Άρθρο του Γιώργου Λιερού που δημοσιεύθηκε στην ΕΦ. Συν για την ισραηλινή εμπλοκή στους εμφυλίους του Ν. Σουδάν.

Το άρθρο έχει ένα γενικότερο ενδιαφέρον, καθώς αφορά τους τρόπους των  ισραηλινών επεμβάσεων μέσω ιδιωτικών εταιρειών παροχής στρατιωτικής υποστήριξης, εκπαίδευσης, επιμελητείας και συμβούλων ασφαλείας στην Λατινική Αμερική και την Αφρική, ακόμα τους τρόπους αντιμετώπισης των μη βίαιων κινημάτων όπως το BDS.

Ο σύνδεσμος είναι https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/437610_i-israilini-stratiotiki-kai-politiki-emploki-sto-n-soydan  

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Ένας ανταρτοπόλεμος που συντόνιζε ένας κατώτερος αξιωματικός από μια μειονοτική φυλή, ο οποίος έδρασε με τη βοήθεια του Ισραήλ, έθεσε τα θεμέλια για μια νέα αφρικανική χώρα (2011), απαλλαγμένη από την αραβική απειλή. Κάποια στιγμή, το 1970, κάναμε τους υπολογισμούς και διαπιστώσαμε ότι το συνολικό κόστος της ισραηλινής επιχείρησης στο Νότιο Σουδάν ήταν μικρότερο από την τιμή ενός μόνο μαχητικού αεροσκάφους Mirage».

Yossi Alpher, πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών

…………«Ο Israel Ziv… προμήθευσε τόσο την κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν όσο και την αντιπολίτευση με όπλα και πυρομαχικά. Ο Ziv χρησιμοποίησε μια γεωργική εταιρεία που κατ’ όνομα ήταν… παρούσα για την εκτέλεση γεωργικών και στεγαστικών έργων για λογαριασμό της κυβέρνησης του Νότιου Σουδάν ως κάλυψη για την πώληση όπλων αξίας περίπου 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων τουφεκιών, εκτοξευτών χειροβομβίδων και ρουκετών που εκτοξεύονται από τον ώμο. Ο Ziv πληρωνόταν μέσω της πετρελαϊκής βιομηχανίας και είχε στενή συνεργασία με μια μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία.

 Ενώ ο Ziv διατηρούσε την αφοσίωση ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης του Νότιου Σουδάν μέσω δωροδοκίας και υποσχέσεων για υποστήριξη ασφαλείας, φέρεται επίσης να σχεδίαζε να οργανώσει επιθέσεις μισθοφόρων σε πετρελαιοπηγές και υποδομές του Νότιου Σουδάν, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα πρόβλημα που μόνο η εταιρεία του και οι θυγατρικές της θα μπορούσαν να λύσουν».

έγγραφο του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ( 2018)

Στην Global [την εταιρεία στην οποία προΐσταται ο Ziv  και αναφέρεται το αμερικάνικο έγγραφο] συμμετέχουν ή είναι στενοί συνεργάτες της εξέχοντα μέλη της πολιτικής και της στρατιωτικής ελίτ του Ισραήλ, όπως ο Shlomo Ben Ami, ιστορικός με αξιόλογο έργο, ο οποίος υπήρξε βουλευτής των Εργατικών, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας και μετά υπουργός Εξωτερικών, ο Ephraim Sneh, ένα από τα «γεράκια» του Εργατικού Κόμματος, που διετέλεσε βουλευτής και διαδοχικά υπουργός Υγείας, Μεταφορών και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο Meir Khalifi, υποστράτηγος ε.α. και πρώην στρατιωτικός γραμματέας του Νετανιάχου, ο Yossi Kuperwasser, ο οποίος την περίοδο 2009-2014 ήταν ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Στρατηγικών Υποθέσεων, που επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του αντιισραηλινού ακτιβισμού και κυρίως του BDS [15], ο David Tzur, τ. περιφερειακός διοικητής της αστυνομίας του Τελ Αβίβ και βουλευτής με το κεντροαριστερό κόμμα Hatnua από το 2013 έως το 2015 κ.ά. 

