Με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή απαγορεύτηκε προγραμματισμένη κινητοποίηση και πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ, για την ημέρα της Παλαιστινιακής Νάκμπα, όπως καταγγέλλει ο Σεχάντε Αντνάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Με σχετική του επιστολή προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι από τις 5 Μαΐου ένας εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής παροικίας γνωστοποίησε και πήρε την έγγραφη άδειας τής αστυνομίας για την πραγματοποίηση μηχανοκίνητης πορείας το Σάββατο 14 Μαΐου. 

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, την ημέρα της προγραμματισμένης κινητοποίησης κοινοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. προς τους διοργανωτές μια απόφαση για απαγόρευση της πορείας με αιτία ότι «θα επηρεαστεί η κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής».

Ο κ. Αντνάν χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή ως «αντιδημοκρατική, ρατσιστική, σιωνιστική και φασιστική» και απευθυνόμενος στον υπουργό τονίζει: «οι υφιστάμενοί σας σας τοποθέτησαν στην θέση του “εχθρού του Παλαιστινιακού Λαού, του δημοκρατικού Ελληνικού λαού και των ανθρώπινων δικαιωμάτων”».

Ζητά επίσης από τον υπουργό να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για αυτήν την –όπως τη χαρακτηρίζει– αδιανόητη, αντιδημοκρατική και ανθελληνική απόφαση.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδας, η οποία αναφέρει:

«Με απόφαση που μας γνωστοποιήθηκε χθες Σάββατο το πρωί, η Ελληνική Αστυνομία απαγόρευσε την προγραμματισμένη πορεία αυτοκινήτων που είχε διοργανώσει η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας για την επέτειο της Νάκμπα, παρότι είχαμε λάβει γραπτή έγκριση από την ΕΛ.ΑΣ όταν υποβάλαμε το αίτημα πριν μέρες.

Η απόφαση αυτή μας εξέπληξε, καθώς είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια που απαγορεύεται πορεία μας στην Ελλάδα.

Επί πολλά χρόνια, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας διοργανώνει εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες, φροντίζοντας πάντα για την απόλυτη τήρηση και σεβασμό του νόμου, ενημερώνοντας πάντα τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές, και με πολύ καλή συνεργασία κι αμοιβαίο σεβασμό με την Ελληνική αστυνομία.

Ουδέποτε στα χρόνια αυτά δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο, και δεν προκλήθηκε η παραμικρή διατάραξη του νόμου και της τάξης.

Οι πορείες μας είναι πάντα ειρηνικές, και σε αυτές συμμετέχουν πάντα οι Έλληνες φίλιοι μας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Ελληνικού λαού με τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και ειρήνη.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για αυτή την ανεξήγητη και αδικαιολόγητη απόφαση, με την οποία μας απαγορεύτηκε για πρώτη φορά να τιμήσουμε τη επέτειο της Νάκμπα, τη σημαντικότερη επέτειο που τιμά ο Παλαιστινιακός λαός, από το 1948, με εκδηλώσεις και πορείες σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Εκφράζουμε ταυτόχρονα τη λύπη μας για την απαγόρευση αυτή που δεν συνάδει με την πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ του αγώνων όλων των λαών για απαλλαγή από την ξένη κατοχή, για εθνική αυτοδιάθεση κι ανεξαρτησία, και για δημοκρατία, ελευθερία, και ειρήνη.

Ζήτω η Παλαιστίνη

Ζήτω η Ελληνο-Παλαιστινιακή Φιλία»

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το