυσκολίες σε πολλούς τομείς στο ανατολικό και βορειοανατολικό μέτωπο, ζητάει εξουσιοδότηση για να πλήττει ρωσικές θέσεις και βάσεις οπισθοφυλακής σε ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα, κάτι που οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι αρνούνται, δίνοντας ένα ορισμένο πλεονέκτημα στις δυνάμεις του Κρεμλίνου από τον φόβο μιας κλιμάκωσης.

Μετά τη Μαδρίτη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη, στη Λισαβόνα, για να συναντήσει τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πορτογαλική κυβέρνηση.

Ο Ζελένσκι “θα μεταβεί στην Πορτογαλία αύριο (Τρίτη)”, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Λουίς Μοντενέγκρο, χωρίς να διευκρινίζει τις λεπτομέρειες του προγράμματος αυτού του ταξιδιού, που θα περιλαμβάνει συναντήσεις με τον επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης και τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το