Ο Ziv όπως και όλοι οι άλλοι Ισραηλινοί εργολάβοι υπηρεσιών ασφαλείας (defense contractors) –στη Λ. Αμερική υπολογίζεται ότι δρουν περίπου 40 ισραηλινές εταιρείες αυτού του είδους και 1.000 πράκτορες της Μοσάντ – συνεχίζουν με μορφή σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα την παλαιότερη ισραηλινή πολιτική ενεργής στήριξης σε δεξιές λατινοαμερικάνικες δικτατορίες όπως του Πινοσέτ (Χιλή), του Βιντέλα (Αργεντινή), του Σομόζα (Νικαράγουα) ή και σε κανονικές γενοκτονίες όπως αυτή σε βάρος των Ινδιάνων της Γουατεμάλας τη δεκαετία του 1980, της οποίας τα θύματα υπολογίζονται σε 200.000. Ενα promo video της Global, που πλέον έχει αποσυρθεί, έλεγε: «Ξαφνικά οι μέθοδοι που αποδείχθηκαν αποτελεσματικές στη Ναμπλούς και τη Χεβρώνα άρχισαν να μιλούν ισπανικά».

Η Global στη Νιγηρία υπέγραψε συμβόλαιο για την εκπαίδευση και την καθοδήγηση της αστυνομίας, στο Τόγκο για την εκπαίδευση της μονάδας καταστολής των εξεγέρσεων. Στη Γουινέα συνήψε σύμβαση για την οργάνωση, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της προεδρικής φρουράς και μιας πολιτοφυλακής από πιστούς στον δικτάτορα Moussa Dadis Camara ανθρώπους της φυλής του. Oι δυνάμεις αυτές στις 28/9/2009 σκότωσαν 157 διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι στο στάδιο του Conakry και βίασαν δεκάδες γυναίκες. Ο ΟΗΕ ζήτησε από το Ισραήλ να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή των Ισραηλινών συμβούλων. Αυτή τη φορά ο Ziv είχε δράσει χωρίς την έγκριση των ισραηλινών αρχών, αλλά οι επιπτώσεις δεν φαίνεται να υπήρξαν ιδιαίτερα σοβαρές για την εταιρεία του. (Ολοι οι Ισραηλινοί οι οποίοι αναλαμβάνουν εργολαβίες υπηρεσιών ασφαλείας και στρατιωτικής υποστήριξης σε ξένες χώρες οφείλουν να τις υποβάλλουν προς έγκριση στις ισραηλινές αρχές).

Στις 17/7/2019 η OCCRP (Οrganized Crime and Corruption Reporting Project) δημοσίευσε έκθεση του Sam Mednick με τίτλο Sprouting Weapons of War. Η έκθεση δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση του OFAC, κατονομάζει τη «μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία» και διερευνά τις σχέσεις της με την Global. Η βιτρίνα πίσω από την οποία γινόταν η διακίνηση όπλων ήταν το πενταετές γεωργικό έργο Green Horizon, ύψους 45 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ανέθεσε τον Δεκέμβριο του 2015 η νοτιοσουδανική κυβέρνηση στην Global, που ουδέποτε είχε αναλάβει κάτι παρόμοιο. Μοντέλο ήταν η αγροτική ανάπτυξη του Ισραήλ και σκοπός το Ν. Σουδάν όχι μόνο να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες, αλλά και να γίνει εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων.

Την περίοδο 2015-18, οι κρατικές δαπάνες για τη γεωργία και τη δασοπονία στο Ν. Σουδάν ήταν μόλις 10 εκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κάλυπτε έξοδα μισθοδοσίας. Ο Mathew Gurdon Udo, υφυπουργός στο υπουργείο Γεωργίας, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα 45 εκατομμύρια του Green Horizon. Τον Ιούνιο 2018, εγκρίθηκαν άλλα 89,75 εκατομμύρια για το Green Horizon, αλλά οι αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας που ρωτήθηκαν σχετικά δήλωσαν άγνοια. Η OCCRP επισκέφθηκε το ένα από τα τέσσερα αγροκτήματα που το 2017 περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα και ένα κέντρο εκπαίδευσης. Στο αγρόκτημα 12 αγρότες καλλιεργούσαν φρούτα και λαχανικά. Στο κέντρο εκπαίδευσης συνάντησε 24 βαριεστημένους φαντάρους και ένα εκτός λειτουργίας τρακτέρ. Το έργο αυτό υποτίθεται ότι προοριζόταν για να θρέψει εκατομμύρια ανθρώπους.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το